Η νέα NAVTEX της Τουρκίας

{loadposition ba_textlink}

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού*

Με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο, ο Βάρβαρος τελικά δεν μας αδειάζει την γωνιά, αλλά, σύμφωνα με τη νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους που εξέδωσε η Τουρκία στις 6 Ιανουαρίου 2015, θα αρμενίζει στην καρδιά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Οι εργασίες του θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της «εξουσιοδότησης» που έχει δοθεί στην από το ψευδοκράτος στην Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ).

Η νέα NAVTEX της Τουρκίας καλύπτει ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος στο κέντρο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβάνοντας μάλιστα περιοχές εντός του Οικοπέδου 9 στο οποίο διεξάγει αυτήν την στιγμή διερευνητική γεώτρηση στο δυνητικό κοίτασμα «Αμαθούσα» η κοινοπραξία ΕΝΙ/KOGAS.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, εντός της ΑΟΖ ενός κράτους μόνο το ίδιο το κράτος εκείνο μπορεί να διεξάγει οποιαδήποτε εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων έχοντας αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα σε ό,τι αφορά στις έρευνες και στην εκμετάλλευση, αλλά και την διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, ζώντων και μη, των υδάτων των υπερκείμενων του βυθού της θάλασσας, του βυθού της θάλασσας και του υπεδάφους της και που σχετίζονται με άλλες δραστηριότητες για την οικονομική εκμετάλλευση και εξερεύνηση της ζώνης, όπως η παραγωγή ενέργειας από τα ύδατα, τα ρεύματα και τους ανέμους.

Αν και η Τουρκία δεν υπέγραψε την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, δεσμεύεται εντούτοις από τους παράλληλους εθιμικούς δικαίου που υπάρχουν στο προκείμενο ζήτημα. Η Σύμβαση, επίσης, έχει κυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1998 και κατ’ επέκταση αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, γεγονός που επιβεβαιώνεται από σχετικές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2005 και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2007, και άρα η Τουρκία αναμένεται να ακολουθεί τους κανόνες της, ειδικά εάν προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία στην Ένωση.

Η Τουρκία, ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικής συμπεριφοράς, καταδεικνύει, με την νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους που έχει εκδώσει, τις πραγματικές της προθέσεις, δηλαδή της αδιάλειπτης αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της καθ’ έξιν παραβατικής της στάσης έναντι στις χώρες της περιοχής και δη σε σχέση με την Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δρα πάντοτε στα πλαίσια ενάσκησης των αναφαίρετων κυριαρχικών της δικαιωμάτων και η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να το πάρει χαμπάρι – ότι δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί και όντας τέτοιο, έχει απόλυτη κυριαρχία επί του εδάφους, του υπεδάφους, του εναέριου χώρου πάνω από την επικράτεια της και φυσικά στην θάλασσα, στην στήλη του νερού, στο βυθό και στο υπέδαφος του βυθού. Την ευθύνη διαχείρισης του φυσικού πλούτου της χώρας έχει η εκάστοτε Κυβέρνηση και καμία έξωθεν παρέμβαση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

Στο τέλος της ημέρας, η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά ότι για τον κάθε Αττίλα, υπάρχει πάντοτε κι ένα Καταναλικό πεδίο…

* Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law Bristol, Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα 24 που κυκλοφόρησε στις 18/1/2015