Η πράσινη ανάπτυξη λύση στην οικονομική κρίση

 

Οι Οικολόγοι κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη και ιδιαίτερα την πράσινη ανάπτυξη, που θα μπορούσαν δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα που δημιούργησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, “η τραπεζική απληστία, αλλά κυρίως η κακοδιαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση Χριστόφια”, δήλωσε σήμερα η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, απαντώντας στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος χθες κάλεσε τα άλλα πολιτικά κόμματα να αναφέρουν τι διαφορετικό πρότειναν όλο αυτόν τον καιρό για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, η κ. Παναγιώτου είπε πως, κάποιες από τις προτάσεις του Κινήματος, όπως το Πράσινο Ταμείο, Ανάπτυξης, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων, είχαν γίνει αποδεκτές από τον τέως Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, όμως ουδέποτε η Κυβέρνηση τις εφάρμοσε.

Πέραν των προτάσεων πράσινης ανάπτυξης, συνέχισε, το Κίνημα κατέθεσε και προτάσεις δίκαιης φορολόγησης του πλούτου, “τις οποίες ούτε η Κυβέρνηση αλλά ούτε και το ΑΚΕΛ υιοθέτησαν, γιατί θεωρούνται υπερβολικά επαναστατικές” και κάλεσε τον Άντρο Κυπριανού να θυμηθεί την πρόταση νόμου των Οικολόγων για το “φόρο  υπερπλουσίων” και το φόρο για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. 

Η κ. Παναγιώτου υπέδειξε ότι την ευθύνη για την κακή πορεία της οικονομίας δεν μπορεί να την έχει η αντιπολίτευση, ακόμα και αν οι προτάσεις της είναι ανεπαρκείς, αλλά “την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση όταν τις αποδέχεται και τις υλοποιεί και το Κίνημα διαφοροποιήθηκε από αρκετές εισηγήσεις που προήλθαν από την αντιπολίτευση, όταν αυτές οδηγούσαν σε ενίσχυση αυτών που ευθύνονται για την κρίση της Κυπριακής οικονομίας”.

Παράλληλα, η ΓΓ των Οικολόγων χαιρέτισε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, λέγοντας πως αποτελούν “ένα παράθυρο ελπίδας για την Ευρωπαϊκή οικονομία και πως  “τίθεται επιτέλους φρένο στη μανία καταδίωξης των αδύνατων οικονομιών της Ευρώπης του νότου, από την Γερμανία και τους συμμάχους της”.

“Αν και οι άμεσες θετικές επιπτώσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι εξαιρετικά σημαντικές, είναι βέβαιο ότι ανοίγονται θετικές προοπτικές τόσον όσον αφορά τη διαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, όσον και όσον αφορά τη δυνατότητα, στο μέλλον, άμεσης χρηματοδότησης των Κυπριακών Τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης”, συμπλήρωσε.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ακόμη ότι φαίνεται να αλλάζει το κλίμα και ανοίγονται προοπτικές, ωστόσο πρόσθεσε, απομένει στην Κυπριακή Κυβέρνηση να προβεί στις κατάλληλες κινήσεις ώστε να αξιοποιήσει αυτές τις προοπτικές.

Αλλαγή του χώρου της τελετής ανάληψης της Προεδρίας

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών  καταγγέλλει την ενέργεια του Βρετανού Πρωθυπουργού να υπογράψει και να δημοσιεύσει «Λευκό Χάρτη», με 13 περιοχές όπου η Βρετανία θα διατηρήσει επ’ άπειρον την “κυριαρχία”,  μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται  και οι στρατιωτικές βάσεις στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια και ζητά, ως αντίδραση, τη μετάθεση της τελετής ανάληψης της Προεδρίας από το αρχαίο Κούριο, σε περιοχή κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, ανέφερε πως οι Βρετανοί, με το «Λευκό Χάρτη», θέτουν και θέμα αυτοδιάθεσης των κατοίκων των περιοχών αυτών, “γεγονός που παραπέμπει στις εποχές της Αποικιοκρατίας” και επέκρινε την ενέργεια του Βρετανού Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι “αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας πρόσφατων προκλητικών κινήσεων, έναντι των οποίων η Κυπριακή Κυβέρνηση απαντά με σιωπή”.

“Η αποχή της Κυπριακής Κυβέρνησης μεταφράζεται σε ανοχή και συνενοχή”, υποστήριξε η κ.Παναγιώτου και εξέφρασε τη θέση ότι δείγμα αυτής της “πολιτικής ανοχής και συνενοχής” αποτελεί η συνεργασία μας με τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων, για τη διοργάνωση της εναρκτήριας εκδήλωσης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης , στο αρχαίο θέατρο του Κουρείου.

Οι Οικολόγοι, συνέχισε, ως ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα παραστούν στην τελετή ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας και κάλεσε την Κυβέρνηση “να αντιδράσει δυναμικά στις βρετανικές προκλήσεις, να αμφισβητήσει και να προκαλέσει, ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, τη βρετανική προκλητικότητα, και να ακυρώσει την τελετή στο αρχαίο θέατρο του Κουρείου”.

“Προτείνουμε αντίθετα, να μεταφερθεί η εκδήλωση στις παρυφές της Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στο πολιτιστικό κέντρο του ημικατεχόμενου Δήμου Δερύνειας, με θέα την πόλη φάντασμα, για να αναδειχθεί σε Ευρωπαϊκή υπόθεση, η ανάγκη για άμεση επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της”, είπε η ΓΓ των Οικολόγων.

Ανέφερε δε ότι η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο, για να προβάλει και να θωρακίσει τη διεθνή προσωπικότητα της, ως ενιαίο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Κατά την άποψη μας, κατέληξε, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να δώσει την ευκαιρία σε προσφυγικούς δήμους, σωματεία και οργανώσεις, να αναδείξουν το θέμα της κατοχής, της καταστροφής της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, το θέμα των αγνοουμένων “και όχι να τα αποκρύβει στο όνομα μιας, κατά τα άλλα, ουδέτερης προεδρίας”.