“Η κατάσταση της οικονομίας είναι διαχειρίσιμη”

Ο Α.Νεοφύτου καλεί,  Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ να εγκαταλείψουν την προπαγανδιστική τακτική και εισακούοντας τις εισηγήσεις του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή να στείλουν τα μηνύματα που θωρακίσουν την κυπριακή οικονομία και θα εμπνεύσουν στους πολίτες εμπιστοσύνη ότι μπορεί να στηριχθεί σε μια υπεύθυνη Κυβέρνηση.

Κληθείς στο πλαίσιο δηλώσεων του στη Βουλή να σχολιάσει τα θέματα οικονομίας σε συνάρτηση με τη θέση του Υπουργού Οικονομικών ότι μια ενδεχόμενη προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης να μην αφορά μόνο τις τράπεζες αλλά γενικότερα τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νέα τοποθέτηση της Κυβέρνησης ότι προσφυγή στο Μηχανισμό θα αφορά μόνο τις τράπεζες, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «έχουμε ένα Υπουργό Οικονομικών ο οποίος είναι κατεξοχήν τεχνοκράτης, μιλά με τη γλώσσα της αλήθειας, δεν προπαγανδίζει και μέσα από την έγνοια του για το αύριο στον τόπο λέει τα πράγματα με το όνομα τους».

Πρόσθεσε πως την ίδια ώρα όμως καταγράφεται μια έντονη αγωνία στον απλό πολίτη.

«Την ώρα που η χώρα μας διέρχεται μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, ανεξάρτητα από την ανάγνωση του καθενός μας, ο κόσμος βιώνει την κρίση και ο πολίτης κουράστηκε να ακούει τις διάφορες ερμηνείες των οποιωνδήποτε και  θέλει να νιώθει ασφάλεια ότι στο πηδάλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει μια Κυβέρνηση που μπορεί να διαχειριστεί την κρίση», είπε προσθέτοντας ότι «αντ’ αυτού βλέπουμε το ΑΚΕΛ και μια Κυβέρνηση που αντί για πράξεις και την εκπομπή των μηνυμάτων που θα θωρακίσουν την κυπριακή οικονομία και  θα εμπνεύσουν στον απλό πολίτη εμπιστοσύνη ότι μπορεί να στηριχθεί σε μια υπεύθυνη Κυβέρνηση, μονίμως  προπαγανδίζουν και δεν ακούν ούτε τους τεχνοκράτες Υπουργούς που οι ίδιοι διόρισαν».

«Ο Κίκης Καζαμίας τους έφταιξε, αποκάλεσαν νεοφιλελεύθερο τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου που αυτοί εξέλεξαν, και δεν ακούν κανένα», συνέχισε ο κ. Νοεφύτου, αναφέροντας ότι «τα γνωρίζουν όλα και νομίζουν πως με την προπαγάνδα θα επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα». Είπε πως του «θυμίζουν την περίπτωση που ενώ το καράβι μπάζει νερά και ενώ όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να το σώσουμε, κάποιοι έχουν μοναδική προτεραιότητα να ερμηνεύουν τους λόγους του πιθανού ναυαγίου».

«Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποφύγουμε το ναυάγιο», είπε καλώντας την Κυβέρνηση «να σοβαρευτεί».

«Δεν είναι υπεύθυνη η στάση της Κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος. Αν δεν ακούν την αντιπολίτευση, ας ακούσουν τον τεχνοκράτη Υπουργό Οικονομικών τον οποίο αυτοί διόρισαν», επανέλαβε.

Αναφέροντας ότι δεν σηκώνει άλλες καθυστερήσεις και άλλους αποπροσανατολισμούς, αλλά χρειάζεται η επίδειξη υπευθυνότητας, είπε πως «είναι κρίμα σε μια χώρα με όλα αυτά τα προβλήματα όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να στέκονται με υπεύθυνο τρόπο, η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ να συνεχίζουν να λαϊκίζουν».

Η Ισπανία ήταν η μεγάλη έγνοια και ανησυχία τόσο των αγορών όσο και της ευρωζώνης λόγω και του μεγέθους της οικονομίας της, είπε απαντώντας σε ερώτηση.

Παρατηρώντας πως «το δημόσιο χρέος της Ισπανίας είναι σε τρισεκατομμύρια», ανέφερε πως «εάν η Ευρώπη δεν έβρισκε μια λύση για να καθησυχάσει τις ανήσυχες αγορές θα μπορούσε να εξαπλωθεί η κρίση στο ευρώ με συνέπειες απρόβλεπτες για το ευρωσύστημα».

«Αρα λήφθηκαν οι αποφάσεις χωρίς να τεθεί η χώρα σε οποιοδήποτε μνημόνιο», συμπέρανε ο κ. Νεοφύτου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως «θα μπορούσε κάποιος να πει πως αν είχαμε την προνοητικότητα να υποβάλλαμε αίτηση ταυτόχρονα με την Ισπανία για ένταξη στο Μηχανισμό, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τους Ευρωπαίους να χειριστούν με δυσμενέστερο τρόπο την Κύπρο από τη στιγμή που τα ποσά που ζητούμε είναι πενιχρά, μπροστά στα 100 δισεκατομμύρια που έχουν εκχωρήσει στους Ισπανούς και μετά μεγέθη της οικονομίας πολύ μικρότερα και με τους δείχτες του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους πιο κάτω από ότι της Ισπανίας».

Προσθέτοντας ότι «χάσαμε αυτή την ευκαιρία, γιατί η Κυβέρνηση προσδοκεί ότι ενδεχομένως θα πάρει ακόμα ένα διακρατικό δάνειο», ευχήθηκε «μακάρι να το κατορθώσει».

Διερωτώμενος ωστόσο με ποιους όρους θα πάρει ένα νέο δάνειο, είπε πως ακόμα μιλούμε για το δάνειο με τους εξαιρετικούς όρους από τη Ρωσία, και αναφέροντας πως αυτό το δάνειο έχει επιτόκιο 4,5%, παρατήρησε ότι η Ισπανία πήρε δάνειο 100 δισεκατομμυρίων με επιτόκιο 3%, χωρίς κανένα όρο και χωρίς κανένα μνημόνιο και άρα ο καλύτερος είναι ο δανεισμός με 3% από την Ευρώπη χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παρά να νιώθουμε υποχρεωμένοι σε μια τρίτη χώρα με επιτόκιο 4,5%.

Υπογραμμίζοντας ότι άσχετα με αυτές στις διαπιστώσεις προκρίνει τις σχέσεις φιλίας με τη Ρωσία, διατύπωσε τη θέση ότι «τα πράγματα είναι σοβαρά μεν διαχειρίσιμα δε».

«Να στείλουμε τουλάχιστον στο εσωτερικό το μήνυμα ότι έχουμε μια υπεύθυνη Κυβέρνηση με συγκεκριμένη πολιτική», συνέχισε αναφέροντας ότι «δεν μπορεί η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα να διαφωνούν με τον τεχνοκράτη Υπουργό που έχει την εντολή να  διαχειριστεί την κρίση».

«Αυτό είναι μείζον θέμα ειδικά τώρα που οι καιροί δεν είναι ομαλοί», ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, παρατηρώντας πως «η διαφωνία καταγράφεται την ώρα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βιώνει αυτός ο τόπος από την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Να ευχηθούμε η Κυβέρνηση να βρει τα χρήματα και χωρίς να αποταθεί στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και να ευχηθούμε πως αν ω μη γένοιτο δεν βρει αυτά τα χρήματα και χρειαστεί να απευθυνθεί στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, στην Ελλάδα να υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

«Να ευχηθούμε πως εάν θα χρειαστεί να υποβάλουμε αίτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι πειστικός και αξιόπιστος, η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ που θεωρούν ότι πήραν όλα τα αναγκαία μέτρα και μπορούν να πείσουν για την αξιοπιστία τους τις ευρωπαϊκές χώρες όπως έπεισε και η Ισπανία με χειρότερους δείχτες στην οικονομία της», είπε καταλήγοντας ο κ. Νοεφύτου.