Η ισχυρή καταιγίδα έσβησε τελικά την πυρκαγιά στα κατεχόμενα (pic)

Η νυχτερινή καταιγίδα συνέβαλε στην πλήρη κατάσβεση της τεραστίων διαστάσεως πυρκαγιάς, που μαίνονταν από την Τρίτη στην Καντάρα στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο

Φωτογραφία από Καιρόφιλους Κύπρου

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, η καταιγίδα βοήθησε στην πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, έτσι τα πτητικά μέσα που θα έστελνε η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνουν στις βάσεις τους.

Έχει καεί έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων κρατικού δάσους στον ορεινό όγκο στη βόρεια πλευρά του Πενταδακτύλου.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου η φωτιά προκλήθηκε από καδενοφόρο όχημα, που ασχολούνταν με τη συντήρηση αγροτικών δρόμων.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στον λογαριασμό στο Twitter των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, “εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν από τον Νίκο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή κοινότητα για βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για καταπολέμηση της πυρκαγιάς και ευχαριστεί το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Τουρκία για τη στήριξή τους στον Ερσίν Τατάρ και όλους όσοι επηρεάστηκαν”.

Υπενθυμίζεται ότι την είδηση της αναζωπύρωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή του κατεχόμενου του Φλαμουδιού, μετέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα τ/κ δημοσιεύματα ο «περιφερειάρχης» του Τρικώμου, Ερτουγρούλ Τόροσλου εξέδωσε μια επείγουσα ανακοίνωση προς τους κατοίκους του Φλαμουδιού. «Λόγω του γεγονότος ότι ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση και (η πυρκαγιά) εξαπλώνεται σε μια μεγάλη περιοχή, το χωριό πρέπει να εκκενωθεί επειγόντως. Οι άνθρωποι του χωριού παρακαλούνται να εκκενώσουν το χωριό επειγόντως», αναφέρεται.

Εν τω μεταξύ, ο «δήμος» του κατεχόμενου Τρικώμου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «οι ευσυνείδητοι πολίτες και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μας παρακαλούνται να πάνε στην περιοχή με μηχανήματα και βυτιοφόρα νερού».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο.

πηγή: SIGMALIVE