Η συναισθηματική νοημοσύνη στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον

Σε αντίθεση με τον δείκτη νοημοσύνης (iq), που το «έχεις ή δεν το έχεις», η συναισθηματική νοημοσύνη (eq), μπορεί να καλλιεργηθεί.

Με τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη αναφερόμαστε στην ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα δικά μας συναισθήματα και των άλλων, να δημιουργούμε κίνητρα για τον εαυτό μας και να χειριζόμαστε σωστά τόσο τα συναισθήματα όσο και τις σχέσεις μας. Πρακτικά σημαίνει να γνωρίζουμε ότι τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και να ξέρουμε πως θα τα διαχειριστούμε, ειδικά υπό συνθήκες πίεσης. Διακρίνονται σε συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και συμβάλλουν στην καλή διάθεση και απόδοση και σε συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα και μπορεί, αν δεν τα διαχειριστούμε κατάλληλα, να ρίξουν την ενέργεια και τις επιδόσεις μας.

Τα οφέλη από την ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης είναι τεράστια σε πολλά επίπεδα. Υπάρχει θετική σχέση μεταξύ αναπτυγμένης συναισθηματικής νοημοσύνης και πνευματικής υγείας. Άτομα με αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη διαχειρίζονται καλύτερα τα αρνητικά συναισθήματα και το στρες.

Η αντίληψη των δικών μας συναισθημάτων αλλά και των συναισθημάτων των άλλων διευκολύνουν την επικοινωνία και τη σύνδεση με άλλα άτομα και, κατ’ επέκταση, την ανάπτυξη υγειών διαπροσωπικών σχέσεων. Κατανοώντας τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων, τις συμπεριφορές που απορρέουν από αυτή και τις ανάγκες τους μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες και ισχυρότερες σχέσεις, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Επίσης, μπορούμε να προλάβουμε τη δημιουργία συγκρούσεων αλλά και να τις διαχειριστούμε καλύτερα αν εκδηλωθούν.

Ειδικά όσον αφορά στο χώρο εργασίας, η συναισθηματική νοημοσύνη συμβάλλει στην ανάπτυξη σειράς σημαντικών δεξιοτήτων όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η λήψη αποφάσεων, η προσήλωση στον στόχο, η επιμονή, η ευελιξία, η ανθεκτικότητα, οι διαπραγματεύσεις, η εξυπηρέτηση πελατών κλπ. Θεωρείται, επίσης, απαραίτητο χαρακτηριστικό για αποτελεσματική ηγεσία, καθώς ένας ηγέτης με αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες της ομάδας του καλύτερα, να διαχειριστεί τις διαπροσωπικές σχέσεις, να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει την υψηλή απόδοση, να εξασφαλίσει τη δέσμευση των ανθρώπων του και να αυξήσει τα επίπεδα ικανοποίησής τους από την εργασία.

Συνεπώς, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων και στον χώρο εργασίας. Οι γνώσεις, η άριστη τεχνική κατάρτιση και η εξειδίκευση είναι απαραίτητες στον χώρο εργασίας. Ωστόσο, δεν αρκούν από μόνες τους για να εξασφαλίσουν υψηλές επιδόσεις. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι επίσης απαραίτητη και λειτουργεί υποστηρικτικά για την ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες στον χώρο εργασίας.

ΤΑ 5 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για να φύγουμε λίγο από την θεωρία, και να μπούμε σε πρακτικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή της έννοιας της Συναισθηματικής Νοημοσύνης στο επιχειρηματικό πεδίο, θα δούμε τις πέντε “συναισθηματικές δεξιότητες” που αποτελούν την πρώτη ύλη της έννοιας της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Αυτές είναι:

1. Η Αυτοεπίγνωση (selfawareness): η γνώση που έχει κάποιος για τον εαυτό του, συνολικά. Εξωτερικά χαρακτηριστικά και σωματικά γνωρίσματα και αντοχές, όπως επίσης , πνευματική υπόσταση και ψυχική κατάσταση

2. O Αυτοέλεγχος (selfregulation): αφορά στην ικανότητα να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ενέργειές μας και να προσαρμοζόμαστε σε μεταβαλλόμενες συνθήκες.

3. Τα Κίνητρα συμπεριφοράς (motivation): η τάση προς επίτευξη στόχων, η δέσμευση, η πρωτοβουλία, και η αισιοδοξία

4. Η Ενσυναίσθηση (empathy): Είναι η ικανότητά μας, να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα του άλλου, μέσα από το φάσμα των δικών μας, συναισθημάτων

5. Οι Κοινωνικές δεξιότητες (social skills): ένα σύνολο δεξιοτήτων που επιτρέπουν στους ανθρώπους να επικοινωνούν. Να συνδέονται και να κοινωνικοποιούνται με τους άλλους

ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ:

Ο εντοπισμός δυνατών σημείων και σημείων που χρειάζονται αλλαγή,

Η ιεράρχηση των περιοχών προς βελτίωση,

Η εστίαση σε μία περιοχή κάθε φορά,

Ο εντοπισμός παραγόντων που προκαλούν αναστάτωση,

Η ανάληψη ευθύνης για πράξεις,

Η εξέταση συνεπειών των πράξεων και συμπεριφορών,

Η διαμόρφωση και εφαρμογή πιο λειτουργικών συμπεριφορών,

Η ανατροφοδότηση

Όταν πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, δεν θα μπορέσουμε να δούμε τα δικά μας λάθη. Πιθανότατα θα πάρουμε βαριά κάποιες συναισθηματικές καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας. Είναι πολύ πιο πρακτικό, να δούμε το ίδιο πράγμα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Αντί να κρίνουμε κάποιον, ας τοποθετήσουμε τον εαυτό μας στη θέση του και να προσπαθήσουμε να το σκεφτούμε ή να νιώσουμε.

Με αυτό τον τρόπο, είναι πιθανό να κατανοήσουμε περισσότερο τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Έτσι θα μάθουμε κάτι καινούργιο, σχετικά με το πώς να χειριζόμαστε τα πράγματα. σε παρόμοιες καταστάσεις.

Όταν είμαστε αρκετά ταπεινοί αναγνωρίζουμε, ότι δεν είμαστε καλύτεροι από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο.

Από το τεύχος Insider Μαΐου