Η Κομισιόν εγκρίνει την αναδιάρθρωση των κυπριακών Συνεργατικών τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την ανακεφαλαιοποίηση και τις ενισχύσεις αναδιάρθρωσης των συνεργατικών  πιστωτικών ιδρυμάτων και του κεντρικού φορέα τους, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει, τα μέτρα αυτά θα καταστήσουν δυνατή τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνεργατικού τραπεζικού τομέα χωρίς συνέχιση της κρατικής στήριξης, ενώ συγχρόνως θα περιορίσουν τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκαλούν οι ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, λόγω του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως συνέπεια της τρέχουσας ύφεσης και του αλόγιστου δανεισμού κατά το παρελθόν, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας πρέπει να δημιουργήσει εκ νέου ένα ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας με ανακεφαλαιοποίηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε συνιστά μείζονα αναμόρφωση της δομής και των εμπορικών πρακτικών του τομέα. Ο αριθμός των  συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων θα μειωθεί σε 18 μέσω συγχωνεύσεων. Αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα θα ανήκουν στο συνεργατικό κεντρικό φορέα, ο οποίος και θα τα ελέγχει. Ο συνεργατικός κεντρικός φορέας, με τη σειρά του, θα ανήκει στο νέο, κατά 99% μέτοχο, δηλαδή το κράτος. Θα αναπτυχθούν κατάλληλες πολιτικές για τη διαχείριση κινδύνων, την αναδοχή δανείων και τη διαχείριση απαιτήσεων. Βασικό στοιχείο του σχεδίου αποτελεί η αποτελεσματική διαχείριση του μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω μιας νέας εξειδικευμένης μονάδας. Η διαδικασία διορισμού νέων ομάδων διαχείρισης έχει ήδη ξεκινήσει, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η στρατηγική αναδιάρθρωσης του συνεργατικού τραπεζικού τομέα έχει καταρτιστεί σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και αποτελεί μέρος του προγράμματος βοήθειας για την Κύπρο.

Η Επιτροπή τονίζει ότι θα παρακολουθεί στενά την ορθή και έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου, ενώ δεδομένης της πρόκλησης που αποτελεί η υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου σχεδίου αναδιάρθρωσης, χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι αρχές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τα πρώτα βασικά μέτρα, όπως η συγχώνευση των συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Η δυναμική αυτή πρέπει να διατηρηθεί για να διασφαλιστεί η επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου.

«Ο συνεργατικός τραπεζικός τομέας επιβαρύνεται ιδιαίτερα από την κακή ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, εξαιτίας του αλόγιστου δανεισμού κατά το παρελθόν και το πρόγραμμα ριζικής αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε σήμερα θέτει τις βάσεις για τη μετατροπή του συνεταιριστικού τραπεζικού τομέα σε βιώσιμα πιστωτικά ιδρύματα που θα εξυπηρετούν την κυπριακή οικονομία σε σταθερή βάση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι ο συνεργατικός τραπεζικός τομέας συμβάλλει καθοριστικά στη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας. Έχει ως στόχο τη συγκέντρωση εγχώριων καταθέσεων και τη χορήγηση δανείων σε μόνιμους κατοίκους. Μέχρι πρόσφατα, υπήρχαν εκατό περίπου συνεταιριστικά πιστωτικά ιδρύματα που δεν ελέγχονταν από τη συνεταιριστική κεντρική τράπεζα με την οποία ήταν συνδεδεμένα. Κάθε ίδρυμα ήταν ιδιοκτησία των μελών του, δηλαδή των πελατών του. Αυτή η αποκεντρωμένη δομή και εγγύτητα με τους δανειολήπτες οδήγησε σε αλόγιστη χορήγηση δανείων, χωρίς σοβαρό έλεγχο της ικανότητας των δανειοληπτών να εξοφλήσουν τα δάνειά τους, καθώς και στην καλλιέργεια νοοτροπίας μη αποπληρωμής των δανείων, αναφέρει.

Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης, και λόγω της τρέχουσας βαθιάς ύφεσης, πάνω από το 40 % του χαρτοφυλακίου δανείων είναι πλέον μη εξυπηρετούμενα, δηλαδή δεν έχουν εξοφληθεί από τους δανειολήπτες, και το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνεχώς.

Ο συνεργατικός τραπεζικός τομέας χρειάζεται 1,5 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ζημίες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πηγή: KYΠΕ