«Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύση»

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε, ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. 

Σε επιμνημόσυνο λόγο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Μνημόσυνο Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 και των πεσόντων της Μανσούρας το 1964, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύση”, προσθέτοντας πως με το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών ”επιδιώκεται το τελεσίδικο ναυάγιο της διαδικασίας και η αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος».

Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς, πρόσθεσε, δεν είναι αρκετή για να φτάσουμε σε μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

«Επιδιώκουμε τη λύση, εργαζόμαστε για τη λύση και είμαστε έτοιμοι για ένα έντιμο και βιώσιμο συμβιβασμό» σημείωσε και παράλληλα ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, ούτε να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού. Αυτό να μην το περιμένει κανείς. Και, βεβαίως, ενόσω συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, η Τουρκία δεν νομιμοποιείται να αισιοδοξεί για την ευρωπαϊκή της πορεία».

Ο Υπουργός Άμυνας συνεχίζοντας είπε ότι «αυτή την περίοδο, με αφορμή την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Τουρκία και πάλιν εκτρέπεται. Απειλεί, προκαλεί, παρανομεί, συμπεριφέρεται με θράσος και αλαζονεία και προσβάλλει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους επιδιώκει να ενταχθεί. Η στάση της είναι απαράδεκτη. Και σαν τέτοια απορρίπτεται από τους ευρωπαίους εταίρους και δημιουργεί αρνητικό και ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα εναντίον της».

Τόνισε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επηρεάζεται και σημείωσε ότι «εμείς θα ασκήσουμε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ με υπευθυνότητα και σύνεση και θα συνεργαστούμε με καλή θέληση και πνεύμα συναίνεσης με τους ευρωπαίους εταίρους μας για να υπηρετήσουμε τις πολιτικές της ΕΕ Με το ίδιο θετικό πνεύμα θα συνεργαστούμε και με τα υπό ένταξη κράτη περιλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Αν η Τουρκία, είπε, δεν ανταποκριθεί και δεν συνεργαστεί δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την Κύπρο, το πρόβλημα θα είναι της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ίδια την ΕΕ και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές της ανεπάρκειες.

«Είναι καιρός η Τουρκία να συμπεριφερθεί ευρωπαϊκά αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον. Η κατοχή, ο εποικισμός, ο επεκτατισμός και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων είναι βαθύς αναχρονισμός και συγκρούονται μετωπικά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε ο ΥΠΑΜ, και πρόσθεσε ότι «η μεγάλη πρόκληση για την Τουρκία είναι να εγκαταλείψει την πολιτική της βίας και των απειλών και να συνεργαστεί ουσιαστικά να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα».

Είπε ακόμα ότι μέσα σ’αυτές τις δύσκολες συνθήκες ”εμείς θα συνεχίσουμε ν’αγωνιζόμαστε με θέληση, με συνέπεια και υπευθυνότητα, να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης”.

Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενότητα και είπε ότι «δεν μπορούμε να εξαντλούμαστε σε ατελείωτες αντιδικίες και ασταμάτητες αντιπαραθέσεις. Οι σύγχρονες κοινωνίες προχωρούνε μπροστά μέσα από το διάλογο, τη σύνθεση, τη συναίνεση, ανέφερε.

Αναφέρθηκε τέλος στους ήρωες της Μανσούρας και της Τηλλυρίας και είπε ότι πέθαναν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της πατρίδας και την αξιοπρέπεια του λαού μας.