Η Μόρφου στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

{loadposition ba_textlink}

Από την περασμένη Τετάρτη και μέχρι τις 29 Απριλίου παρουσιάζεται στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα η έκθεση φωτογραφίας “MORPHOU – Ενθύμιο 35 Χρόνια” ενώ στις 22 Απριλίου έγινε, επίσης, παρουσίαση του ομότιτλου λευκώματος το οποίο κυκλοφορεί από τον Σύνδεσμο Αποδήμων Διαμερίσματος Μόρφου, Αγγλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, “το λεύκωμα παρουσιάζει την πορεία του Συνδέσμου από την ίδρυση του το 1979 και καταγράφει τις δράσεις και τον αδιάκοπο αγώνα των μελών του για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, για την ελευθερία και το δικαίωμα της επιστροφής στη γενέθλια γη”.

Ταυτόχρονα καταγράφει τις προσπάθειες του Συνδέσμου για συστράτευση και τη διασφάλιση της συνοχής της κοινότητας των Μορφιτών στην Αγγλία με τη δημιουργία προσβάσεων και την ανάπτυξη επαφών μεταξύ των αποδήμων δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Η Μορφωτικός Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, Μαρία Παναγίδου, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και στη συνέχεια διάβασε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου και του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ελληνική πρωτεύουσα Κυριάκου Κενεβέζου, οι οποίοι δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθούν στην εκδήλωση λόγω έκτακτων υπηρεσιακών υποχρεώσεων.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου, Νικόλαος Καραπάνος.

Για το λεύκωμα, τη δύναμη της ιστορικής μνήμης, το σθένος της επιβίωσης που επέδειξαν οι Έλληνες της Κύπρου σε αιώνες ιστορικών περιπετειών, τον απόδημο κυπριακό Ελληνισμό και την ιστορία της όμορφης Μόρφου, μίλησαν ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Βοσκός, ο Πρώην Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης, ο Πρέσβης ε.τ. της Κυπριακής Δημοκρατίας, Περικλής Νεάρχου και ο Ομότιμος Καθηγητής Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Κασίνης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε σε πρώτη εκτέλεση ο Ύμνος της Μόρφου, σε μουσική Μιχάλη Χατζημιχαήλ και στίχους Κώστα Κοτζιαμάνη.

Η παρουσίαση του λευκώματος ολοκληρώθηκε με την αντιφώνηση και τις θερμές ευχαριστίες του  Γλύπτη και Πρόεδρου του Συνδέσμου Αποδήμων Διαμερίσματος Μόρφου Αγγλίας, Νικόλαου Κοτζιαμάνη.

Μετά το πέρας της παρουσίασης του λευκώματος πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ομότιτλης έκθεσης φωτογραφίας.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης, οι οποίες περιλαμβάνονται στο βιβλίο, αποτελούν ενθύμιο για όσους έζησαν τα γεγονότα που απεικονίζουν και ταυτόχρονα είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ