Η Πολιτική Άμυνα συμμετείχε σε εργαστήρι της Φινλανδικής Προεδρίας

Η διαχείριση αυξημένων και πολλαπλών κινδύνων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η ανάγκη συνδρομής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτιστικής Προστασίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που οργάνωσε η Φινλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με τη συμμετοχή της Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου.


Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συνάντηση έγινε στο Ελσίνκι στις 22-23 Ιουλίου, στο πλαίσιο της Επιτροπής για τα Ανθρωπιστικά Θέματα και την Πολιτική Προστασία. Εμπειρογνώμονες και υπηρεσιακοί από τις εθνικές αρχές πολιτικής προστασίας συμμετείχαν σε εργαστήριο, κατά το οποίο εξετάστηκαν εις βάθος οι συνθήκες  σύγχρονων κινδύνων και η δυνατότητα αντιμετώπισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Πολιτική Άμυνα, η οποία είναι η αρμόδια αρχή που ανέλαβε την ευθύνη για την εκπόνηση της Εθνικής Εκτίμησης Κινδύνου, συμμετέχει στις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Τα πορίσματα του εργαστηρίου στο Ελσίνκι καταδεικνύουν ότι «οι κίνδυνοι στην Ευρώπη μεγαλώνουν λόγω κλιματικής κρίσης, υπερεξάρτησης από ηλεκτρονικά συστήματα, υπερσυγκέντρωσης πληθυσμών σε πόλεις και απειλών τρομοκρατίας. Ιδιαίτερες απειλές, που συνδέονται κυρίως με τρομοκρατία, είναι οι ΡΒΧΠ (ραδιολογικές, βιολογικές, χημικές, πυρηνικές).

Προστίθεται ότι υπάρχει, λοιπόν, η ανάγκη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την προετοιμασία έναντι αυτών των νέων απειλών. Κρίσεις αυτού του τύπου αναμένεται να είναι σύνθετες, δεδομένου ότι είναι δυνατόν να συνοδεύονται από έκρηξη, πυρκαγιά, σύνθετες απειλές για την υγεία και ανάγκη κινητοποίησης πολλών υπηρεσιών ταυτόχρονα. Επιπρόσθετα, σε ένα επεισόδιο μεγάλης κλίμακας, είναι δυνατόν να μην επαρκούν οι δυνατότητες ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και να ζητηθεί συνδρομή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Αναφέρεται ότι ιδιαίτερη σημασία δίνεται πλέον στην πρόληψη, η οποία κινείται σε τέσσερεις άξονες: α) Τη μείωση της διαθεσιμότητας πρώτων υλών ΡΒΧΠ, β) την προετοιμασία των αρμοδίων Υπηρεσιών για τέτοιου είδους περιστατικά, γ) την δυνατότητα αλληλοβοήθειας εντός της ΕΕ και δ) την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων σε σχέση με το θέμα. Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει Συμβουλευτική Επιτροπή, που απαρτίζεται από ειδικούς από τα κράτη-μέλη.

Οι εθνικές εκτιμήσεις κινδύνων, των κρατών-μελών, διεξάγονται κάθε τρία χρόνια. Η Πολιτική Άμυνα έχει εκπονήσει την Εθνική Εκτίμηση Κινδύνου για  πρώτη φορά το 2015 που τώρα έχει επικαιροποιηθεί (Δεκέμβριος 2018). Για το ειδικό αυτό θέμα (ΡΒΧΠ), όμως, πανευρωπαϊκή αξιολόγηση κινδύνου διεξάγεται κάθε έξι μήνες, ενώ υπάρχουν και χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη εθνικών ικανοτήτων αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ