Η Κύπρος εξέρχεται του μνημονίου με ανεργία

{loadposition ba_textlink}

Παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις της κυβέρνησης για έξοδο από το μνημόνιο το 2016 ως επιτυχία για την κυπριακή οικονομία, τα ποσοστά ανεργίας στο νησί μας παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα και η Κύπρος συνεχίζει να είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη με τα ψηλότερα ποσοστά ανεργίας μετά την Ελλάδα και την Ισπανία.

Σχολιάζοντας το όλο θέμα με δηλώσεις του στην «24» ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, επισήμανε ότι η πραγματική οικονομία στην Κύπρο συνεχίζει να είναι φθίνουσα παρά την επιτυχία της χώρας στην τήρηση των όρων και στόχων του μνημονίου.

«Αν λάβουμε υπόψη τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία γύρω στο 15,3%, δεν δύναται να είναι πραγματικά διότι οι άνεργοι υπογράφουν για ανεργιακό επίδομα μόνο για 6 μήνες και άλλους 6 για κοινωνικές ασφαλίσεις».

«Άρα οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι κυρίως μεσήλικες και νέοι δεν καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία και ούτε ο κόσμος της Κύπρου, όπως νέοι πτυχιούχοι και οικογενειάρχες στο μέσο της ζωής τους που αναγκάστηκαν και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για μια καλύτερη ζωή», τόνισε ο κ. Περδίκης.

Και πρόσθεσε: «Όσον αφορά την επιτυχία του μνημονίου αυτό είναι άλλο θέμα, διότι, σκοπός του ήταν να βγάλει την Κύπρο έξω στις αγορές και έξω από την βαθμίδα “σκουπίδια” των διεθνών οίκων αξιολόγησης και το έκανε αυτό».

«Αλλά σύμφωνα με μελέτη που έχω κάνει, βρισκόμαστε ακόμη στην βαθμίδα “σκουπίδια”, εκεί που ήμασταν δηλαδή και επί εποχής Χριστόφια. Άρα τίποτα δεν έχει βελτιωθεί σχετικά με την πραγματική οικονομία, παρά την επιτυχία του μνημονίου. Από εκεί και πέρα αρχίζει η ανθρωπιστική κρίση, η ανεργία (την οποία το μνημόνιο δεν υποσχέθηκε να εξαλείψει ή να μειώσει) και τα κοινωνικά προβλήματα που όλο και πληθαίνουν στον τόπο μας».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, το μνημόνιο δεν υποσχέθηκε να λύσει το πρόβλημα των υψηλών επιπέδων ανεργίας και δεν το έκανε.

«Άρα θα εξέλθουμε του μνημονίου με ψηλά ποσοστά ανεργίας στον τόπο μας και άπειρα κοινωνικά προβλήματα», ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Ο Προέδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας για το θέμα στην εφημερίδα μας δήλωσε ότι «δεν έγιναν αρκετές ενέργειες για να βοηθηθεί η πραγματική οικονομία».

«Έμφαση δόθηκε στην εφαρμογή του μνημονίου και στην υποτιθέμενη στήριξη των τραπεζών, οι οποίες δεν αποφάσισαν να στηρίξουν και να είναι η ατμομηχανή της πραγματικής οικονομίας. Αυτοί είναι οι λόγοι που η ανεργία παραμένει σε ψηλά επίπεδα».

Ποσοστό ανεργίας

Μάλιστα, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα Stockwatch, η ανεργία στην Κύπρο πραγματικά συνεχίζει να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα , όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο ανήλθε τον Αύγουστο στο 15,3% από 15,2% τον Ιούλιο και 16,5% τον Αύγουστο του 2014. Αρχικά η Eurostat υπολόγισε την ανεργία Ιουλίου στο 16,3%. Το ποσοστό είναι το τέταρτο πιο ψηλό ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία.

Στην Ελλάδα η ανεργία ανέρχεται στο 25,2% (Ιούνιος 2015), στην Ισπανία στο 22,2% και στην Κροατία στο 15,5%. Στην Πορτογαλία η ανεργία ανέρχεται στο 12,4%, στην Ιταλία στο 11,9% και στη Σλοβακία στο 11,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων στην Κύπρο ανήλθε στις 66 χιλ. τον όγδοο μήνα του 2015 από 65 χιλιάδες τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο του 2014 ανέρχονταν στις 71 χιλιάδες.

Το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους (κάτω των 25 ετών) φθάνει το 32,6%. 

Σταθεροποίηση στην ΕΕ

Όσον αφορά την ανεργία στην ΕΕ και ευρωζώνη, παρουσιάζει επίσης σταθεροποίηση.

Στην ΕΕ των 28, η ανεργία ανήλθε στο 9,5% όσο και τον προηγούμενο μήνα. Τον Αύγουστο του 2014 ανερχόταν στο 10,1%.

Στην ευρωζώνη παρέμεινε στο 11% όσο και τον Ιούλιο ενώ τον Αύγουστο του 2014 ανήλθε στο 11,5%.

Ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται στα 23 εκ. στο σύνολο της ΕΕ με τα 17,6 εκ. να βρίσκονται στην ευρωζώνη.

Τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας έχει η Γερμανία (4,5%), η Τσεχία (5%) και η Μάλτα (5,1%). 

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!