Η Λάρνακα των πλημμυρών και των «έργων βιτρίνας»

Μπορεί ο Έπαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου να δήλωσε πως οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν «Περιορισμένης έκτασης ζημιές σε 21 κατοικίες, 8 επαγγελματικά υποστατικά, 29 αυτοκίνητα και 2 μοτοσυκλέτες», αλλά όσο «περιορισμένης έκτασης» και αν ήταν, η πραγματικότητα είναι πως η Λάρνακα τρέμει και προσεύχεται κάθε φορά που τα προγνωστικά για το καιρό κάνουν λόγο για κακοκαιρία και βροχές. 

Με τις βροχές της 1ης Οκτωβρίου 2016, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρνακας ανταποκρίθηκε σε περισσότερα από 70 περιπτώσεις που αφορούσαν πλημμύρες και αντλήσεις νερού από υπόγεια και βοήθεια σε οδηγούς και μετακίνηση οχημάτων από πλημμυρισμένους δρόμους.

Σε άρθρο του, στο Skala Times, ο κ. Θεοκλή κάτοικος της περιοχής Καμάρων έγραψε: «Όλη η Κύπρος παρακαλεί το Θεό να βρέξει, εκτός από τους κατοίκους της περιοχής «Καμάρες» που ζουν με το φόβο επανάληψης της καταστροφικής πλημμύρας που είχαμε στις 13 Δεκεμβρίου 2014».

«Το πρόβλημα στην περιοχή ήταν γνωστό στους αρμοδίους πολύ πριν την πλημμύρα της 13ης Δεκεμβρίου 2014. Είχαν γίνει και συνεδρίες στο Δήμο Λάρνακας, αλλά οι αρμόδιοι με πλήρη ανευθυνότητα δεν είχαν μεριμνήσει ούτε για στοιχειώδη καθαρισμό. Προσπάθησαν να δικαιολογηθούν ότι η πλημμύρα οφείλεται στη μεγάλη βροχόπτωση. Είναι γεγονός ότι η βροχόπτωση ήταν μεγάλη, αλλά η αλήθεια είναι ότι η αιτία της πλημμύρας ήταν ο ανθρώπινος παράγοντας διότι το νερό δεν είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει από το σημείο του μνημείου των Καμάρων προς την αλυκή, ένεκα των καλαμιών, των μπάζων και των ακαθαρσιών. Επιστολές είχαν στείλει πριν και μετά την πλημμύρα στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Επαρχιακή Διοίκηση, στο Τμήμα Δημοσίων Έργων και στους Δήμους Λάρνακας και Αραδίππου, επισημαίνοντας το πρόβλημα και τους κινδύνους για καταστροφές και θύματα, αλλά δεν έτυχαν οποιασδήποτε προσοχής, ούτε απάντησης».

Στη Λάρνακα τα τελευταία 3-4 χρόνια μάθαμε (μας έμαθαν τα επικοινωνιακά κόλπα κάποιων) να πανηγυρίζουμε για κορδέλες, φρου φρου κι αρώματα, άνευ ουσίας. Και όταν τα μπαλόνια έσκασαν και οι παρωπίδες απ’ τα μάτια έπεσαν (έπεσαν;) τότε ξεπήδησαν οι μίζες, τα σκάνδαλα και τα προβλήματα της πόλης.

Η ωμή πραγματικότητα φωνάζει πως σημαντικά ζητήματα που όφειλαν οι αρχές να επιλύσουν, έμειναν κλειδωμένα σε συρτάρια με αποτέλεσμα να επανέρχονται στο προσκήνιο κάθε τρεις και λίγο.

Τα προβλήματα στη Λάρνακα σήμερα είναι πολλά και, δυστυχώς, δεν είναι «περιορισμένης έκτασης».

Όλοι θυμόμαστε τις υποσχέσεις που δόθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, (Δήμο Λάρνακας, Δήμο Αραδίππου, Έπαρχο, Υπουργείο Εσωτερικών) μετά τις προηγούμενες πλημμύρες.

Είχαν δεσμευτεί ότι θα έπαιρναν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθούν οι καταστροφές. Κι όμως και πάλι οι ίδιες περιοχές της Λάρνακας, πνίγηκαν με τις πρώτες βροχές.

Αν στα πιο απλά που αφορούν την καθημερινότητα, την δημόσια υγεία, τις περιουσίες των ανθρώπων, οι ιθύνοντες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, τότε να παραιτηθούν και να πάνε σπίτι τους!

Όπως σωστά δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, «Είναι ευθύνη του Δήμου η διεκδίκηση από το κράτος έργων υποδομής που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη και όχι μόνο μεγαλεπήβολων έργων βιτρίνας».

Γιατί δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, κάποιοι χειραγώγησαν τον κόσμο της Λάρνακας έτσι ώστε να ικανοποιείται με «έργα βιτρίνας» και επικοινωνιακά κολπάκια.

Σε μια πόλη όμως που οι κυβερνώντες αδιαφορούν ακόμα και για τις αποφάσεις που λαμβάνει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι καιρός οι Δημότες να ξυπνήσουν και να διεκδικήσουν όλα όσα τους αξίζουν.

Και ίσως μια καλή αρχή να είναι η σωστή επιλογή του καταλληλότερου Δημάρχου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.