«Οι επενδύσεις θα αναπτύξουν την οικονομία»

katsouridis

Ο κ. Κατσουρίδης σημείωσε πως, ”επιτέλους και στην Κύπρο πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως”. 

 
Κληθείς, από τη Λεμεσό, να σχολιάσει τις εξελίξεις στην οικονομία, ο κ.Κατσουρίδης είπε πως όλα είναι αλυσιδωτά και για να υπάρχει ανάπτυξη πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις και για να υπάρχουν επενδύσεις, ”πρέπει να αποφασίσουν εκείνοι οι οποίοι κρατούν τα πολλά λεφτά ότι θα τα επενδύσουν στην οικονομία”.

 
Έκανε επίσης λόγο για ”μυθώδη κέρδη στην Κύπρο” τις προηγούμενες δεκαετίες και διερωτήθηκε ”πού πήγαν τα λεφτά” και ”πως είναι δυνατό κάθε φορά που δίνεται φορολογική αμνηστία για επαναπατρισμό κεφαλαίων να επαναπατρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια”.

 
Πέραν από τον οποιονδήποτε δανεισμό θα προβεί το κράτος, συνέχισε, ”η ουσία είναι ότι και οι έχοντες θα πρέπει να επενδύσουν λεφτά στην οικονομία για να υπάρξει ανάπτυξη, γιατί μόνο με λιτότητα δεν μπορεί κανένας να κατορθώσει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας”.

 
Εξέφρασε ακόμη τη θέση πως η Κύπρος μπορεί να αποφύγει τον μηχανισμό στήριξης και πως μπορούμε να βρούμε άλλη πηγή δανειοδότησης, ενώ σημείωσε ότι θλίβεται από τις αναφορές οικονομολόγων και βουλευτών ότι ”πρέπει να πάμε στον μηχανισμό στήριξης για να υποχρεωθούμε να εφαρμόσουμε τα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα”.

 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ”το φαινόμενο της Ισπανίας και η έγνοια που έχει καταλάβει ολόκληρη την Ευρώπη, αλλού πρέπει να οδηγεί τη σκέψη των ανθρώπων και τον προβληματισμό, ότι δεν μπορεί η μια χώρα μετά την άλλη, τεράστιες οικονομίες, να καταρρέουν και να μας λένε την ίδια στιγμή ότι η σωστή συνταγή είναι η συνταγή που τις οδήγησε εδώ”.

 
Υποστήριξε επίσης ότι ”η κύρια αιτία των δεινών μας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, όχι του κανενός, αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση του συγκεκριμένου συστήματος και ιδιαίτερα του νεοφιλελευθέρου μοντέλου” και πως στον ΔΗΣΥ ”στα βασικά θέματα της οικονομίας, όπως και στα βασικά θέματα και τις πτυχές του Κυπριακού, απλώς αντιγράφουν τις συνταγές που κάποιοι εκδίδουν στο εξωτερικό”. 

 
Ερωτηθείς για τις διεργασίες στο κόμμα, όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κατσουρίδης δήλωσε πως η τελική απόφαση θα ληφθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου και κάλεσε όλους να κάνουν υπομονή, ενώ κληθείς να αναφέρει κατά πόσο ο ίδιος έχει δεχθεί πρόταση για να είναι υποψήφιος, απάντησε πως ”αν και εφόσον φτάσουμε στο σενάριο επιλογής κομματικού υποψηφίου, αυτό δεν είναι προσωπική επιλογή κανενός μας, θα γίνει μέσα από τις διαδικασίες που προνοεί το κόμμα”.

 
Υπέδειξε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή το ΑΚΕΛ και η Κεντρική Επιτροπή του επεξεργάζεται δυο σενάρια, ”το πρώτο είναι η πιθανότητα συνεργασίας με άλλο ή άλλα κόμματα και το δεύτερο, που επίσης εργαζόμαστε μετά και τις εξελίξεις και τη στάση των άλλων κομμάτων, είναι το σενάριο μιας ευρύτερης προσωπικότητας”.

 
”Κατά συνέπεια, είμαστε κοντά στην τροχοδρόμηση της διαδικασίας και μέχρι τις 10-15 Ιουλίου θα έχουμε αποφασίσει τελεσίδικα”, συμπλήρωσε.