«Η Κύπρος δεν θα γονατίσει»

 

Η Κύπρος δεν θα γονατίσει και δεν θα υποκύψει στη βία, το άδικο και την αυθαιρεσία και ο λαός θα αγωνιστεί για να μην περάσουν τα αποτελέσματα της προδοσίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής και για λύση λειτουργική και βιώσιμη στηριγμένη στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, λύση που θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε  επιμνημόσυνο λόγο στο Εθνικό Μνημόσυνο του Οικονόμου Δoσίθεου και των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου, στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στο Ομοδος, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι τα δραματικά γεγονότα της 9ης Ιουλίου 1821 συνιστούν αδιάψευστη μαρτυρία και αμάχητο τεκμήριο ότι η Κύπρος κατά την τουρκοκρατία είχε διατηρήσει «άσπιλο και αμόλυντο» τον ελληνικό της χαρακτήρα αλλά και τον πρωταγωνιστικό- εθναρχικό ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Είπε ότι Εκκλησία, αγρυπνούσα και γρηγορούσα, υπήρξε η ζωογόνος δύναμη θάρρους και εγκαρτέρησης του Ελληνισμού της Κύπρου, ο οποίος διερχόμενος μέσα από την καταπίεση και τα μαρτύρια κατακτήσεων και δουλείας, διατήρησε αναλλοίωτη την εθνική και θρησκευτική του φυσιογνωμία.

«Σήμερα που το Κυπριακό πρόβλημα εισήλθε σε επικίνδυνες ατραπούς, που τα αδιέξοδα έχουν συσσωρευθεί και χρονοδιαγράμματα και απειλή επιδιαιτησίας πλανώνται και απειλούν το λαό μας και τη φυσική και εθνική επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο, σήμερα παρά ποτέ χρειαζόμαστε το αγωνιστικό σύμβολο θυσίας της 9ης Ιουλίου 1821 και σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οφείλουμε να στραφούμε προς τις αγωνιστικές της παρακαταθήκες», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή κρίσιμη εθνική και πολιτική συγκυρία απαιτεί εμμονή σε στόχους και αρχές και διεκδικητική πολιτική και ότι 38χρόνια μετά την κατοχή, το καθήκον μας είναι να παραμείνουμε σε εγρήγορση, κινητοποίηση σε όλη την κλίμακα του Ελληνισμού για τη διασφάλιση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων της πατρίδας και του λαού μας.

«Δεν είμαστε ούτε αρνητικοί, ούτε απορριπτικοί. Αλλά με σαφήνεια πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε εθνικό αυτοχειριασμό», σημείωσε.

Σε ό, τι αφορά τις συνομιλίες, ο κ. Ομήρου είπε ότι βρίσκονται σε τέλμα και αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας με την  Τουρκία εμφανίζεται ως ουδέτερος τρίτος, ως «αθώα περιστερά» και ως δήθεν επειγόμενη για λύση.

«Οι προτάσεις για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή πενήντα χιλιάδων εποίκων, παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών της Ε.Ε. σε Τούρκους υπηκόους, και οι θέσεις της πλευράς μας για το περιουσιακό, κινδυνεύουν να αποτελέσουν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι αντί να αποδοκιμάζεται και να καταδικάζεται η τουρκική πλευρά, αντιμετωπίζουμε πιέσεις και εκβιασμούς, ενώ απροκάλυπτες είναι οι απειλές της Άγκυρας εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο κ. Ομήρου κάλεσε όλους σε  επαγρύπνηση, συστράτευση και κινητοποίηση για την ανακοπή της επικίνδυνης πορείας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο κίνδυνος επανόδου ενός σχεδίου λύσης στις παραμέτρους του Σχεδίου Ανάν είναι υπαρκτός.

Διακήρυξε ότι δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με αυτή την επικίνδυνη και ζημιογόνα πορεία και ότι το μήνυμα είναι αναλλοίωτο και διαχρονικό όπως το αποτύπωσε ο Βασίλης Μιχαηλίδης ότι δηλαδή, «Η ρωμιοσύνη εν φυλή, συνότζιαιρη του κόσμου, Κανένας δεν ευρέθηκε για να την ηξηλείψει, Κανένας γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου. Η ρωμιοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει».