Η ΟΠΟΚ συνεχίζει τον αγώνα για αειφόρο ανάπτυξη στους περιβαλλοντικούς τομείς

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) συνεχίζει τις συντονισμένες προσπάθειες της για άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για αειφόρο ανάπτυξη και θέσπιση συγκεκριμένων στρατηγικών σε όλους τους περιβαλλοντικούς τομείς.

Σε ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018, η ΟΠΟΚ, η οποία συνενώνει 20 ανεξάρτητες περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα που έχουν ως κύριο αντικείμενο το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την υγεία, σημειώνει ότι πέραν από το κυριότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα του τόπου που είναι η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας που προκάλεσε η τουρκική εισβολή και κατοχή, «μια σειρά από άλλα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα προκαλούν τις έντονες ανησυχίες των πολιτών και την αγανάκτηση και αντίδραση του περιβαλλοντικού κινήματος της Κύπρου».

Η ΟΠΟΚ αναφέρεται στη χερσόνησο του Ακάμα και δηλώνει αντίθετη με τις οικοδομικές αναπτύξεις, απαιτεί την αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου με τρόπο ώστε να απαγορευτεί η πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας, να αναπτυχθούν οι πυρήνες των χωριών και να προστατευτεί το φυσικό και αγροτικό περιβάλλον, και εκφράζει ανησυχία για τις ενιαίες αναπτύξεις και τα ψηλά κτίρια, τη δόμηση σε ευαίσθητες περιοχές, και τη συρρίκνωση της εύφορης γης.

«Τα φετινά φαινόμενα έντονης λειψυδρίας και τα συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα αποδεικνύουν ότι η Κύπρος είναι ήδη θύμα των κλιματικών αλλαγών. Η απερήμωση είναι περισσότερο από ορατή, ενώ διαφαίνεται και μείωση της βιοποικιλότητας, αφού πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας μας απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση ή/και εισβολή ανταγωνιστικών ξενικών μη-γηγενών ειδών», αναφέρει, σημειώνοντας την άμεση ανάγκη να υλοποιηθεί η Στρατηγική για Προσαρμογή στις Κλιματικές Αλλαγές σε όλους τους επηρεαζόμενους τομείς.

Η ΟΠΟΚ αναφέρεται και στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προώθησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και κινητοποίησης της πολιτείας και των οργανωμένων συνόλων ώστε να αποτραπεί η λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου στην σεισμογενή περιοχή Άκκουγιου της Τουρκίας.

Επισημαίνει, επίσης, ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε άλλες μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις του τόπου όπως είναι η προστασία και ευημερία των ζώων και η αγροτική και γεωργική ανάπτυξη με εφαρμογή καλών πρακτικών και προώθησης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».

«Δεν υπάρχει γρήγορος και εύκολος δρόμος προς τη βιωσιμότητα. Η μετάβαση απαιτεί συλλογική προσπάθεια από τους κρατικούς φορείς χάραξης πολιτικών, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες», αναφέρει και καλεί όλους «να πορευθούν μαζί μας στον αγώνα για το περιβάλλον, στον αγώνα για αποτροπή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος της μικρής μας πατρίδας, στον αγώνα για τη σωτηρία του Πλανήτη και της Κύπρου μας».

Πηγή:ΚΥΠΕ