Η κυβέρνηση από τη μια μιλά για στοχευμένα μέτρα, από την άλλη όταν πρόκειται να χαρίσει φόρους σε μεγαλοεπιχειρηματίες

Της Αλεξίας Καφετζή

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι απολύτως αναγκαία αλλά καθόλου επαρκή. Καθόλου επαρκή για να αντιμετωπιστεί η τεράστια οικονομική πίεση που υφίσταται η κοινωνία, τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα μέτρα δεν μπορούν να καλύψουν την υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, ούτε τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Το ΑΚΕΛ διεκδικεί πιο δραστικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας, αλλά το ΑΚΕΛ δεν ζητά μόνο. Υποδεικνύουμε, ταυτόχρονα, από πού μπορούν να αντληθούν πόροι ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό πακέτο, μια πραγματική κοινωνική ασπίδα απέναντι στην ακρίβεια. Εδώ και τώρα να προχωρήσει η φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των μεγάλων εταιριών ενέργειας που στοιβάζουν κέρδη ρεκόρ στις πλάτες της κοινωνίας και της οικονομίας. Καλούμε την κυβέρνηση να πει επιτέλους ποια είναι η θέση της.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη όμως κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Από τη μια μιλά για στοχευμένα μέτρα, από την άλλη όταν πρόκειται να χαρίσει φόρους σε μεγαλοεπιχειρηματίες ξεχνά τη στόχευση και χαρίζει εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Με ποια λογική αποφάσισε να χαρίζει το τέλος των 350 ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες καταγράφουν τεράστια κέρδη, αντί να εισακούσει την πρόταση του ΑΚΕΛ για κλιμακωτό τέλος. Με τη δική μας πρόταση, απαλλάσσουμε από το τέλος τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εισάγουμε κλιμακωτό τέλος για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο τα οικονομικά του κράτους θα γλίτωναν 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν θα μπορεί να πάρει τα μέτρα που έχει ανάγκη η κοινωνία, ενόσω ακολουθεί την πεπατημένη των προκατόχων της και αρνείται να θίξει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.