Η τουρκική εισβολή μέσα από ντοκιμαντέρ (vids)


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Το 24Η, θέλοντας να προβάλει με εικόνα και ήχο τον πόνο και την καταστροφή που άφησε πίσω της η τουρκική εισβολή, σας μεταφέρει τρία συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ.

Μέσα από το φακό καταγράφονται η εισβολή του Αττίλα στο νησί, η εκδίωξη των Ε/κ από τα σπίτια τους, τα δεινά της προσφυγιάς, το κλάμα της μάνας για το αγνοούμενο παιδί της, η βεβήλωση, η καταστροφή και ό,τι άλλες συνέπειες άφησαν πίσω τους οι αποφράδες εκείνες ημέρες του Ιουλίου το 1974.

Αττίλας ’74: Ο Βιασμός της Κύπρου

Πρόκειται για ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ του 1974 από τον Μιχάλη Κακογιάννη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Τον Ιούλιο του 1974, ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στη Δημοκρατία της Κύπρου, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ε/κ να εκτοπιστούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς και προκαλώντας τον θάνατο σε χιλιάδες άλλους. 

Με τα τρομερά αυτά γεγονότα να λαμβάνουν χώρα την πατρίδα του, ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης έσπευσε από το Λονδίνο για την Κύπρο, προκειμένου να τα αποθανατίσει σε ταινία. Υποστηριζόμενος μόνο από έναν κάμεραμαν και έναν ηχολήπτη, ο Κακογιάννης ταξίδεψε σε όλο το μαρτυρικό νησί παίρνοντας συνεντεύξεις από τους πολιτικούς ηγέτες, καθώς και από αμέτρητα θύματα και πρόσφυγες. Η ταινία προσφέρει μια ειλικρινή, προσωπική ματιά στην αδικία που επιβλήθηκε στον αθώο λαό της Κύπρου, ενώ παράλληλα δίνει λεπτομερείς εξηγήσεις για τα γεγονότα που οδήγησαν μέχρι, αλλά, και μετά από αυτή τη πραγματική ανθρώπινη τραγωδία.

 

Μελ. Μερκούρη: Ντοκιμαντέρ για την εισβολή στην Κύπρο 

Τον Ιούλη του 1975 η Μελίνα Μερκούρη ήταν στην Κύπρο και γύριζε για λογαριασμό της ΕΡΤ ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τουρκική εισβολή. 

Για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, το ντοκιμαντέρ αυτό δεν παίχτηκε ποτέ. Η Μελίνα το αναζήτησε κατ’ επανάληψην, το αναζήτησε και όταν έγινε Υπουργός Πολιτισμού αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 

Το 1997, τρία χρόνια μετά το θάνατο της Μελίνας η ΕΤ-1 πρόβαλε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ που βρέθηκε σχεδόν ακέραιο στο αρχείο της ΕΡΤ. Το υλικό που βρέθηκε είναι διάρκειας 100′ και στο πιο κάτω βίντεο παρουσιάζονται τα σημαντικότερα τμήματά του. 

 

Το Κουτι της Πανδωρας – Φάκελος Κύπρου

Το πραξικόπημα, τα απόρρητα έγγραφα, οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών.

Το 1986, η ελληνική Βουλή αποφάσισε την δημιουργία Επιτροπής που θα εξέταζε το γιατί φτάσαμε στην κυπριακή τραγωδία. Στην Επιτροπή κατέθεσαν δεκάδες μάρτυρες και διοχετεύτηκαν χιλιάδες σελίδες εγγράφων. Ο φάκελος όμως έμεινε στο σκοτάδι. Σφραγίστηκε και τα έγγραφα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Για το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχτηκε ποτέ στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, δεν τιμωρήθηκε κανένας.

Τι έγινε στην Κύπρο στο πραξικόπημα και στην τουρκική εισβολή; Μπορεί ο καθένας να βρει χιλιάδες βιβλία για αυτό. Αλλά όχι την επίσημη ελληνική θέση. Η κυπριακή Βουλή, μετά από έρευνα ετών, έβγαλε το δικό της πόρισμα.

Ποιοί φταίνε; Γιατί φταίνε; Στην Ελλάδα δεν ακούστηκε το παραμικρό. Μόνο διάψευση για μια πτυχή που αφορούσε έναν έλληνα εκδότη. Η είδηση δεν ακούστηκε ποτέ, αλλά η διάψευση γράφτηκε από όλους.

Το Κουτί της Πανδώρας, ανοίγει τον Φάκελο της Κύπρου με τους πρωταγωνιστές και τα ντοκουμέντα της εποχής. Ποιοί και πώς έκαναν το πραξικόπημα στην Κύπρο; 

 

National Geographic

Με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ασχολήθηκε και το μεγάλο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο National Geographic. Το τηλεοπτικό δίκτυο μέσα από μια σειρά ντοκιμαντέρ που δημοσίευσε και αφορούσαν την Κύπρο ασχολήθηκε και με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και πως τις μνήμες των Κύπριων από την Εισβολή.

 

Η Πράσινη γραμμή στην Κύπρο

Ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε το 1985 για λογαριασμό του Βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Channel Four. Η ιστορία της Κύπρου όπως αυτή περιγράφεται μέσα από τα λόγια Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων που διαμένουν μόνιμα στην Βρετανία.

– Το 24h.com.cy και το weekend Edition του news247.gr ενώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο τις δυνάμεις τους σε ένα εκτενές αφιέρωμα με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.