Η συμμετοχή των αποδήμων για προβολή της Κύπρου

 

Στην  24η Συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του ΣΤ΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (28/8) παρέστησαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Ανδρέας Βύρας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Βύρας: Επιβαλλόμενη η συμμετοχή των αποδήμων νέων στην προβολή της Κύπρου

Η συμμετοχή των απόδημων νέων στην όλη διαδικασία προβολής της Κύπρου και των ιδιαιτεροτήτων της είναι κάτι περισσότερο από επιβαλλόμενη και αναγκαία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Ανδρέας Βύρας.

Στόχος, τόνισε, είναι όπως οι απόδημοι Κύπριοι νέοι είναι συμμέτοχοι και ενεργοί στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται, να συνδιαλέγονται και να προτείνουν, να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν απόψεις, ιδέες, προβληματισμούς με όλους τους συνοδοιπόρους της γενιάς τους.

Όπως ανέφερε «η συνεργασία του Οργανισμού Νεολαίας με την Απόδημη Κυπριακή Νεολαία, υπήρξε από την πρώτη μέρα ίδρυσης της ΝΕΠΟΜΑΚ ιδιαίτερα έντονη και αγαστή, με μοναδικό πάντοτε γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κύπριων νέων της διασποράς και την παράλληλη διάδοση του κυπριακού πολιτισμού στις νεότερες γενιές».

«Το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που διοργανώνουμε από κοινού με τη ΝΕΠΟΜΑΚ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου εδώ και αρκετά χρόνια, εκτιμούμε ότι συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση τόσο της γλώσσας και του πολιτισμού μας στους απόδημους νέους, όσο και στην άμεση επαφή των νέων αυτών με την ιδιαίτερη τους πατρίδα», πρόσθεσε ο κ. Βύρας.

Σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών, συνέχισε, «προσπαθούμε να αναπτύξουμε διάφορα άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους απόδημους νέους μας, έτσι ώστε μέσω της αξιοποίησης και των νέων τεχνολογιών, να υπάρχει η δυνατότητα εμπλοκής ακόμη μεγαλύτερου αριθμού απόδημων νέων».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «μέσω της Φοιτητικής Ταυτότητας που εκδίδει ο Οργανισμός μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, και την οποία μπορούν να αποκτήσουν όλοι οι Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο και το εξωτερικό, παρέχονται διάφορα εκπτωτικά ωφελήματα σε προϊόντα και υπηρεσίες σε πάνω από 40 ευρωπαϊκές χώρες».

Τσιάρας: Το Κυπριακό η κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής 

Το Κυπριακό παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και στόχος είναι η επίτευξη συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του διεθνούς αυτού προβλήματος εισβολής και κατοχής, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Κωνσταντίνος Τσιάρας.

“Ελλάδα και Κύπρος, μαζί οι δύο χώρες, είμαστε σταθερά προσηλωμένες στην υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων. Αυτοί εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα και ανταποκρίνονται στην κοινή μας βούληση για την εγκαθίδρυση κλίματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σήμερα που βλέπουμε καθημερινά ριζικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”, ανέφερε.

Ο Ελληνισμός της Διασποράς, συνέχισε, υπήρξε ανέκαθεν ο πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης του ελλαδικού κράτους, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η κινητοποίηση και η δράση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα συνέβαλαν καθοριστικά στη διαφώτιση των ξένων κυβερνήσεων, κοινοβουλίων  και των τοπικών κοινωνιών για τα δεινά που επέφερε στον κυπριακό λαό η τουρκική εισβολή και  κατοχή  και για τις προσπάθειες εξεύρεσης μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης”, πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως στο σημερινό διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται σε κυρίαρχο βαθμό από τις οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Κύπρο, καλούνται να αντιμετωπίσουν, πέραν των εθνικών θεμάτων και άλλα σοβαρά ζητήματα όπως την οξεία οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στο κοινωνικό επίπεδο. “Αυτή είναι μία κατάσταση-πρόκληση, που απαιτεί συστράτευση όλων των δυνάμεων του έθνους. Είναι επιβεβλημένη η ενεργοποίηση, ο συντονισμός και η όσον το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του δυναμισμού του Ελληνισμού της Διασποράς”, υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας.

“Συγχρόνως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αυτοχρηματοδότηση του θεσμού, μια προοπτική που θα εμφυσήσει σε όλους τους απόδημους  την πεποίθηση πως το ΣΑΕ αφενός μεν τους ανήκει, αφετέρου δε τους εκπροσωπεί. Επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση ώστε το ΣΑΕ να λειτουργήσει πραγματικά ως φορέας εκπροσώπησης όλων των Αποδήμων Ελλήνων. Αυτό όμως προϋποθέτει την ενίσχυση του ενδιαφέροντος για τη λειτουργία του από όλους των αποδήμους και  τους ομογενείς”, ανέφερε.

Χριστόφιας: Πανέτοιμοι για λύση ΔΔΟ, αν συναινέσουν οι Τούρκοι 

Κηρύσσοντας τις εργασίες της 24ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του ΣΤ΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι “για πολλά χρόνια η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που συμφωνήθηκε στις δύο συμφωνίες υψηλού επιπέδου και υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς, αποτελούσε τη βάση για την ενότητα και την κοινή δράση των πολιτικών δυνάμεων”.

“Δεν πρόκειται όμως και επ’ ουδενί να αποδεχθούμε λύση χάριν της λύσης για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα και τους στόχους της Τουρκίας και των οποιωνδήποτε φίλων της”, πρόσθεσε.

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι αγωνιζόμαστε για λύση το συντομότερο που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και τον εποικισμό και θα οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας και αναγνωρίζουμε ότι η λύση θα είναι λύση συμβιβασμού.   

Κατανοούμε απόλυτα, σημείωσε, ότι η παρέλευση του χρόνου οδηγεί στην παγίωση των δεδομένων που δημιούργησε η Τουρκία με την εισβολή και την κατοχή, γι’ αυτό και δεν κωλυσιεργούμε.

Διευκρίνισε ότι “η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ένα ομοσπονδιακό κυπριακό κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα – το επαναλαμβάνω και το τονίζω – είναι η συμφωνημένη βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις”.

Όσον αφορά το εθνικό μας θέμα, είπε ο Πρόεδρος, συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική Κυβέρνηση και συντονίζουμε τις ενέργειες μας.

“Η ελληνική πολιτεία και σύσσωμος ο ελληνικός λαός, η ελληνική ομογένεια και οι οργανωμένοι φορείς, παραμένουν το κυριότερο στήριγμα μας στον αγώνα που διεξάγουμε για εθνική και φυσική επιβίωση. Με αυτή την ευκαιρία, θέλω να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες προς την Κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο και το λαό της Ελλάδας καθώς και τον απανταχού της γης ελληνισμό, για την αδιάλειπτη στήριξη και αμέριστη αλληλεγγύη που διαχρονικά προσφέρουν στον αγώνα μας για δικαίωση”, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε, θα πρέπει με νηφαλιότητα να ενδιατρίψουμε αυτοκριτικά και στα δικά μας σφάλματα που ως ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά διαπράξαμε, δίνοντας την ευκαιρία στους επεκτατιστές της Τουρκίας να εφαρμόσουν τα  καταχθόνια σχέδια τους κατά της πατρίδας μας, γιατί μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από τα σύνδρομα του παρελθόντος και θα οδηγηθούμε σε ψυχική κάθαρση.

“Αν η Τουρκία θέλει λύση, οφείλει να αλλάξει στάση. Οφείλει να τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό και να αναγνωρίσει τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων. Οι φίλοι της στην Ευρώπη και διεθνώς αυτό πρέπει να της υποδεικνύουν, αντί να καλύπτουν τακτικές κινήσεις, ακόμη και απειλές, που εκτοξεύει ενίοτε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκείνοι που μεθοδεύουν πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να αντιληφθούν και να αξιολογήσουν ορθά τη μέχρι τώρα στάση μας και να στρέψουν τις προσπάθειες και τις πιέσεις τους προς την Άγκυρα η οποία κρατάει και το κλειδί της λύσης”, συμπλήρωσε.

Εμείς, συνέχισε, καταγράφουμε την αμετροεπή, προκλητική και άκρως απαράδεκτη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, στηλιτεύουμε τις μεθοδεύσεις που στοχεύουν στη δημιουργία τεχνητής και ωραιοποιημένης εικόνας στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος σε αυτό εξάμηνο που η Κύπρος ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως αυτό γίνεται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τόσο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όσο και την ολοένα αυξανόμενων παγκόσμια θερμών εστιών αναταραχής.

“Η Κυπριακή Προεδρία είναι ανεξάρτητη από τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που, όπως ανέφερα και προηγουμένως, στοχεύουν στην επανένωση της χώρας και του λαού μας.  Επ΄ αυτού θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική απογοήτευση μου για το γεγονός ότι κάποιοι φίλοι μας δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει το ξεχωριστό αυτό θεσμικό ρόλο που ανέλαβε η Κύπρος”, σημείωσε.

Σας διαβεβαιώνω πάντως, συνέχισε, ότι δεν θα επιτρέψουμε να επηρεαστεί η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου από τα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχική Τουρκία την οποία εμείς κρατάμε συνεχώς στο εδώλιο.

Αναφερόμενος στα 10 χρόνια από την ίδρυση της ΝΕΠΟΜΑΚ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως είναι κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους και χαιρετίζουμε την επέτειο αυτή από βάθους καρδιάς και με όλη τη δύναμη της ψυχής μας.

“Το έργο της νεολαίας των αποδήμων μας αποτελεί την πυξίδα, τον φωτοδότη φάρο καθοδήγησης μελλούμενων γενεών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πολιτεία και ομογένεια θα πρέπει να σταθούν αρωγοί στις προσπάθειες των νέων μας για διατήρηση των δεσμών τους με την πατρώα γη”, είπε, εξαίροντας ταυτόχρονα τις πολλές υπηρεσίες που έχουν διαχρονικά προσφέρει στην Κύπρο οι απόδημοι.

Προσκλητήριο εγρήγορσης από τον Αρχιεπίσκοπο στο Συνέδριο των Αποδήμων

Προσκλητήριο εγρήγορσης και επανασύνταξης δυνάμεων για τερματισμό της κατοχής, απομάκρυνση των εποίκων και απελευθέρωση του τόπου απηύθυνε προς όλους, από το βήμα του Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε ότι Κυβέρνηση, Εκκλησία και πολιτική ηγεσία οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και να δημιουργήσουμε συνθήκες ομόνοιας και ενότητας, προσθέτοντας ότι η επιδιωκόμενη ενότητα είναι εφικτή, αν είναι ξεκάθαροι οι στόχοι κι αν αυτοί αποσκοπούν, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, στον τερματισμό της κατοχής, την απελευθέρωση του τόπου.

 «Εκδαπανούμαστε σε συζητήσεις για ανύπαρκτα διλήμματα, όπως διζωνική ή διχοτόμηση; Και παραβλέπουμε πως η λύση της διζωνικής, με το περιεχόμενο που της προσδίδει η Τουρκία, είναι χειρότερη από τη διχοτόμηση, αφού θα καθιστά και το υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση μέρος υποχείριο της Τουρκίας», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι «παραμελήσαμε εντελώς την άμυνά μας, εγκαταλείψαμε αξίες και ιδανικά και παραδοθήκαμε στη διαφθορά και στη σήψη».

Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας οι διαπλοκές, τα καθημερινά σκάνδαλα, η περιφρόνηση θεσμών, η μανία αυτοκαταστροφής, η ισοπέδωση των πάντων και η επιδίωξη με κάθε τρόπο και μέσο, το ίδιον όφελος, αντικατέστησαν την προσπάθεια για το κοινό καλό και το εθνικό συμφέρον.

Παρατηρώντας ότι σ’ όλα αυτά τα αρνητικά προστέθηκε και η οικονομική ύφεση, είπε πως χωρίς να μυωπάζουμε θα δούμε ότι η εκζήτηση οικονομικής βοήθειας, η σύναψη δανείων, που γίνεται πάντα με τους όρους των δανειστών, η αναγκαστική περικοπή κονδυλίων και η συρρίκνωση της αμυντικής θωράκισης, μάς κάνει ευάλωτους και στην κατοχική δύναμη και στις πιέσεις των ξένων, δανειστών μας και μη.

Ανέφερε ότι επιπρόσθετα η οικονομική κρίση μάς στέρησε το στήριγμα της Ελλάδας, που είναι και εκείνη ευάλωτη σε πιέσεις και δυστυχώς μετατόπισε τις προτεραιότητές της αλλού.

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους απόδημους να αφήσουν την αδράνεια, να αποκτήσουν ένα όραμα για την πατρίδα, να βγουν στην πρωτοπορία του αγώνα και να οδηγήσουν και εμπνεύσουν «κι εμάς που ζούμε σ’ ένα τέλμα αντεγκλήσεων μεταξύ μας, χωρίς όραμα για τον τόπο και το μέλλον του».

Ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί σε συστράτευση δυνάμεων και συλλογικότητα 

Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης των εργασιών της 24ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 6ου Συνεδρίου της ΝΕΠΟΜΑΚ, στη Λευκωσία, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι εδώ και 38 χρόνια, οι απόδημοι αποτελούν ζωντανό, πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του λαού και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση.

«Με τη δράση και τις πρωτοβουλίες σας έχετε καταστεί πρωταγωνιστές και σημαιοφόροι για τον τερματισμό του μιάσματος της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας», είπε.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι το φετινό συνέδριο βρίσκει το λαό «να συνεχίζει να ζει κάτω από το βάρος της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας και τέσσερα χρόνια από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο ενώ οι κίνδυνοι μεγεθύνονται. Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι εξακολουθούν να αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και να μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας».

Οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο κυπριακό πρόβλημα, σημείωσε, «προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής. Σε αυτές τις αδιάλλακτες προτάσεις εξακολουθούν να επιμένουν στις απευθείας διαπραγματεύσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια» ενώ αυτές «οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο ως αποτέλεσμα της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «η τουρκική πλευρά επιμένει στη λογική χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, με προφανείς τους κινδύνους για την εθνική μας υπόθεση. Τελικός της στόχος η προώθηση αναβάθμισης και τελικά αναγνώρισης του ψευδοκράτους».

Παράλληλα, ανέφερε, «με την προκλητικότητα στο Κυπριακό, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της με δημιουργία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Θαλάσσιο Δίκαιο. Με απροκάλυπτες και ιταμές απειλές και ενέργειες που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Ανέφερε επίσης ότι η δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία «δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δώσει την εντύπωση ότι θα ήταν δυνατόν να προβούμε σε εκπτώσεις στο εθνικό μας θέμα ή να αποδειχθούμε ευάλωτοι σε πιέσεις για αποδοχή απαράδεκτης λύσης». 

Είναι γεγονός, σημείωσε ο κ. Ομήρου, ότι η αποκατάσταση μιας υγιούς οικονομίας και η γρήγορη έξοδος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης «πρέπει να αποτελέσει στόχο άμεσα συνδεδεμένο με τη δυνατότητα άσκησης μιας αυτοδύναμης πολιτικής στο μεγάλο εθνικό μας θέμα. Είναι γι’ αυτό που χρειάζεται συλλογική συστράτευση, πνεύμα συναίνεσης και συναντίληψης και αξιοποίηση  των αστείρευτων δυνατοτήτων του λαού μας και όλων των ζωντανών δυνάμεων της κυπριακής κοινωνίας».  

ΥΠΕΞ: “Κομβικός ο ρόλος” των αποδήμων σε σχέση με το Κυπριακό

Σε χαιρετισμό της στην εναρκτήρια τελετή των εργασιών της 24ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νεολαίας Απόδημων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), στη Λευκωσία η Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία και ο λαός της είναι ευγνώμονες για την πολύτιμη συμβολή σας που οδήγησε στη δημιουργία προσβάσεων και προώθηση των θέσεών μας τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον αμερικανικό χώρο».

Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή τόνισε «το διαχρονικά κομβικό ρόλο που οι απόδημοι μας διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν, μαζί με τους απανταχού Έλληνες της διασποράς, στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, για ανατροπή των τετελεσμένων που δημιούργησε ο εισβολέας, για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας, του λαού μας, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών του κράτους».

Στο χαιρετισμό της, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι «η συνεχής και συνεπής προσφορά σας έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος ενώ αποτελεί, ταυτόχρονα, αναντικατάστατο στήριγμα και βοήθεια στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για δικαίωση του αγώνα μας και επανένωση της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε ότι «χάρη και στη δική σας συμβολή η Κύπρος παραμένει σταθερή στους στρατηγικούς της στόχους που εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον και ανταποκρίνονται στην επιθυμία του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για ειρηνική συμβίωση στην κοινή μας πατρίδα, σε μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς ξένες επεμβάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής».