“Η προσφυγή στο Μηχανισμό θα γίνει για τις τράπεζες”

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απέρριψε επικρίσεις από πολιτικά κόμματα ότι ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης θα γίνει λόγω απραξίας της Κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση.

Τόνισε ακόμη ότι η διόρθωση της απόκλισης 150-200 εκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάστηκε στα δημόσια οικονομικά στο πρώτο τετράμηνο του έτους θα διορθωθεί ”με λήψη μέτρων που δεν θα απευθύνονται στους εργαζόμενους”

Σε ομιλία του σε Σχολή Στελεχών της ΠΟΓΟ με θέμα: «Διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Έργο της Κυβέρνησης», ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε μεγάλο ψέμα τη θέση στελεχών της αντιπολίτευσης ότι ενδεχόμενη ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης θα γίνει λόγω απραξίας της Κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση.

”Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Αν η Κύπρος ζητήσει στήριξη από το μηχανισμό, αυτό θα γίνει λόγω των τραπεζών, όχι λόγω των χρηματοδοτικών της αναγκών”, είπε ο Εκπρόσωπος και συνέχισε: ”Λόγω της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες με δικές τους αποφάσεις εκτέθηκαν στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και γενικότερα στην ελληνική οικονομία”.

Όπως πρόσθεσε, ”οι ευθύνες, λοιπόν, είναι στις διοικήσεις των τραπεζών. Είναι όμως και στην εποπτική αρχή, την Κεντρική Τράπεζα και τον προηγούμενο διοικητή που δεν άσκησε το ρόλο του ως όφειλε εκ της νομοθεσίας, να πράξει”.

Αναφερόμενος στην πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Στεφάνου είπε πως η Κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012, προσθέτοντας ότι ”μέχρι σήμερα, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση και η κατάσταση στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, η οικονομία μας κινείται μέσα στους στόχους που έχουμε θέσει”.

”Η απόκλιση που έχει επισημανθεί στους πρώτους τέσσερις μήνες είναι ελεγχόμενη και μπορεί να διορθωθεί. Αυτή τη διόρθωση θα κάνει η Κυβέρνηση με λήψη μέτρων που δεν θα απευθύνονται στους εργαζόμενους”, ανέφερε.

Παρατήρησε ακόμη πως όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε τη θέση αυτή, η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι αγνοεί δήθεν την Ευρώπη, τις δεσμεύσεις της Κύπρου, και ότι η Κυβέρνηση δεν θα πάρει μέτρα, όταν ο Πρόεδρος σαφώς δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα.

”Προφανώς, στην αντίληψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ‘μέτρα για την οικονομία’ είναι μόνο τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους”, σχολίασε.

Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίετυσης ότι η Κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα, τόνισε πως η ”πραγματικότητα είναι διαφορετική”.

”Η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και αυτά τα μέτρα φέρνουν θετικά αποτελέσματα”, είπε, υπενθυμίζοντας τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2012 μειώθηκε κατά 1196.

Υπενθυμίζοντας επίσης την πολιτική καθορισμού οροφής στις δαπάνες των Υπουργείων με στόχο την ύπαρξη καλύτερου προληπτικού ελέγχου στις προϋπολογισθείσες δαπάνες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών του πρώτου τετραμήνου του 2012, οι δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 0.8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στην διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που επιτεύχθηκε έπειτα από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι, με την οποία η βιωσιμότητα του Ταμείου διασφαλίζεται μέχρι το 2048, καθώς και στον τερματισμό του προνομίου των δημοσίων υπαλλήλων να λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα για έξι μήνες μετά τη συνταξιοδότησή τους, αλλά και στον τερματισμό των πολλαπλών συντάξεων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην στήριξη του κοινωνικού κράτους, λέγοντας ότι παρά την οικονομική κρίση η Κυβέρνηση ενίσχυσε παροχές προς όσους τις έχουν ανάγκη.

Ο κ. Στεφάνου έστρεψε τα πυρά του προς τον ΔΗΣΥ που, όπως είπε, ”καθοδηγείται από το νεοφιλελευθερισμό” και δεν θα στήριζε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

”Όταν η Κυβέρνηση έστειλε νομοσχέδια στη Βουλή για φορολόγηση του πλούτου και του μεγάλου κεφαλαίου, ο ΔΗΣΥ έκανε κάθε τι το δυνατόν για να καταψηφιστούν τα μέτρα και δυστυχώς έπεισε κι άλλους να το κάνουν με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα μέτρα να μην εγκριθούν”, είπε και επέκρινε τον ΔΗΣΥ ότι ”λειτούργησε έτσι ώστε τα βάρη να μην τα φορτωθεί ο πλούτος και το μεγάλο κεφάλαιο και επιδίωξε να περάσει την αντίληψη ότι αυτό θα βλάψει την ανάπτυξη”.

”’Ξέχασαν’ οι του ΔΗΣΥ ότι η πολιτική των μεγάλων ελλειμμάτων είναι δικό τους παιδί με τους αβέρτα διορισμούς στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που στις Κυπριακές Αερογραμμές, επί των δικών τους ημερών ο αριθμός των εργαζομένων είχε φτάσει τις 2200 υπαλλήλους, όταν σήμερα είναι κάτι λιγότερο από 1200 και θα πρέπει ο αριθμός να μειωθεί δραστικά για να μπορεί να επιβιώσει η εταιρεία. Είναι μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής που το 2003 το δημόσιο χρέος της Κύπρου είχε φτάσει στο 70% και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6.6%, χωρίς οικονομική κρίση”, ανέφερε.

Καταλήγοντας ο κ. Στεφάνου είπε πως ”οι δημοσιονομικοί δείχτες της Κύπρου σήμερα, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι καλύτεροι”.