Η Κύπρος μεταξύ Πεκίνου – Ουάσινγκτον: Αίτημα έκδοσης από Κίνα για δύο ακτιβιστές που στηρίζουν οι ΗΠΑ

Στη μέση σοβαρής, αλλά και περίπλοκης υπόθεσης με πολιτικές προεκτάσεις έχουν βρεθεί οι αρχές της Κύπρου.

Είναι τέτοιες, μάλιστα, οι παράμετροί της, ώστε να γίνεται λόγος περί αδιεξόδου. Κι αυτό γιατί από τη μια διακυβεύονται οι διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και από την άλλη στο έτερο στρατόπεδο βρίσκονται πολιτικοί ακτιβιστές που τυγχάνουν αναγνώρισης από τις ΗΠΑ.

Το όλο θέμα αφορά ενδεχόμενη έκδοση δυο Κινέζων υπηκόων, μητέρα και γιο, που εξασφάλισαν άδεια μόνιμης διαμονής στη Δημοκρατία και εγκαταστάθηκαν στην επαρχία Πάφου μέσω Επενδυτικού Προγράμματος.

Στις 8 του περασμένου Δεκεμβρίου (2021) συνελήφθησαν στην Πέγεια με δικαστικό ένταλμα, στη βάση ερυθράς αγγελίας (red notice) της Interpol. Τα δύο αυτά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων αλλά και τις ηλικίες τους δεν αποκαλύπτουμε για λόγους ασφαλείας, καταζητούνταν στην πατρίδα τους. Φέρονται να είναι ύποπτα για αδικήματα τα οποία σχετίζονται με οικονομική/επενδυτική απάτη, και σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές έλαβαν χώρα στην Κίνα κατά το 2013.

Στην παρούσα φάση, η μητέρα και ο γιος της κρατούνται ως υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου να καταλήξει σε σχέση με το αίτημα των κινεζικών αρχών για έκδοσή τους. Απόφαση, η οποία διόλου απλή φαίνεται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους.

Συμφωνία με Λ.Δ. Κίνας

Υπάρχει ειδική συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την Έκδοση Φυγοδίκων, η οποία μάλιστα είναι νομολογημένη (βλ. κυρωτικό Νόμο του 2019 {Ν. 12(III)/2019}). Εδράζεται και στο πλαίσιο των καλών σχέσεων μεταξύ της αχανούς χώρας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πολιτικό κίνημα στις ΗΠΑ

Η όλη υπόθεση, ωστόσο, περιπλέκεται λόγω άλλων συναφών δεδομένων και γεγονότων. Οι δύο κρατούμενοι είναι μέλη και πολιτικοί ακτιβιστές της Νέας Κίνας (New Federal State of China). Το πολιτικό αυτό κίνημα, καλούμενο και ως λόμπι, δημιουργήθηκε από τους Guo Wengui και Steve Bannon, με δεδηλωμένο σκοπό την ανατροπή του Κινεζικού Κομουνιστικού Κόμματος (CCP) και κατ’ επέκταση της κινεζικής κυβέρνησης.

Ιδρύθηκε στις 4 Ιουνίου του 2020 στη Νέα Υόρκη, αυτοαποκαλείται ως «εξόριστη κυβέρνηση» της Κίνας και τυγχάνει έμμεσης αναγνώρισης από τις ΗΠΑ.

Στήριξη από FBI

Μάλιστα, το FBI περί τα τέλη του 2020 εξέφρασε με επίσημο τρόπο την απαρέσκειά του για παρόμοιες διώξεις από πλευράς της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας σε βάρος Κινέζων που διαμένουν στις ΗΠΑ.

Ο διευθυντής του γραφείου της υπηρεσίας, Κρίστοφερ Ρέι, στις 28/10/2020 είχε κάνει επίσημες δηλώσεις λέγοντας ανάμεσα σ’ άλλα ότι δεν θα επιτραπεί στο Κινεζικό Κομουνιστικό Κόμμα να βάζει στο στόχαστρο Κινέζους που διαμένουν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, μόνο και μόνο «επειδή αντιμετωπίζονται ως απειλή για το καθεστώς».

Επιστολή ROL σε υπουργεία

Στο όλο σκηνικό έρχεται να προστεθεί και επιστολή που κατέχουμε και παρουσιάζουμε. Στάλθηκε την περασμένη Τετάρτη 5 Ιανουαρίου από τον οργανισμό Rule of Law προς το κυπριακό Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, αλλά και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για μια οργάνωση ακτιβιστών που επίσης εδρεύει στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), κι έχει ως στόχο να υπηρετήσει τη διαφύλαξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, έχει προχωρήσει νομικά και κατά μελών του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ).

Στην επιστολή καταγράφεται ότι η γυναίκα που συνελήφθη στην Πέγεια είναι υποστηρίκτρια και μέλος του Rule of Law από τον Απρίλιο του 2020.

Σημειώνεται ακόμη ότι στην ουσία η μητέρα και ο γιος της διώκονται για τις πολιτικές τους απόψεις και ότι οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες.

Η διευθύντρια επιχειρήσεων του Οργανισμού, Άλις Γιανγκ, που υπογράφει και την επιστολή, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Περαιτέρω σημειώνουμε ότι η Κίνα έχει αποδεδειγμένο ιστορικό πρόσαψης ψεύτικων κατηγοριών σε βάρος ατόμων που είναι εκτός Κίνας, ελπίζοντας να σταματήσουν τα μέτρα κατά του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κάτι που πιστεύουμε ισχύει και για την υπόθεση των δύο ατόμων».

Η κ. Γιάνγκ επικαλείται, ακόμη, επίσημες τοποθετήσεις από οργανωμένους φορείς των ΗΠΑ προς υποστήριξη των ισχυρισμών της.

Το δίλημμα

Με απλά λόγια, οι κυπριακές αρχές τίθενται προ ενός διλήμματος. Από τη μια υπάρχει η συμφωνία με τη φιλική Κίνα. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οργανωμένα σύνολα που δρουν υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ και κάνουν λόγω για πολιτική δίωξη, θέτοντας ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και στο παρελθόν έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση σε αιτήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για έκδοσης υπηκόων της χώρας. Κι αυτό υπό τον φόβο για τις συνθήκες με τις οποίες θα βρίσκονταν αντιμέτωποι οι εν λόγω ξένοι υπήκοοι μετά την έκδοσή τους.

«Λόγοι πολιτικής διώξεως» 

Ο δικηγόρος που ανέλαβε την εκπροσώπησή της μητέρας και του γιου της, Ευστάθιος Κ. Ευσταθίου, σε τοποθετήσεις του στον «Π» έκανε λόγο για πολιτική δίωξη: «Η ένσταση των δικηγόρων των εκζητουμένων προσώπων είναι ότι πίσω από το αίτημα έκδοσης κρύβονται λόγοι πολιτικής διώξεως, λόγω της αντικαθεστωτικής δράσης των πελατών μου και της σχέσης τους με το πολιτικό κίνημα που τάσσεται υπέρ του Νέου Ομοσπονδιακού Κράτους της Κίνας με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το οποίο και αγωνίζεται για τον εκδημοκρατισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Χορήγηση διεθνούς προστασίας

Να σημειωθεί ότι οι δυο υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές αιτούνται χορήγησης διεθνούς προστασίας, επικαλούμενοι φόβο για δίωξη ή τιμωρία τους εάν και εφόσον εκδοθούν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Σε ό,τι αφορά το δικαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση, είναι ορισμένη για συνέχιση στις 21/1 ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, και συγκεκριμένα της δικαστού κ. Χρ. Χατζηγεωργίου.

Το δικαστήριο αναμένει από τις κινεζικές αρχές επίσημο έγγραφο σε σχέση με το αίτημα για έκδοση των δυο προσώπων.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει προηγηθεί έκδοση Κινέζου υπηκόου στη βάση της ειδικής διακρατικής συμφωνίας.

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ