“Η Κύπρος μπορεί να αντεπεξέλθει στον Μηχανισμό”

 «Με την ένταξή μας στον Μηχανισμό ή τουλάχιστον την έκφραση της πρόθεσής μας για ένταξη στο μηχανισμό δημιουργούμε συνθήκες συναπόφασης όσον αφορά τους όρους ένταξής μας στον Μηχανισμό και πιστεύω ότι τουλάχιστον, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται ότι οι όροι δεν είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εφαρμοστεί για την Ελλάδα», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ύστερα από συνάντησή του με το ΔΣ του ΚΕΒΕ για το θέμα του ΓΕΣΥ.

Αναφερόμενος στις συστάσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι υπάρχουν επτά προϋποθέσεις αρκετές από τις οποίες έχουν ήδη εκπληρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος θα μπορεί να αντεπεξέλθει μέσα από την ένταξη της στον Μηχανισμό Στήριξης.

Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να μειωθεί όσο το δυνατό περισσότερο το δημόσιο χρέος, αλλά να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης κάτι για το οποίο, όπως είπε, όλοι πρέπει να εργαστούν σκληρά.

«Η μείωση του δημόσιου χρέους πάντοτε είναι ένας παράγοντας που προσμετρείται από τους δανειστές για να σε δανείζουν σε ένα χαμηλό επιτόκιο, αυτό είναι το ένα όσον αφορά το κράτος. Η μεγάλη όμως πρόκληση για την Κύπρο, ειδικά την Κύπρο με την ολιγοδιάστατη οικονομία της, είναι να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί γιατί η κυπριακή οικονομία είναι μια μικρή οικονομία, στην οποία με μικρές παρεμβάσεις μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης κάτι που όπως είπε πρέπει να είναι ο στόχος αυτή τη στιγμή.