Οι προτάσεις των κομμάτων για την οικονομία

Επιστολή προς τον Δημήτρη Χριστόφια απέστειλε ο Γιώργος Λιλλήκας:

«Θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση με τη Τρόικα είναι εθνική υπόθεση και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό και στόχος μας είναι να συμβάλουμε με όσο γίνεται πιο παραγωγικό τρόπο. Εισηγούμαστε όπως πρόνοιες που εκχωρούν κρατική κυριαρχία και εξουσία, αποστερούν από την Κυβέρνηση τη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των εργαλείων για τη διαμόρφωση οικονομικής πολιτικής ή δεσμεύουν τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο με τρόπο που αποτρέπουν την αξιοποίηση τους για αναπτυξιακούς σκοπούς και προς όφελος και των μελλοντικών γενεών, πρέπει να απορριφθούν.

Θέλοντας λοιπόν να συμβάλουμε στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, αλλά και να ενισχύσουμε τις διαπραγματευτικές θέσεις της Κυβέρνησης στο διάλογο με την Τρόικα, με στόχο τη διαμόρφωση ενός Μνημονίου το οποίο να έχει αναπτυξιακές προοπτικές και όχι υφεσιακές, σας υποβάλλω μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα περιοριστούν μόνο στις περικοπές δαπανών, τότε το όποιο Μνημόνιο υπογραφεί θα οδηγήσει την Κύπρο σε μεγαλύτερη ύφεση με πολύ οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες. Η συνταγή αυτή σε όποια χώρα έχει εφαρμοστεί, οδήγησε σε βαθύτερη οικονομική ύφεση και σε κοινωνική δυστυχία. 

Κατανοούμε ότι πρέπει να γίνουν εξοικονομήσεις και περιορισμοί των δημοσίων δαπανών, αλλά αυτές πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιες. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που θα καταστήσουν το κράτος πιο παραγωγικό και λιγότερο δαπανηρό, αλλά και την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. 

Πιστεύω ότι κάποιες, τουλάχιστον, από τις προτάσεις μας θα βοηθήσουν στο να ληφθούν υπόψη και τα έσοδα (ή μέρος αυτών) από το Φυσικό μας Αέριο όπως και τα οφέλη που θα προκύψουν από την επένδυση στις ενεργειακές υποδομές».

Γιώργος Λιλλήκας

Ανεξάρτητος Υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κανένα δίλλημα δεν υπάρχει μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης, τονίζει και ο Αβέρωφ Νεοφύτου:

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις συζητήσεις στο πλαίσιο της 48ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ (COSAC) είναι πως δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προεδρεύει των εργασιών της Διάσκεψης, που ολοκληρώνονται σήμερα (16/10) στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «η ανάπτυξη προϋποθέτει δημοσιονομική εξυγίανση και η εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας επέρχεται μόνο όταν πετύχεις το στοίχημα της ανάπτυξης. Άρα αυτά τα δυο είναι αλληλένδετα και πρέπει να τα έχουμε υπόψη μας στη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας ως κυπριακός λαός».

Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε τη Διάσκεψη άκρως επιτυχημένη, σημειώνοντας πως «αυτό αποδεικνύει πώς μπορούμε ως Κύπρος να φέρνουμε εις πέρας τις αποστολές μας. Είμαστε μια αξιόπιστη χώρα που μπορούμε να στέλλουμε μηνύματα αισιοδοξίας αλλά και μηνύματα στους εταίρους μας ότι η Κύπρος όταν βάζει στόχους τους πετυχαίνει».

Οσον αφορά τις συζητήσεις, είπε πως κατέγραψε ως πιο σημαντική τη συζήτηση που κυριάρχησε εάν υπάρχει δίλημμα μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης. «Το συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Δεν τίθεται να επιλέξει κάποιος μια πολιτική λιτότητας ή πολιτική ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Νεοφύτου.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της Προέδρου της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Περβένς Μπέρες για μήνυμα του ΔΝΤ ότι με καθαρή πολιτική λιτότητας οδηγούμαστε συνέχεια στην ύφεση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως αυτή ήταν μια άποψη της κ. Μπέρες.

Ανέφερε πως οι Βαλτικές χώρες μίλησαν για το οικονομικό τους θαύμα και τους ψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχουν επιβάλει στους εαυτούς τους τα τελευταία χρόνια, χωρίς να χρειαστούν Τρόικα και ΔΝΤ.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις επικρίσεις που ακούστηκαν από Βουλευτές από την Ισπανία και την Ελλάδα σε σχέση με το ρόλο της Τρόικας και την εισήγηση της κ. Μπέρες για συμπερίληψη εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις αντιπροσωπείες της Τρόικας, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως αυτοί που συμμετέχουν στους μηχανισμούς στήριξης είναι οι οργανισμοί που βάζουν τα λεφτά τους και θέτουν ένα πρόγραμμα ώστε με βάση τη δική τους κρίση και τους δικούς υπολογισμούς θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Παρόλο που ακούγεται ως μια καλή πρόταση, δεν εκτιμώ ότι οι υπόλοιποι δανειστές θα βάλουν ένα τέταρτο μέρος το οποίο δεν θα έχει να δανείσει, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

 

 

ΕΥΡΩΚΟ: Μνημόνιο που θα επιλύει το δημοσιονομικό και θα προωθεί την ανάπτυξη 

Ολοκληρωμένο μνημόνιο που θα επιλύει αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά προβλήματα και θα προωθεί την ανάπτυξη θα υποστηρίξει το ΕΥΡΩΚΟ, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος Δημήτρη Συλλούρη.

Το ΕΥΡΩΚΟ, είπε σε δηλώσεις του στη Βουλή, «δεν θα υποστηρίξει παρά ένα και μόνο μνημόνιο ολικής και ολοκληρωμένης λύσης, ώστε να φέρνει με αποτελεσματικό τρόπο επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων με εξοικονομήσεις, νομικές και μεταρρυθμιστικές αλλαγές, ανάπτυξη για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και έσοδα προς το κράτος».

Πιο συγκεκριμένα, συνέχισε, να στηριχθεί το τραπεζικό και το συνεργατικό κίνημα, με ταυτόχρονη μεταρρύθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, αύξηση του εποπτικού ελέγχου και μείωση των υπερβολικών απολαβών και  ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων για να μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη.

Επίσης, πρόσθεσε, «ενίσχυση των επενδυτικών δραστηριοτήτων, με εφαρμογή – με έμπρακτο όμως τρόπο –  σύγχρονων μεθόδων όπως είναι το PPP και εφαρμογή φιλικών διαδικασιών προς τους επενδυτές».

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε επίσης ότι «θα πρέπει στο δάνειο που θα πάρουμε να συμπεριληφθεί κεφάλαιο για επενδυτικές δραστηριότητες».

Ειδικά, είπε, «έχουμε τονίσει την ανάγκη για ισοζυγισμένο προϋπολογισμό, ψήφιση πολυετούς προϋπολογισμού, την εφαρμογή της πρότασης για μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων υπό τη μορφή του συντελεστή δόμησης, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μορατόριουμ ξένων εργατών για κλάδους όπου υπάρχουν πολλοί Κύπριοι άνεργοι, έλεγχος και αναδιάρθρωση των δημοσίων βοηθημάτων – που τα εκμεταλλεύονται κάποιοι, εφαρμογή ΓεΣΥ, σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και αποφυγή των φορολογιών που θα επηρεάσουν τον τομέα των υπηρεσιών».

Όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης αυτά είναι, μεταξύ πολλών άλλων, μερικά από τα σημεία που συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις του ΕΥΡΩΚΟ προς την Κυβέρνηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ