Η Κύπρος ελκυστικός προορισμός για Ισραηλινούς επενδυτές

Της Αλεξίας Καφετζή

Η φορολογική αρχή του Ισραήλ ξεκίνησε πρόσφατα μια επιχείρηση για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, εισοδημάτων και εταιρειών Ισραηλινών στο γειτονικό νησί, στο οποίο η φορολογική αρχή πιστεύει ότι πρέπει να καταβληθεί φόρος στο Ισραήλ

Η χαμηλή φορολογία και τα φθηνά ακίνητα έχουν κάνει την κοντινή Κύπρο ελκυστικό προορισμό για ισραηλινές επενδύσεις, με πολλούς Ισραηλινούς να μετακινούνται εκεί.

Στο πλαίσιο της αυξανόμενης ελκυστικότητας της Κύπρου ως προορισμού μετεγκατάστασης και επενδύσεων για τους Ισραηλινούς, η φορολογική αρχή του Ισραήλ ξεκίνησε πρόσφατα μια επιχείρηση για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, εισοδημάτων και εταιρειών Ισραηλινών στο γειτονικό νησί, στο οποίο η φορολογική αρχή πιστεύει ότι πρέπει να καταβληθεί φόρος στο Ισραήλ.

Το “Globes” έμαθε ότι λόγω της ανάγκης να καλυφθεί το έλλειμμα εσόδων και ως μέρος της εκστρατείας του διευθυντή της φορολογικής αρχής του Ισραήλ Shay Aharonovich κατά της φοροδιαφυγής και της μαύρης οικονομίας, η φορολογική αρχή έχει βάλει στο στόχαστρο τους Ισραηλινούς που διαχειρίζονται επιχειρήσεις στο Κύπρου και δεν αναφέρουν τα εισοδήματά τους με το αιτιολογικό ότι αυτοί ή οι εν λόγω εταιρείες είναι κάτοικοι Κύπρου, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν παραιτηθεί από την κατοικία Ισραήλ.

«Εστιάζουμε στη δραστηριότητα στην Κύπρο λόγω της τάσης των Ισραηλινών να μετακινούνται εκεί, να αγοράζουν ακίνητα και να δημιουργούν εταιρείες στο νησί», δήλωσε στην «Globes» ανώτερη πηγή της φορολογικής αρχής του Ισραήλ.

Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος έχει γίνει ένας ελκυστικός προορισμός, μεταξύ άλλων χάρη σε μια φορολογική πολιτική που της χάρισε τον τίτλο του «έναν από τους τελευταίους φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο». Η πανδημία του Covid-19, ακολουθούμενη από τη διαμάχη για το πρόγραμμα δικαστικής αναμόρφωσης της κυβέρνησης, ενίσχυσε την τάση μετεγκατάστασης στην Κύπρο και ο πόλεμος του Σιδήρου  έχει επίσης πείσει πολλούς Ισραηλινούς να μετακομίσουν εκεί.

Πηγές αναφέρουν στην «Globes» ότι η φορολογική αρχή του Ισραήλ έχει αρχίσει να εξετάζει τους δεσμούς των Ισραηλινών με την Κύπρο. Μεταξύ άλλων, είναι ο έλεγχος πόσες φορές οι επιχειρηματίες πετούν στο νησί, πόσες φορές βγαίνουν και εισέρχονται στο Ισραήλ και διασταυρώνονται πληροφορίες για offshore εταιρείες που ανήκουν σε Ισραηλινούς και πρώην Ισραηλινούς. Τα δεδομένα αποτελούν μέρος των συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών με πολλές χώρες και αποκαλύπτουν τον ισραηλινό δεσμό με μια κυπριακή εταιρεία μέσω αλυσίδων εταιρειών σε όλο τον κόσμο.

Ο συντελεστής φόρου εταιρειών στην Κύπρο είναι 12,5% (και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να πέσει στο 2,5%), χωρίς φόρο επί των μερισμάτων, καθιστώντας τη χώρα ένα δημοφιλές και νόμιμο φορολογικό καταφύγιο για τους κατοίκους του Ισραήλ, με την ευκολία της γεωγραφικής εγγύτητας . Η φορολογία των ξένων εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και δραστηριοποιούνται εκτός αυτής είναι επίσης χαμηλή, και οι τιμές των ακινήτων εκεί έχουν προσελκύσει πολλούς επενδυτές. Υπολογίζεται ότι κάπου μεταξύ 10.000 και 20.000 Ισραηλινοί ζουν στην Κύπρο, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν έχουν μετακομίσει εκεί για να ζήσουν, αλλά δραστηριοποιούνται εκεί σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με fintech, επενδύσεις, ακίνητα και συναλλαγές συναλλάγματος.

Οι φορολογικοί δικηγόροι ενημερώνουν την «Globes» ότι πρόσφατα συμβουλεύτηκαν ανήσυχοι ιδιοκτήτες εταιρειών και επιχειρήσεων στην Κύπρο, οι οποίοι έλαβαν διάφορα είδη προσεγγίσεων από τη φορολογική αρχή του Ισραήλ, όπως αιτήματα για δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων εκεί.

Η Henriette Fuchs, συνεργάτης και επικεφαλής διεθνούς φορολογίας στην Yaron-Eldar, Paller, Schwartz & Co. (YEtax), λέει ότι δέχεται όλο και περισσότερες κλήσεις από Ισραηλινούς στην Κύπρο, τους οποίους προσέγγισε πρόσφατα η Εφορία. Η ίδια εξηγεί ότι η έλξη της Κύπρου από φορολογική άποψη ξεκινά από το γεγονός ότι ετήσιο εισόδημα έως 19.500 ευρώ είναι αφορολόγητο. «Τα εισοδήματα πάνω από αυτό το επίπεδο υπόκεινται σε φόρο με προοδευτικούς συντελεστές από 20% έως 35%, με τον υψηλότερο συντελεστή να αφορά εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ».

«Ένα άτομο που ζει στην Κύπρο και δεν είναι κάτοικος, όπως πολλοί Ισραηλινοί, δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος από το εξωτερικό. Επιπλέον, δεν υπάρχει φόρος στα κέρδη από την πώληση επενδύσεων ή μετοχών, ομολόγων και παρόμοιων χρηματοοικονομικών μέσων Εργαζόμενος που ήταν κάτοικος εξωτερικού και μετακομίζει στην Κύπρο και εργάζεται σε κυπριακή εταιρεία δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί του μισθού του στην Κύπρο για δέκα χρόνια», προσθέτει.

Χωρίς φορολογική συνθήκη

Η Κύπρος είναι συμβαλλόμενο μέρος σε περίπου 65 φορολογικές συνθήκες που προβλέπουν μειωμένη παρακράτηση φόρων σε μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και συντάξεις από το εξωτερικό. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη μια τέτοια συνθήκη με την Κύπρο, με αποτέλεσμα η φορολογική αρχή του Ισραήλ να μην έχει πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα των Ισραηλινών εκεί. “Υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των χωρών και καλές προθέσεις, αλλά αυτές δεν έχουν ακόμη ωριμάσει σε μια συνθήκη για την αποτροπή της διπλής φορολογίας. Είμαστε λίγο πολύ στο σκοτάδι όταν πρόκειται για πληροφορίες από την Κύπρο και θέλουμε να βγούμε από αυτές, ώστε η Κύπρος να να μην χρησιμοποιηθεί ως παράνομος φορολογικός παράδεισος», είπε η πηγή της φορολογικής αρχής του Ισραήλ.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετές εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο, των οποίων ο έλεγχος και η διαχείριση είναι από εδώ και για τις οποίες οι ουσιαστικές αποφάσεις λαμβάνονται στο Ισραήλ», λέει. «Αν έχω μια εταιρεία με τρεις προγραμματιστές στη Λάρνακα, αλλά ζω στο Petah Tikva και πετάω εκεί μόνο μια-δυο φορές την εβδομάδα, μπορεί να είναι ισραηλινή εταιρεία, γιατί στην πράξη τη διαχειρίζομαι».

Οι κάτοικοι του Ισραήλ υπόκεινται σε φόρο για το σύνολο του εισοδήματός τους, όπου και αν προκύψει. Οι κάτοικοι αλλοδαπών υπόκεινται σε φόρο στο Ισραήλ μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στο Ισραήλ. Οι ξένες εταιρείες, ακόμη και αν ανήκουν εξ ολοκλήρου σε Ισραηλινούς, απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος που παράγεται στο εξωτερικό, αλλά ο νόμος περιλαμβάνει διατάξεις αντιφορολογικού σχεδιασμού που ορίζουν πότε θα φορολογηθούν οι Ισραηλινοί ιδιοκτήτες, μία από τις οποίες είναι ότι κατά τον έλεγχο και τη διαχείριση η εταιρεία είναι από το Ισραήλ, η εταιρεία δεν δικαιούται την εξαίρεση. Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε πρόσφατα νομοσχέδιο για αυστηροποίηση αυτών των διατάξεων, το οποίο όμως δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ.

Φοροτεχνικός και λογιστής Adv. Ο Daniel Paserman του Gornitzky GNY λέει, “Ακόμα κι αν αυτές οι εταιρείες δεν διοικούνται από το Ισραήλ, μπορεί να υποστηριχθεί ότι έχουν σημαντική παρουσία στο Ισραήλ υπό το πρίσμα της ανάμειξης μετόχων κατοίκων Ισραήλ. Θα ήταν σκόπιμο για τέτοιο ισραηλινό έλεγχο οι μέτοχοι να τακτοποιήσουν σωστά τις υποθέσεις τους έναντι της φορολογικής αρχής του Ισραήλ.”

Τα ακίνητα ως επιχείρηση

Επιπλέον, η Φορολογική Αρχή του Ισραήλ εξετάζει Ισραηλινούς που ασκούν κτηματομεσιτικές δραστηριότητες στην Κύπρο, κατέχουν, για παράδειγμα, μια σειρά από ακίνητα που παράγουν εισόδημα, ή αγοράζοντας και πουλώντας ακίνητα και επωφελούνται από εισόδημα από ενοίκια ή αυξανόμενες αξίες. Εάν αποδειχθεί ότι δεν έχουν σταματήσει να είναι κάτοικοι Ισραήλ, μπορεί να συλληφθούν να διατηρούν μια επιχείρηση στο εξωτερικό και όχι απλώς να αγοράζουν ένα ακίνητο για επένδυση, οπότε ο συντελεστής φόρου μπορεί να φτάσει το 50%.