Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία

President Joe Biden meets with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy in the Oval Office of the White House, Wednesday, Sept. 1, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό συνάδελφό του Joe Biden, και έγινε ο δεύτερος Ευρωπαίος ηγέτης που έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο. Αφού έτυχε θερμής υποδοχής σε όλα τα επίπεδα και έφερε μαζί του ένα εντυπωσιακό πακέτο ελπιδοφόρων συμφωνιών, μεταξύ άλλων στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, η Ουκρανική αντιπροσωπεία αντιμετώπισε φυσικά τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να υπονομεύσει τη σημασία της επίσκεψης και να απεικονίσει την Ουκρανία υπό δυσμενές πρίσμα για τους αιτούντες βοήθεια.
Επιπλέον, σε απάντηση των διαπραγματεύσεων για τις προοπτικές της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία παραδοσιακά κατέφυγε σε απειλές για τις χώρες εταίρους της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov μίλησε ανοιχτά για την αναπόφευκτη αντίδραση της Μόσχας σε οποιαδήποτε σχέδια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αναπτύξει τη στρατιωτική της υποδομή κοντά στα ρωσικά σύνορα, δηλώνοντας ότι το Κρεμλίνο το θεωρεί αυτό ως άμεση απειλή για την ασφάλειά του.
Ταυτόχρονα οι πρόσφατες πυρετώδεις υβριδικές επιθέσεις του πληροφοριακού πολέμου σε πολλά μέτωπα, τον οποίο η Μόσχα διεξάγει εδώ και πολύ καιρό σχετικά με το Κίεβο, απλώς μαρτυρούν την επιτυχή επίσκεψη εργασίας του Zelensky.
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες της Ρωσίας να υποβαθμίσει και να γελοιοποιήσει τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Προέδρου της Ουκρανίας στο εξωτερικό αποδεικνύουν επίσης ότι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του Κρεμλίνου είναι η ενιαία υποστήριξη της Ουκρανίας στην παγκόσμια σκηνή και η προθυμία των δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών κορυφαίων όπως οι Η.Π.Α., για συντονισμένη κοινή δράση για τον περιορισμό της επιθετικότητας της Ρωσίας εναντίον ασθενέστερων παικτών.
Από αυτή την άποψη η Ρωσία ξεκίνησε μια πολυδιάστατη εκστρατεία μέσω πλατφορμών των Μ.Μ.Ε. και κοινωνικών δικτύων με την άμεση συμμετοχή της διπλωματικής της μηχανής, καθώς και εμπειρογνωμόνων της μαριονέττας και δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων ξένων, για να προσπαθήσει να υποβαθμίσει τις επιτυχίες της Ουκρανίας.
Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η επίσκεψη δεν ήταν η μοναδική νίκη της Ουκρανίας αυτόν τον μήνα. Η χώρα κατάφερε να επιστρέψει το ζήτημα της Κριμαίας στη διεθνή ατζέντα. Η προσπάθεια της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία δεν είναι καθόλου «τετελεσμένο γεγονός», τόνισε η Ουκρανία, πραγματοποιώντας τα μεγάλα εγκαίνια της συνόδου κορυφής της Πλατφόρμας της Κριμαίας πριν από την επίσκεψη του Ζelensky στις Η.Π.Α., η οποία έλαβε υποστήριξη υψηλού επιπέδου από δεκάδες κυβερνήσεις.
Στη σύνοδο κορυφής, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν μια κοινή δήλωση αναγνώρισης της Ρωσίας ως κατοχικής δύναμης, επιβεβαιώνοντας την πολιτική της μη αναγνώρισης της απόπειρας προσάρτησης της Κριμαίας και κάλεσαν το Κρεμλίνο να σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και να επιστρέψει την κατεχόμενη χερσόνησο στην Ουκρανία.
Δεν είναι περίεργο ότι η Ρωσία ανησυχεί τόσο για τον διεθνή συνασπισμό που καταδικάζει την κατάληψη της Κριμαίας. Εξάλλου, εκτός από τις γενικές δηλώσεις και τη διπλωματική κριτική, υπάρχουν επίσης πρακτικά μέτρα που μπορεί να λάβει η διεθνής κοινότητα για να βλάψει τη Ρωσία για την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και του πληθυσμού της.
Με τη συνεχιζόμενη πολύπλευρη κρίση, η Ρωσία φοβάται σαφώς τις νέες κυρώσεις που μπορεί να προέλθουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους σημαντικούς παίκτες, για παράδειγμα, σε σχέση με τη στρατιωτικοποίηση της Κριμαίας ή τα σχέδια της Ρωσίας να μετατρέψει τη χερσόνησο σε μια άλλη πυρηνική βάση.
Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερο πληροφοριακό θόρυβο γύρω από την επίσκεψη του Zelensky για να αποσπάσει το κοινό (εν προκειμένω το εσωτερικό) από τις επικείμενες προοπτικές να βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην ύφεση εάν οι εταίροι της Ουκρανίας συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις.
Εν τω μεταξύ ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Ρωσίας στη Μαύρη και την Αζοφική θάλασσα, όπου η Μόσχα de facto ήδη άλλαξε την ισορροπία δυνάμεών χτίζοντας μια γέφυρα στον πορθμό του Κερτς, περιορίζοντας τη ναυτιλία και αυξάνοντας το ναυτικό της σε αυτήν την περιοχή. Στην πραγματικότητα αυτό το ζήτημα αντικατοπτρίστηκε στη συμφωνία άμυνας που υπέγραψαν ο Zelensky και ο Biden την περασμένη εβδομάδα.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο που αξίζει να σημειωθεί στην πρόσφατη αντιουκρανική αύξηση του ρωσικού χώρου πληροφόρησης είναι μια σειρά ανόητων μηνύσεων που έχουν καταθέσει εναντίον της Ουκρανίας σε διεθνή δικαστήρια μόνο για να μπερδέψουν και να δυσφημήσουν το διεθνές δικαστικό σύστημα. Χωρίς καμία πιθανότητα να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα στο νομικό πεδίο, μια τέτοια προσπάθεια εξυπηρετεί κυρίως σκοπούς προπαγάνδας, στρεβλώνοντας την κοινή γνώμη σχετικά με το διεθνές σύστημα δικαιοσύνης.
Υπό το φως της πρόσφατης επιτυχημένης εργασίας της Ουκρανίας για την κινητοποίηση της διεθνούς υποστήριξης, η Ρωσία προσπαθεί να αντιστρέψει την επιτυχία της χώρας προς αυτήν την κατεύθυνση, διασύροντάς την στα μάτια ξένων εταίρων. Το γεγονός είναι ότι το Κρεμλίνο απλά δεν μπορεί να αποδεχτεί την επιλογή του ουκρανικού λαού και το γεγονός ότι το Κίεβο σταδιακά βγαίνει από τον έλεγχο της Μόσχας.