Μέσα από τα επόμενα άρθρα θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με απλό τρόπο πως έχει διαμορφωθεί η Τραπεζική αγορά και ποιες ήταν και είναι οι προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας.
Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου προσπάθησε, ενθάρρυνε και πίεσε τις εμπορικές τράπεζες να συγχωνευθούν μεταξύ τους με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των τραπεζών και να εξαλειφθούν οι όποιες μικρές τράπεζες στην αγορά.
Για μια μικρή οικονομία όπως την Κύπρο αυτή δεν ακούγεται ως μια παράλογη στρατηγική παρά το γεγονός ότι δεν θα έπρεπε ποτέ οι Εποπτικες Αρχές να παρεμβαίνουν στην ελεύθερη αγορά και να συμβάλλουν στον περιορισμό των επιλογών του καταναλωτή.
Θα έπρεπε η αγορά από μόνη της να καθορίζει τον αριθμό και το μέγεθος των Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Κυπριακή Οικονομία. Αυτό βέβαια είναι δική μας άποψη.
Στόχος της Κεντρική Τράπεζας ήταν να εξαγοράσουν οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες τις πιο μικρές και πιο συγκεκριμένα ιδανικό σενάριο ήταν η Astro Bank να εξαγοράσει την Τραπεζα Αναπτύξεως (CDB) και η AlphaBank να εξαγοράσει την Ancoria Bank.
Με μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε στο να έχουμε την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, την Eurobank ως τρεις μεγάλες τράπεζες, την Astro Bank και Alpha Bank ως μεσαίου μεγέθους τράπεζες και θα παρέμενε η Εθνική Τράπεζα Κύπρου που απλά υπάρχει όπως και η SocieteGenerale, που παρά το ότι δεν είναι παράρτημα ή θυγατρική της Societe Generale αλλά ανήκει σε Λιβανέζους, λειτουργεί ακόμα στην χώρα μας.
Δυστυχως για την Κεντρική Τράπεζα η σκληρή στάση της Astro Bank να μην προσφέρει περισσότερα απο €35εκατομμύρια απο την μια και η αδιαλλαξία των μετόχων της Τράπεζας Αναπτύξεως (CDB) να μην πωλήθουν κάτω από την καθαρή αξία της Τράπεζας τους οδήγησαν σε αδιέξοδο.
Από την άλλη πλευρά οι παράλογες απαιτήσεις των μετόχων της Ancoria Bank, ζητώντας πολύ ψηλό τίμημα αποθάρρυνε Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς ή Τραπεζικά Ιδρύματα να προσφέρουν το απαιτούμενο τίμημα για να εξαγοράσουν την Ancoria Bank.
Η μεγάλη ανατροπή ήρθε απο την εξαιρετική κίνηση της Διοικησής της Eurobank να «πληρώσει αδρά» και να εξαγοράσει την Ελληνική Τράπεζα καθιστώντας τηνEurobank την μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο με ισολογισμό γύρω στα €28 δισεκατομμύρια.
Σε μια δευτερη αιφνιδιστική κίνηση η Alpha Bank εξαγοράζει την Astro Bank και γίνεται η Τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου με ισολογισμό κοντά στα €7 δισεκατομμύρια.
Ετσι η τραπεζική αγορά έχει διαμορφωθεί ως ακολούθως:

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πως θα εξελιχθεί περαιτέρω η Τραπεζική Αγορά και τι θα ακολουθήσει.
Στο δεύτερο κεφάλαιο θα αναλύσουμε τις εξελίξεις απο την μια στην Ancoria Bank και από την άλλη στην Τράπεζα Αναπτύξεως (CDB Bank).












