Η Κύπρος και φέτος παρούσα στην Ώρα της Γης

{loadposition ba_textlink}

Η Κύπρος συμμετέχει και φέτος δυναμικά στις εκδηλώσεις που γίνονται σε όλο το κόσμο για την `Ώρα της Γης. Το ερχόμενο Σάββατο, 28 Μαρτίου στις οκτώ και μισή το βράδυ καλούνται όλοι οι πολίτες να σβήσουν τα φώτα των σπιτιών και υποστατικών τους για μια ώρα και να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή εκατομμυρίων άλλων παγκοσμίως κατά της κλιματικής αλλαγής. Κορύφωση των δραστηριοτήτων αποτελεί και φέτος η εκδήλωση που θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εκδήλωση για την `Ώρα της Γης ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα πολιτών στην Αυστραλία το 2007 και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα σε παγκόσμιο επίπεδο. Συμμετέχουν πέραν των 162 χωρών και η Κύπρος ξεκίνησε να συμμετέχει το 2008.

Σε διάσκεψη Τύπου το πρωί η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι σβήνουμε συμβολικά τα φώτα το Σάββατο για να μεταφέρουμε στην ανθρωπότητα το μήνυμα της δράσης για την προστασία του πλανήτη και στους ηγέτες το μήνυμα ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις.

Τόνισε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς στη φύση και στον άνθρωπο, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από τα μέσα του 20ου αιώνα η κλιματική αλλαγή οφείλεται κατά 95% στην ανθρώπινη παρέμβαση.

Όπως σημείωσε η Επίτροπος, το 2007 οι εκτιμήσεις για την πιθανότητα της ανθρώπινης ευθύνης ήταν στο 90% ενώ το 2001 στο 66% , προσθέτοντας ότι οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συμβάλλει καθοριστικά η γρήγορη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υπενθύμισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε δεσμευτικό στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου εντός της ΕΕ έως το 2030 κατά 40%. Παράλληλα, είπε, βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή πολιτικές και μέτρα μείωσης των εκπομπών η πλήρης υλοποίηση των οποίων αναμένεται ότι μπορεί να αποφέρει συνολική μείωση έως και 32% μέχρι το 2020 σε σύγκριση με τις εκπομπές αερίων το 1990. Ο στόχος μείωσης για την Κύπρο αναμένεται να καθοριστεί μεταξύ 20-25% από τα επίπεδα του 2005.

Η Επίτροπος τόνισε ότι επιβάλλεται να διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή το οποίο θα αποτελέσει την ομπρέλα για εφαρμογή και συντονισμό όλων των στρατηγικών, δράσεων και πολιτικών που σχετίζονται με την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), στην οποία δραστηριοποιούνται 20 περιβαλλοντικά κινήματα από όλη την Κύπρο, ο Πέτρος Ππασιάς δήλωσε ότι η ΟΠΟΚ καλεί τους πολίτες να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα το Σάββατο και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να στείλει το μήνυμα ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι ίσως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Ππασιά, η κύρια ευθύνη για την καταστροφή βαραίνει τον επιχειρηματικό κόσμο που χρησιμοποιεί, όπως είπε, μορφές ενέργειας που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, καταστρέφουν τα οικοσυστήματα και μειώνουν την βιοποικιλότητα και ποικιλομορφία όλων των μορφών ζωής στον πλανήτη.

Σημείωσε ότι πρέπει να στραφούμε σε μικρές αναπτύξεις, φιλικές στο περιβάλλον που δίνουν τη δυνατότητα εργασίας σε νέους κυρίως ανθρώπους. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ενεργήσει και μέσω της ΕΕ για άμεση λήψη μέτρων που θα μειώσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να ενεργήσει για αποτροπή της τρομακτικής αλλαγής από την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών για το εργοστάσιο στο `Ακκιουγιου.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου δήλωσε ότι οι εκπομπές αερίων είναι η κυρίαρχη αιτία για την κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές και τις συναισθανόμαστε και εμείς στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε ότι αυτές οι επιπτώσεις θα παρατείνονται και θα αυξάνονται και είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι οι ανθρώπινες ενέργειες δρουν αναδρομικά δηλαδή οι εκπομπές αερίων τις περασμένες δεκαετίες έχουν επιπτώσεις για εμάς σήμερα.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου δήλωσε ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ορισμένα από τα οποία είναι οι πιο φιλικές δημόσιες συγκοινωνίες, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι εναλλακτικοί τρόπο ψύξης και θέρμανσης των κτιρίων κλπ. Ειδικά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δήλωσε ότι στόχος της Κύπρου είναι η αύξησή τους στο 27%. Το 2030 επίσης στοχεύει η Κύπρος στη μείωση των αερίων σε επίπεδο μεταξύ 20-25% σε τομείς όπως οι μεταφορές, η γεωργία και τα απόβλητα.

Είπε ακόμη ότι για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Κύπρου, περίπου 13 στο σύνολο, σε κατοπινό στάδιο θα αγοράζονται τα δικαιώματα για τους ρύπους και αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

Εκ μέρους της Νεολαίας των Οικολόγων η Αλεξία Σακαδάκη , η οποία είναι και συντονίστρια των εκστρατειών για την Ώρα της Γης, δήλωσε ότι η εκδήλωση είναι ένα μήνυμα ελπίδας και δράσης ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας για αλλαγή της κλιματικής αλλαγής.

Αναφέρθηκε λεπτομερώς στην εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο το πρωί στο Τέρμα της Οδού Λήδρας, με τη συμμετοχή πολλών οργανώσεων και φορέων, παρουσία του Προέδρου των Οικολόγων, της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, του Επιτρόπου Εθελοντισμού, του Δημάρχου Λευκωσίας, της ΓΓ της Νεολαίας των Οικολόγων και άλλων.

Στην πορεία θα συμμετέχει συμβολικά ο «τελευταίος» χιονάνθρωπος της Κύπρου καθώς και αρκούδες που κινδυνεύουν από την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, η Ανάκυκλος Περιβαλλοντική θα λειτουργήσει εργαστήριο κατασκευής χιονάνθρωπων από επαναχρησιμοποιημένα υλικά και θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να μεταβούν στην εκδήλωση με λεωφορεία του ΟΣΕΛ με μειωμένο εισιτήριο για το οποίο όμως απαιτείται κράτηση εκ των προτέρων στο τηλ. 22518787.

Eπίσης όπως αναφέρθηκε στην Διάσκεψη, την Παρασκευή 27/3 στις 900πμ η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής θα συνεδριάσει και θα φιλοξενήσει ομάδα παιδιών για ανταλλαγή απόψεων για την κλιματική αλλαγή

Παράλληλα εκδηλώσεις οργανώνουν και άλλοι φορείς και οργανώσεις, Δήμοι και Κοινότητες, σχολεία κλπ, σε όλην την Κύπρο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ