Η Τράπεζα Κύπρου διαφωνεί με την Τρόικα


 

Ειδικότερα, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου στα γραφεία του Κινήματος, ο κ. Αρτέμη είπε ότι η Τράπεζα διαφωνεί με την πρόταση της Τρόικας για αύξηση του δείκτη ίδιων βασικών κεφαλαίων από το 8% στο 10% όπου και θα πρέπει διατηρηθεί για όλη τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής που θα συμφωνηθεί μεταξύ της Τρόικα και της Κύπρου.

Ο κ. Αρτέμη διατύπωσε παράλληλα τη διαφωνία του και με τη πρόταση της Τρόικας για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε σε διάστημα ενάμισι χρόνου να κατάσχονται και να εκποιούνται περιουσίες που έχουν δοθεί ως εγγύηση σε δάνεια. Η πρόταση αυτή έγινε προκειμένου να περιοριστούν τα κίνητρα “εσκεμμένης χρεοκοπίας” (strategic default).

Υπενθυμίζεται ότι τη διαφωνία του με αυτές τις πρόνοιες είχε εκφράσει πρόσφατα και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός.

Σε σχέση με το κεφαλαιακό έλλειμμα της Τράπεζας, ο κ. Αρτέμη υπέδειξε ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες του Συγκροτήματος θα διαφανούν με την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου από την εταιρεία Pimco.

Ομήρου: Να μην λοιδορούνται οι τράπεζες

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι ο κ. Αρτέμη τον ενημέρωσε “για την κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου και για τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Τράπεζα και μας τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να μπορέσει μέσα σε συνθήκες ομαλότητας να συνεχίσει την προσφορά της προς την οικονομία του τόπου”.

“Η δική μας η θέση είναι σαφής. Θεωρούμε τις τράπεζες ως σημαντικό πνεύμονα της οικονομίας, άλλωστε όπως λέγαμε παλιά το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η ναυαρχίδα της κυπριακής οικονομίας και άρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία αμφισβήτησης για την αναγκαιότητα να έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, το οποίο να στηρίζει τις πολιτικές ανάπτυξης”, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

Ερωτηθείς εξάλλου αν πιστεύει ότι οι τράπεζες έχουν το τελευταίο διάστημα δεχθεί υπερβολικά πυρά, ο κ. Ομήρου αφού παρατήρησε πως οι τράπεζες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου προσθέτοντας ωστόσο “εμείς δεν αποκρύψαμε το γεγονός ότι υπέχουν οι τράπεζες ευθύνες ιδίως σε ό,τι αφορά την αλόγιστη επένδυση στα ελληνικά ομολόγα”, με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικό πλήγμα μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

“Όμως εάν συνεχιστεί μία τακτική εξουθενωτικής επίθεσης και κριτικής εναντίον του τραπεζικού συστήματος τελικά αυτός που θα βγει ζημιωμένος θα είναι η κυπριακή οικονομία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Εάν λοιδορούμε συνεχώς το τραπεζικό σύστημα γιατί οι ξένοι καταθέτες να συνεχίσουν ή να διατηρούν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο;”, κατέληξε.