Η βεβήλωση του τάφου του ήρωα Στέλιου Μαυρομμάτη…

{loadposition ba_textlink}

Αναφέρομαι σε μια κατηγορία πολιτών που πάνε για να βιώσουν στο πετσί τους την ιστορία του τόπου, να θυμηθούν τις ρίζες τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση μιας παρέας φίλων που αποφάσισαν να πάνε εντός της εβδομάδας στη Λάρνακα της Λαπήθου. Περνώντας από το ελληνικό κοιμητήριο του χωριού, πάγωσαν βλέποντας τους βεβηλωμένους τάφους. Και το συναίσθημα οργής και θλίψης που τους διακατείχε για τις εικόνες που αντίκριζαν εντάθηκε ακόμη περισσότερο όταν είδαν την ταφόπλακα του ήρωα Στέλιου Μαυρομμάτη.

Πρόκειται για τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ που είχε απαγχονισθεί στις 21 Σεπτεμβρίου του 1956 από τους Άγγλους και πριν του αφαιρέσουν τη ζωή είχε γράψει στους δικούς του:

«Δεν θέλω μοιρολόγια και Θρήνους… θέλω να ξέρετε πως ο γιος και αδελφός σας πέθανε με το χαμόγελο στα χείλη, κρατώντας μέχρι τέλους τον όρκο τον ιερό που έδωσε: να θυσιαστεί για χάρη της ελευθερίας της Κύπρου».

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης είχε τιμήσει τη μνήμη του Μαυρομμάτη και των Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη που απαγχονίσθηκαν την ίδια μέρα, ως εξής: «Γιατί μαυρίζει ο ουρανός κι ας είναι καλοκαίρι λες κι η αυγή κατάμαυρο χαμπάρι θα μας φέρει. Και να! Χτυπούνε πένθιμα κάθε χωριού καμπάνες κλαίνε μαζί τρεις μάνες, μαζί των κι όλη η γη. Κι είναι γλυκό το κλάμα τους, από χαρά λες κλαίνε λόγια Σουλιώτου λένε στην πένθιμη σιγή. Ποτέ δε θα πεθάνουνε, όσοι πεθάναν σήμερα. Και της σκλαβιάς τα σίδερα θα σπάσουν κάποια μέρα και θ’ ακουστούν ελεύθερα τραγούδια πέρα ως πέρα στο ελληνικό νησί».

Ο τάφος του ανθρώπου που θυσίασε τη ζωή του σε ηλικία 23 χρόνων για την ελευθερία του νησιού μας, για να ζήσουμε εμείς ένα καλύτερο μέλλον, ήταν βεβηλωμένος… Και κανένας απ΄ όσους σπεύδουν στα κατεχόμενα για να τζογάρουν, να ψωνίσουν, να περάσουν καλά, δεν σκέφτηκε να κάνει κάτι για να αλλάξει αυτή την εικόνα ντροπής. Δούλοι του χρήματος και της καλοπέρασης (ακόμα και τώρα με την κρίση εκεί είναι η έγνοια τους/μας) ξέχασαν ότι κάποιοι κάποτε έδιναν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο.

Καπηλεύτηκαν τις θυσίες, ανθρώπων που είχαν μόνο μια απαίτηση: Να ζήσουν ελεύθεροι στον τόπο τους…

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!