Η επέλαση της Temu και η προειδοποίηση για τους κινδύνους προς όσους ψωνίζουν από την κινεζική εφαρμογή

Ο «δολοφόνος της Amazon» στο στόχαστρο και για «καταναγκαστική εργασία» που επιτρέπει τις χαμηλές τιμές

Η Temu, η κινεζική εταιρεία διαδικτυακής πώλησης προϊόντων που σαρώνει το ηλεκτρονικό εμπόριο, έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί ώστε να επιτύχει τις πολύ χαμηλές τιμές που προσφέρει.

Το σλόγκαν της είναι «αγοράστε σαν δισεκατομμυριούχος» και ήδη, μόνο μέσω Google Play Store, αριθμεί περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες. Αναλυτές δεδομένων υπολογίζουν πως η εταιρεία συγκεντρώνει επιπλέον 9 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως.

Ωστόσο πολλές δυτικές αρχές προειδοποιούν ότι πολλά από τα προϊόντα που προσφέρει κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία. Από την πλευρά της η Temu «απαγορεύει αυστηρά» τη χρήση καταναγκαστικής, ποινικής ή παιδικής εργασίας.

Φωνές από Βρετανία και ΗΠΑ

Η βουλευτής Αλίσια Κέρνς, επικεφαλής της επιτροπής επίλεκτων εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο BBC πως «ανησυχεί εδώ και καιρό για την άνοδο του Temu και τους κινδύνους που εγκυμονεί».

Λίγο καιρό πριν σε ανάλογες προειδοποιήσεις είχε προβεί και η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία υποστήριξε πως σε έρευνα που πραγματοποίησε διαπίστωσε ότι τα προϊόντα που πωλούνται στο Temu θα μπορούσαν να είχαν κατασκευαστεί με καταναγκαστική εργασία.

Η Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι το μόνο μέτρο που έλαβε η Temu για να διασφαλίσει ότι αυτό συμβαίνει ήταν απλώς να επιμείνει πως οι συμφωνούν με όρους και προϋποθέσεις που απαγορεύουν τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας.

Η Αλίσια Κέρνς ζητά αυστηρότερο έλεγχο της διαδικτυακής αγοράς για να διασφαλιστεί πως «οι καταναλωτές δεν συμβάλλουν άθελά τους στη γενοκτονία των Ουιγούρων», της μειονοτικής εθνοτικής ομάδας στη βορειοδυτική επαρχία Xinjiang της Κίνας. Το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί πως έχει θέσει υπό κράτηση εκατομμύρια Ουιγούρους, οδηγώντας τους σε καταναγκαστική εργασία.

Από την περιοχή Xinjiang προέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες πως μεγάλο μέρος των εξαγωγών βαμβακιού συλλέγεται από καταναγκαστική εργασία. Η Κίνα αρνείται όλους τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ.