Η ελληνική γλώσσα απειλείται με… ψηφιακή εξαφάνιση

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα κινδύνου, καθώς, όπως διαπιστώνουν, η ψηφιακή βοήθεια για τις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες είναι ελλιπής ή απολύτως ανύπαρκτη για τους χρήστες.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών αποσκοπεί στο να αναδείξει τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης της πλούσιας γλωσσικής και γενικότερα πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Η έκθεση τονίζει ότι οι γλώσσες που μιλιούνται από σχετικά μικρό ανθρώπων, κινδυνεύουν επειδή δεν έχουν τεχνολογική υποστήριξη όπως έχουν οι ευρέως χρησιμοποιούμενες γλώσσες.

Το μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης αντιμετωπίζουν η ισλανδική, η λετονική, η λιθουανική και η μαλτέζικη γλώσσα, στην ψηφιακή εποχή. Και άλλες γλώσσες, όμως, όπως η ελληνική, η βουλγαρική, η ουγγρική και η πολωνική, επίσης κινδυνεύουν από την ψηφιοποίηση όλων των μορφών γραπτού λόγου.

Η έρευνα, στην οποία συνέβαλαν περισσότεροι από 200 ειδικοί, αξιολογεί τον κίνδυνο για κάθε γλώσσα με βάση τέσσερα βασικά κριτήρια σε τεχνολογικό/ψηφιακό επίπεδο: την ύπαρξη αυτόματης μετάφρασης στη συγκεκριμένη γλώσσα, τη δυνατότητα φωνητικής αλληλεπίδρασης, την δυνατότητα ψηφιακής ανάλυσης κειμένου και τη διαθεσιμότητα των σχετικών ψηφιακών γλωσσικών πόρων/πηγών.

 

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα διαβάστε στο 24h.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.