Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των αξιών της

{loadposition ba_textlink}

Πάνω από 60 εκ άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατά μέσο όρο 42.500 αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάθε μέρα και οι μισοί από αυτούς είναι γυναίκες, δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι σημειώνοντας πως ακόμη και αν η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ξεριζωμένων ανθρώπων, το 86% είναι από άλλες ηπείρους, η Ευρώπη βλέπει αριθμούς ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών να φτάνουν στις ακτές της.

Το 2015, είπε, 1 εκ. άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη, διασχίζοντας τη Μεσόγειο σε μη αξιόπλοες λέμβους και σαθρές βάρκες,ενώ περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι δεν τα κατάφεραν. Φέτος, μέχρι στιγμής, 138.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη νότια Ευρώπη, και ενώ στην κοινή γνώμη επικρατεί η εικόνα των νεαρών ανδρών επεσήμανε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των ανθρώπων είναι γυναίκες και παιδιά, περισσότεροι από το 41% που ήταν πέρυσι.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Φατιμά που διέφυγε από την Συρία και έφτασε σε κατάσταση σοκ, με σοβαρά ψυχολογικά τραύματα και τραυματισμένη στη Σάμο, καθώς είχε υποστεί βία στα χέρια του άντρα που ταξίδευε μαζί του. Όταν πήγε στο νοσοκομείο για τα τραύματά της, είπε ο κ. Γκράντι, αποκάλυψε πως ο άντρας της την είχε παραδώσει μαζί με την κόρη της σε έναν άνδρα που η ίδια δεν ήξερε για να τις οδηγήσει σε μια ασφαλή χώρα στην Ευρώπη. “Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο άντρας αυτός κατέσχεσε όλα τους τα ταξιδιωτικά έγγραφα,το κινητό τηλέφωνο και τα χρήματά τους, κακοποίησε την Φατιμά και αρνήθηκε την άμεση επαφή της με τον σύζυγό της”. Δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες Φατιμά, δήλωσε.

Χρειάζεται πολιτική δράση για να αντιμετωπίσουμε την γενεσιουργό αιτία της προσφυγικής κρίσης, ήρθε η ώρα η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των αξιών της σημείωσε ο κ. Γκράντι τονίζοντας ότι το να υψώνουμε τείχη και φράχτες δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα.

Οι Ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του ΕΚ που παρακολούθησαν ζωντανά την ομιλία του κ. Γκράντι για την προσφυγική κρίση και τις γυναίκες, σηκώθηκαν όρθιοι και με παρατεταμένο χειροκρότημα έδωσαν το δικό τους μήνυμα στην επισήμανση του Υπάτου Αρμοστή ότι σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι συγκρούσεις οι μετακινήσεις ανθρώπων είναι πραγματικότητα και τα τείχη και οι φράχτες δεν είναι λύση.

Να αντλήσουμε από τα μαθήματα που πήραμε και να εμποδίσουμε την απώλεια ζωών, κυρίως γυναικών και παιδιών,σημείωσε ζητώντας την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στις χώρες όπου βρίσκονται ή έχουν μετεγκατασταθεί και να μην σηκώνουν το βάρος των προσφύγων μόνο οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη Συρία, ο κ. Γκράντι επεσήμανε ότι περισσότερα από 4 εκ άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες φεύγοντας στο εξωτερικό, περισσότερα από 6 εκ άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί σε εσωτερική μετακίνηση, 13.5 εκ Σύριοι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της χώρας τους, ιδιαίτερα άνθρωποι που ζουν σε ορεινές περιοχές. Επίσης, είπε, πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων από τη Συρία στις γύρω χώρες, Λίβανο, Ιορδανία και αλλού, αφού υπολογίζεται πως πάνω από το 10% ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας όπως έχει καθοριστεί σε κάθε μια από αυτές τις χώρες.

Η πλειοψηφία των προσφύγων στην Ευρώπη, σημείωσε, προέρχεται από την Συρία, αλλά το 16% εξ αυτών είναι από το Ιράκ, όπου υπάρχουν 3,3 εκ άνθρωποι που έχουν εκτοπισθεί στο εσωτερικό της χώρας, όπως επίσης και από το Αφγανιστάν όπου σήμερα υπάρχουν 1 εκ άνθρωποι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με τον κ. Γκράντι η προσφυγοποίηση είναι φαινόμενο που απαντάται και σε χώρες της Αφρικανικής ηπείρου, αλλά και στην ΝΑ Ασία όπου άνθρωποι πέφτουν θύματα δουλεμπόρων και χάνουν τη ζωή τους όχι λόγω πνιγμού, όπως στο δρόμο προς την Ευρώπη, αλλά από την κακοποίηση, τις κακουχίες και τις αρρώστιες στα πλοία των δουλεμπόρων.

Σε 27 χώρες στον κόσμο, οι γυναίκες – ανέφερε – δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες και δεν μπορούν να καταχωρήσουν εθνικότητα στα παιδιά τους χωρίς την συγκατάθεση του συζύγου Πολλές γυναίκες με παιδιά που φτάνουν σήμερα στην Ευρώπη, προέρχονται από αυτές τις χώρες και τα παιδιά τους δεν έχουν εθνικότητα, αφού συνήθως οι πατέρες μένουν πίσω, σημείωσε.

Από τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής, έχουν γίνει γίνει πολλά αλλά έχουμε και πολύ δρόμο μπροστά μας. “Σε μια εποχή που γιορτάζουμε τα επιτεύγματα προς την αύξηση της συμμετοχής της γυναίκας στην κοινωνία και την πολιτική, ήρθε η στιγμή η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Από την αρχή του 2016, είπε, οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 55% των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο στην ΕΕ, ενώ τον Ιούνιο του 2015, το ποσοστό αυτό άγγιζε μόνο το 27%.

Βλέπουμε τους αριθμούς των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα αλλά ξεχνάμε ότι αυτοί είναι άνθρωποι και όχι νούμερα, σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τερματισμού των διακινητών που στέλνουν καθημερινά χιλιάδες κόσμου σε πιθανό θάνατο και δημιουργία νόμιμων οδών ώστε οι πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη με ασφαλή τρόπο.

Ανέφερε δε ότι όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα επιστραφούν στην Τουρκία με βάση τη διεθνή νομοθεσία, σημείωσε την ανάγκη μεγάλης κλίμακας επανεγκατάστασης και σημείωσε ότι προσβλέπει σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες γι` αυτό, αλλά και για την εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό και βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων εντός της Τουρκίας.

Η μετανάστευση, είπε, είναι μια παγκόσμια πρόκληση και όλοι στη διεθνή κοινότητα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προέβλεψε δε ότι η κινητικότητα των προσφύγων θα αυξηθεί και χρειάζεται να ανταποκριθούμε χωρίς να αποδομήσουμε τις κοινωνίες μας. Ευθύνη της Ευρώπης, κατέληξε, να βοηθήσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγάλες ροές των προσφύγων και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Το ΕΚ ενέκρινε σήμερα ψήφισμα που υπογραμμίζει την εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση των γυναικών προσφύγων στην ΕΕ και τόνισαν την ανάγκη όπως η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών και διαδικασιών για τη μετανάστευση και το άσυλο περιλαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των γυναικών που ζητούν άσυλο και συχνά ταξιδεύουν με μικρά παιδιά και άλλα εξαρτώμενα άτομα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 388 ψήφους υπέρ, 150 κατά και 159 αποχές

Η εισηγήτρια Mary Honeyball, Ευρωβουλευτής της Βρετανίας για την ομάδα των Σοσιαλιστών σημείωσε στην ομιλία της στην Ολομέλεια ότι οι γυναίκες πρόσφυγες κατά την άφιξή τους στα κέντρα υποδοχής και ενώ ήδη μπορεί να είναι θύματα σεξουαλικής βίας, εμπορίας ανθρώπων ή άλλων βίαιων εγκλημάτων, βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόσθετα εμπόδια που επιδεινώνουν την ήδη ευάλωτη κατάστασή τους .

Στο ψήφισμα αναφέρεται επίσης ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές και διαδικασίες ασύλου πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη διάσταση του φύλου ενώ οι ατομικές και με βάση το φύλο μορφές βίας, όπως ο βιασμός, η σεξουαλική βία, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο εξαναγκασμός σε γάμο ή η ενδοοικογενειακή βία θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως έγκυροι λόγοι για την αναζήτηση ασύλου στην ΕΕ.

Ως μέτρα για να εξασφαλιστούν οι ανάγκες των γυναικών καθ` όλη τη διάρκεια της διαδικασίας χορήγησης ασύλου προτείνουν την παροχή ξεχωριστών εγκαταστάσεων ύπνου και υγιεινής για τις γυναίκες και τους άνδρες, την παρουσία γυναικών για τη διεξαγωγή συνεντεύξεων και τη διερμηνεία, την παροχή εξειδικευμένης παροχής συμβουλών και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε γυναίκες που έχουν υποστεί τραυματική βλάβη λόγω φύλου, την παροχή υπηρεσιών φροντίδας παιδιών κατά τη διάρκεια της εξέτασης και των συνεντεύξεων για τη χορήγηση ασύλου, την παροχή πληροφοριών στις γυναίκες για το δικαίωμά τους να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, ανεξάρτητα από το σύζυγό τους, και να ζητούν και να διατηρούν το καθεστώς του πρόσφυγα ή του αιτούντος άσυλο ανεξάρτητα από την κατάσταση των λοιπών μελών της οικογένειάς τους και τέλος εξειδικευμένη εκπαίδευση στο προσωπικό υποδοχής για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών.

Πηγή: KYΠΕ