Η Μέρκελ θα ανοίξει το πορτοφόλι της στον Αναστασιάδη;

 

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

Τα δύο σημαντικά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας είναι η ανεργία και τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η είδηση που έδωσε ο κ. Αναστασιάδης είναι ότι θα υπάρξουν σοβαρές ανακοινώσεις για τα δύο αυτά ζητήματα όταν θα δει την Καγκελάριο στην Γερμανία στις 6 Μαίου. “Το ουσιαστικό περιεχόμενο αυτής της σημερινής συνομιλίας θα μετουσιωθεί σε ένα αποτέλεσμα κατά την επίσκεψη μου στη Γερμανία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος. 

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Προέδρου στα συγκεκριμένα προβλήματα. Για αρκετό καιρό οι Τράπεζες δεν θα μπορούν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. “Όσο ο κύριος δανειστής της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Κύπρος μπορεί να οργανώσει μια βιώσιμη ανάκαμψη”, αναφέρει ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης. 

Αυτή την βιώσιμη ανάπτυξη θέλει να πετύχει ο κ. Αναστασιάδης. Το economist ανέφερε ότι η απόφαση για το κούρεμα απέτυχε. Υποστηρίζει ότι “Τα γεγονότα του Μαρτίου έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, κυρίως στην Τρ. Κύπρου”. Σημειώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έφθασαν το 53%, και τη τρύπα ρευστότητας στον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου μεταξύ δανείων και καταθέσεων, όπου τα δάνειά είναι 45% μεγαλύτερα από τις καταθέσεις. Το έλλειμμα καλύπτεται από € 11 δισ. χρηματοδότηση από Κεντρικές Τράπεζες.

Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο ρετιρέ των υψηλότερων δανειστικών επιτοκίων και παράλληλα έχει την μεγαλύτερη ψαλίδα σε συνάρτηση με τα καταθετικά επιτόκια, καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για δανεισμό. Το θέμα τώρα είναι να μάθουμε τι ζητά η κ. Μερκελ για να ανοίξει το πορτοφόλι της. Πιο σωστά… Τι ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς η δήλωσή του δείχνει ότι η υπόθεση είναι τελειωμένη. 

Ελπίζω αυτή την φορά η τοποθέτηση του Προέδρου να μην εξελιχθεί στο τέλος σε μια ακόμη επικοινωνιακή δήλωση. Χρειαζόμαστε πράξεις. Τα λόγια ας ειπωθούν μετά. Και ας μην έχουμε εμείς οι δημοσιογράφοι “grande” τίτλους…