Οι Ε/κ πληρώνουν το ρεύμα των Τ/κ

 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ανέφερε ότι η επιβάρυνση της μέσης κυπριακής οικογένειας για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος προς τους Τ/κ, από το 1964 μέχρι σήμερα, ανέρχεται σε δύο χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι τη στιγμή που ο Κύπριος καταναλωτής, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις γονατίζουν από τους βεβαρημένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ επέρχονται και νέες αυξήσεις, την ίδια ώρα καλούνται να πληρώσουν το δωρεάν ρεύμα προς τους Τ/κ.

Είπε ότι αποτελεί «πρόκληση διαρκείας» οι Τ/κ να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματα και τα ωφελήματα του κράτους και την ίδια στιγμή να αρνούνται να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει συμψηφισμός των παροχών του κράτους προς τους Τ/κ με τη μη καταβληθείσα αξία του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο τα υπέρμετρα προνόμια των Τ/κ», είτε πρόκειται για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, είτε για νοσήλια ή χορηγίες, για τις οποίες επιβαρύνεται ο Κύπριος πολίτης, κατέληξε ο κ. Χριστοφόρου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι όλες ανεξαιρέτως οι Κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισαν για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους την παροχή ρεύματος προς τους Τ/κ.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες της ΑΗΚ οι οποίες προκύπτουν από την μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή της Πύλας καθώς επίσης και το γεγονός ότι ούτε η Κυπριακή Αστυνομία, ούτε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ μπορούν να παρέχουν ασφάλεια στα συνεργεία της ΑΗΚ για αποκοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε κάποια υποστατικά της Πύλας», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης σε στρεβλώσεις που δημιουργούνται, όπως η παράνομη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τ/κ υποστατικά σε τουρκικά φυλάκια και την ενοικίαση τ/κ υποστατικών από Ε/κ που δεν καταβάλουν την αξία του ρεύματος που καταναλώνουν.

Είπε επίσης ότι η λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού των κατεχομένων «καραδοκεί να μπει στην Πύλα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε».

Συμπλήρωσε ότι το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να βρει λύση στις στρεβλώσεις που υπάρχουν μέσω της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής και να λύσει ένα πρόβλημα 50 ετών.

Ανέφερε ότι εισηγήθηκε την διεξαγωγή κλειστής συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου, στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή τα Υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών, τη Γενική Εισαγγελία και την Αστυνομία, ώστε να βρεθεί τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της εξέτασης των παροχών και προνομίων που απολαμβάνουν οι Τ/κ, ο κ. Κώστα είπε ότι «όταν τεθεί το ζήτημα θα το συζητήσουμε».

Ως προς την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Τ/κ, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι έχει μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις ελεύθερες περιοχές, λόγω της δημιουργίας νοσοκομειακών μονάδων στα κατεχόμενα.

Συμπλήρωσε ότι ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς πρόσφατα ανακοίνωσε την νέα πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία θα αγγίζει και τους Τ/κ και τους πολιτικούς πρόσφυγες, καθώς θα υποχρεούνται να πληρώσουν, όπως οι υπόλοιποι πολίτες της Δημοκρατίας για χρήση των υπηρεσιών Υγείας.

Εξάλλου, ο κ. Κώστα ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε από την ΑΗΚ να μάθει την αύξηση στους λογαριασμούς από την 1 Ιανουαρίου 2013, καθώς όπως είπε «εδώ και αρκετές μέρες κάποιοι παραπληροφορούσαν το κοινό, λέγοντας ότι επίκειται αύξηση της τάξης του 4-5% μηνιαίως».

Σύμφωνα με τον Βουλευτή, η αύξηση της ΑΗΚ θα είναι της τάξης του 0,3% για το Ταμείο των Ρύπων, που θα ανέβει από το 0,7% στο 1% συν ΦΠΑ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι η Επιτροπή Εμπορίου θα συζητήσει το ζήτημα των «υπερπρονομίων» που απολαμβάνουν οι Τ/κ, εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, συμπληρώνοντας ότι αυτά δόθηκαν όταν η οικονομία το επέτρεπε.

Είπε επίσης ότι αποτελεί πρόκληση για τον Κύπριο καταναλωτή να γνωρίζει ότι συνεισφέρει εφ’ όλης της ύλης σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, ενώ αντίστοιχα οι Τ/κ απολαμβάνουν τα θετικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΗΚ, από το 1964 μέχρι το 1973 η Κυπριακή Δημοκρατία δαπάνησε 5 εκ. ευρώ για ρεύμα προς τους Τ/κ, ενώ από το 1974 μέχρι το 1994, το 17,7% της συνολικής παραγωγής ρεύματος, αξίας 248 εκ. ευρώ, πήγαινε στα κατεχόμενα.

Συμπλήρωσε ότι από το 1995 και έως το 2011 έχουν δαπανηθεί 15 εκ. για ηλεκτρικό ρεύμα προς τους Τ/κ, με το ποσό να παρουσιάζει μείωση λόγω της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα. Η αξία του ρεύματος που διατίθεται σήμερα στην Πύλα και στο Πέργαμος ανέρχεται σε 1 εκ. το χρόνο.

Όπως είπε ο κ. Βότσης, το ποσό δεν είναι μεγάλο σε σύγκριση με το παρελθόν, όμως πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ πιστεύει ότι η κατάσταση στην οικονομία «δεν επιτρέπει άλλο τη συνέχιση αυτών των υπερπρονομίων» προς τους Τ/κ.

Τίθεται θέμα διάκρισης στην μεταχείριση πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφορικά με την δωρεάν παραχώρηση ηλεκτρικού ρεύματος προς τους Τ/κ και τα λοιπά ωφελήματα, ανέφερε από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.

Όπως ανέφερε, «από το 1974 η ΑΗΚ έχει παραχωρήσει ρεύμα αξίας 267 εκ ευρώ» προς τους Τ/κ, «το οποίο επιβαρύνθηκε ο Κύπριος καταναλωτής».

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να ανοίξει το κεφάλαιο για τα ωφελήματα των Τ/κ που παρέχοντα από τις κυπριακές Αρχές, ενώ εκτός από τη παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρθηκε στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ελεύθερη διακίνηση.

Είπε ότι από τη στιγμή που οι Τ/κ απαιτούν από την Κυπριακή Δημοκρατία όλα τα ωφελήματά τους, πρέπει να είναι σωστοί και έναντι των υποχρεώσεών τους.

Για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος, είπε ότι «είναι αδιανόητο η Κυπριακή Πολιτεία να μην παρέχει την προστασία στην ΑΗΚ», ώστε να μπορεί να διεκδικήσει και από τους Τ/κ, όπως και από τους Ε/κ «τα λεφτά τα οποία χρωστάνε».

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, είπε ότι μπορεί να γίνει συμψηφισμός των ωφελημάτων που πιθανώς λαμβάνουν οι Τ/κ με τις υποχρεώσεις τους έναντι της Αρχής.

Συμπλήρωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη, η Επιτροπή Εμπορίου στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Νεοκλή Συλικιώτη θα ανοίξει το θέμα προς συζήτηση, καθώς όπως είπε, τίθεται και θέμα πολιτικής απόφασης.

Παράλληλα, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Κύπριος καταναλωτής πληρώνει την ψηλότερη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα ανάμεσα στους πολίτες της ΕΕ.