Η σύζυγος του Μπρους Γουίλις μιλάει για την κατάσταση της υγείας του

Είναι «δύσκολο να γνωρίζουμε» εάν ο σταρ του Χόλιγουντ Bruce Willis γνωρίζει ότι πάσχει από μετωποκροταφική άνοια (FTD), δήλωσε η σύζυγός του, Emma Heming Willis, σε μια ενημέρωση για την κατάστασή του.

Μιλώντας στη Hoda Kotb στην εκπομπή Today της Δευτέρας στο NBC, η Heming Willis περιέγραψε πώς η διάγνωση έχει επηρεάσει το ζευγάρι και τις δύο κόρες τους.

«Αυτό που μαθαίνω είναι ότι η άνοια είναι δύσκολη. Είναι δύσκολο για το άτομο που έχει διαγνωστεί. Είναι επίσης δύσκολο για την οικογένεια. Και αυτό δεν είναι διαφορετικό ούτε για τον Bruce ούτε για εμένα ούτε για τα κορίτσια μας», είπε. «Και όταν λένε ότι αυτή είναι μια οικογενειακή ασθένεια, είναι πραγματικά».

Η Heming Willis ρωτήθηκε εάν ο σύζυγός της καταλαβαίνει την κατάστασή του, στην οποία εκείνη απάντησε: «Δύσκολο να το γνωρίζω».

Η Heming Willis εμφανίστηκε στην εκπομπή για να μιλήσει σχετικά με την άνοια και μαζί της μίλησε η Susan Dickinson, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Συνδέσμου για τον Μετωποκεφαλικό Εκφυλισμό.

H Dickinson εξήγησε ότι ένα από τα πράγματα που επηρεάζει η πάθηση είναι η αυτογνωσία και επομένως μερικοί άνθρωποι χάνουν την κατανόηση ότι οι ίδιοι έχουν αλλάξει.

«Απλώς το να γνωρίζεις τι συμβαίνει στον Bruce το κάνει λίγο πιο εύκολο», πρόσθεσε η Heming Willis.

Οι κόρες Mabel και Evelyn προσπαθούν να το δεχτούν και βοηθάνε όσο μπορούν την μητέρα τους σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση της οικογένειας.

Ο Μετωποκεφαλικός Εκφυλισμός είναι μια ομάδα διαταραχών που προκαλούνται από τη συσσώρευση ταυ και άλλων εγκεφαλικών κυττάρων που καταστρέφουν πρωτεΐνες στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου (πίσω από το μέτωπό σας) ή στους κροταφικούς λοβούς (πίσω από τα αυτιά σας). Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 45 και 64 ετών, σύμφωνα με το Alzheimer’s Research UK.

«Η πιο κοινή άνοια για άτομα κάτω των 60 ετών, η FTD μπορεί να προκαλέσει προκλήσεις στην επικοινωνία, καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά, την προσωπικότητα ή την κίνηση κάποιου», σύμφωνα με δήλωση του Association for Frontotemporal Degeneration.

Τα άτομα με FTD συνήθως ζουν έξι έως οκτώ χρόνια με την πάθηση, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ. Μεταξύ 10% και 30% των περιπτώσεων FTD είναι κληρονομικές. Εκτός από γενετικούς, δεν υπάρχουν άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου, αν και οι ερευνητές διερευνούν τον ρόλο που μπορεί να παίξουν ο θυρεοειδής και η ινσουλίνη στην εμφάνιση της νόσου.

‘Dementia is hard’: Emma Heming Willis shares update on husband Bruce Willis’ condition

πηγή: CNN Greece