Η προστασία των δανειοληπτών στο επίκεντρο συζητήσεων της Επ. Θεσμών

Το 24Η σου χαρίζει 20€ για τις πρώτες σου αγορές στο Odelo, το 1ο παγκύπριο online supermarket. 

Την προστασία των δανειοληπτών από πρακτικές που εφαρμόζουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δανείων, ζήτησαν σήμερα τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα το θέμα των επανεκτιμήσεων της αξίας των ακινήτων για σκοπούς αναδιάρθρωσης δανείων και το θέμα με τις προσωπικές εγγυήσεις πολιτών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών εξετάζει το πώς λειτουργεί σήμερα το τραπεζικό σύστημα, ένα χρόνο μετά την κατάρρευση του, ποιες πρακτικές ακολουθεί και πόσο εξυπηρετεί την πραγματική οικονομία και τον πολίτη.

Ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία εξετάστηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων, λέγοντας ότι «υπάρχουν τεράστια ζητήματα και αλλαγές που πρέπει να γίνουν».

«Έχουμε δει και πράγματα που αφορούν την ίδια τη Βουλή, όπως νομοθεσίες που εξαιρούν τις τράπεζες από το νόμο περί καταχρηστικών ρητρών και τοκογλυφίας» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι είναι ευθύνη των βουλευτών να εξετάσουν και τις δικές τους παραλείψεις και στρεβλώσεις στο σύνολο του συστήματος.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συγκεκριμένες πρακτικές των τραπεζών οδήγησαν τον τόπο στην οικονομική καταστροφή. «Οι τραπεζίτες μπορεί να έχουν αλλάξει αλλά η νοοτροπία τους καθόλου», είπε, αναφέροντας ότι «είναι η ώρα να προστατεύσουμε τον Κύπριο πολίτη από την ασυδοσία των τραπεζών, τόσο τους μελλοντικούς δανειολήπτες όσο και όσους είναι εγκλωβισμένοι σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ακόμη ότι είναι εξόχως σημαντική η τοποθέτηση της Γενικής Εισαγγελίας ότι για εκτίμηση που έγινε σε συγκεκριμένο χρόνο για την παραχώρηση δανείου υπεύθυνη είναι η τράπεζα. «Η τράπεζα είχε χορηγήσει δάνειο με συγκεκριμένη εκτίμηση από δικό της εκτιμητή και αν αυτή τη στιγμή οι αξίες των ακινήτων έχουν μειωθεί ευθύνη δεν φέρει ο δανειολήπτης», είπε, εξηγώντας ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρέπει στις αναδιαρθρώσεις των δανείων να ζητούνται επανεκτιμήσεις των ακινήτων κατά τρόπο που να υποχρεώνεται ο δανειολήπτης να βάζει επιπρόσθετες εγγυήσεις.

«Σκοπός είναι να ξεπεράσουμε με όσο το δυνατό χαμηλότερο κόστος αυτή την ύφεση και όχι να υποθηκεύσουμε όλες τις περιουσίες του κόσμου στις τράπεζες», είπε και κάλεσε τις τράπεζες να προχωρούν στις αναδιαρθρώσεις των δανείων με βάση τις υφιστάμενες εξασφαλίσεις.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν πρέπει οι τράπεζες να θεωρούν τις αναδιαρθρώσεις ως νέο δανεισμό και να εκβιάζουν τους δανειολήπτες να βάζουν επιπρόσθετες εξασφαλίσεις.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι το αίσθημα της αδικίας ανάμεσα στους πολίτες είναι έντονο, καθώς όλοι γνωρίζουν πως οι τράπεζες ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή και την ίδια στιγμή έρχονται με αυθαιρεσίες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δανείων να στραγγαλίσουν για ακόμη μια φορά τους πολίτες με τις διαδικασίες που επιλέγουν να ακολουθούν.

«Επανεκτιμούν δάνεια με βάση τις καταναγκαστικές τιμές πώλησης και εξαναγκάζουν τους πολίτες να φέρουν νέα περιουσιακά στοιχεία για υποθήκη είτε νέες προσωπικές τραπεζικές εγγυήσεις», είπε και διερωτήθηκε αν η προσπάθεια είναι να καταστούν εξυπηρετούμενα τα δάνεια ή να εκποιηθούν τα σπίτια των πολιτών.

Ανέφερε ακόμη ότι αντί οι τράπεζες να επικεντρωθούν στο πώς θα πάρουν τα 6,5 δισ. ευρώ που τους χρωστούν κάποιοι επιχειρηματίες, επικεντρώνονται στο πως θα απομυζήσουν τον κάθε Κύπριο πολίτη για ένα μικρό δάνειο που έχει.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου είπε ότι δυστυχώς υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι μέσα από τις επανεκτιμήσεις των ακινήτων πληρώνουν λάθη των τραπεζών για ακόμη μια φορά. Έκανε ακόμη λόγο για προσπάθεια στραγγαλισμού των δανειοληπτών, προσθέτοντας ότι είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας να προστατεύσει τους πολίτες, αλλά και ευθύνη και της Βουλής να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο προς όφελος των δανειοληπτών.

Αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στη θέση της Γενικής Εισαγγελίας ότι την ευθύνη για την όποια εκτίμηση την έχουν οι τράπεζες, λέγοντας ότι οι τράπεζες έπρεπε να είχαν προβλέψει τους όποιους μελλοντικούς κινδύνους όταν παραχωρούσαν τα δάνεια.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας έκανε λόγο για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα «για τους πολίτες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι λόγω της σύναψης δανείων με βάση τις τότε πολιτικές των τραπεζών», αλλά και για μεγάλη εκμετάλλευση εκ μέρους των τραπεζών αυτών των ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσκολία.

Ο κ. Σαρίκας ανέφερε πως σήμερα διαπιστώθηκε ότι από πλευράς της εποπτικής αρχής, δηλαδή της Κεντρικής Τράπεζας, ουδέποτε έγινε οποιοσδήποτε έλεγχος ή υποδείξεις για προστασία των δανειοληπτών.

Ανέφερε ότι το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι ποιες διαδικασίες εφαρμόζουν οι τράπεζες και πώς γίνονται οι επανεκτιμήσεις από πλευράς των εκτιμητών, ενώ έκανε λόγο και για άλλα ερωτήματα που προκύπτουν σε σχέση με τους τόκους υπερημερίας και τα έξοδα των τραπεζών, αλλά και το γεγονός ότι οι εμπορικές τράπεζες εξαιρούνται σήμερα από νομοθεσίες όπως αυτές που έχουν σχέση με την τοκογλυφία και τις καταχρηστικές ρήτρες.

Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Δανειοληπτών Τραπεζών Κώστας Μελάς ανέφερε ότι οι δανειολήπτες χαιρετίζουν και συμπαρίστανται στο έργο της Επιτροπής Θεσμών για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με βάση το οποίο οι τράπεζες για τόσα χρόνια καταδυνάστευαν τους πολίτες.

Έκανε παράλληλα λόγο για εγκύκλιο-οδηγία που απέστειλε χτες στις τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα σχετικά με το πότε πρέπει να γίνονται επανεκτιμήσεις, για το αν θα πρέπει να περιορίζεται η επανεκτίμηση στο ελάχιστο δυνατό κόστος και για το αν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για την αναδιάρθρωση του δανείου, οδηγία για την οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιλύσει πάρα πολλά προβλήματα.

Ανέφερε ακόμη ότι το ύψος της εκτίμησης δεν πρέπει για κανένα λόγο να επιβαρύνει τους δανειολήπτες γιατί «εκτός του ότι ήταν ευθύνη της τράπεζας να εκτιμήσει σωστά μακροπρόθεσμα την εκτίμηση που είχε ενώπιον της για να παραχωρήσει το δάνειο και ο δανειολήπτης βασίστηκε σε αυτή την εκτίμηση και υπολόγισαν με βάση αυτή τις δυνατότητες τους».

Ανέφερε, τέλος, ότι αρκετοί δανειολήπτες σκοπεύουν να κινηθούν νομικά με ποινικές διώξεις εναντίον των τραπεζών.

Πηγή: KYΠΕ