Η Βουλή γκριζάρει το σκηνικό για τις αξιολογήσεις υπαλλήλων

Περαιτέρω μπέρδεμα αναμένεται να δημιουργηθεί σε περίπτωση που εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλή στις 11 Ιουλίου η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, με την οποία σκοπείται να αναθεωρηθεί (μειωθεί) η βαρύτητα που θα έχει το κριτήριο της αξιολόγησης στο νέο σύστημα αξιολόγησης.

Και αυτό γιατί 407 υποψήφιοι που έχουν ήδη υποβάλει πρόταση στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) για να προαχθούν θα κριθούν με το κριτήριο της αξιολόγησης να προσμετρά 45 μονάδες στη γενική τους βαθμολογία και οι υπόλοιποι που θα υποβάλουν πρόταση στην ΕΔΥ μετά την τροποποίηση του νόμου θα κριθούν με 15 μονάδες.

Κάτι το οποίο, σύμφωνα με νομικούς, ενδεχομένως να κριθεί αντισυνταγματικό σε περίπτωση που προσφύγουν επηρεαζόμενοι στο Δικαστήριο, καθώς θα υπάρξει ανισότητα μεταξύ των εργαζομένων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έθεσε και ο πρόεδρος της ΕΔΥ Γιώργος Παπαγεωργίου,  ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει στο Δημόσιο πιθανή έγκριση της πρότασης νόμου, καθώς, όπως εξήγησε, θα παραβιαστεί η αρχή της ισότητας για τις ίδιες θέσεις.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο πρόεδρος της ΕΔΥ ανέφερε πως ενώπιον τους έχουν υποβληθεί προτάσεις για 407 θέσεις προαγωγής, οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν με βάση τις υφιστάμενες ρυθμίσεις. Είπε, επίσης, πως ήδη η ΕΔΥ προχώρησε σε κάποιες προαγωγές, προσθέτοντας πως «τώρα, η ρύθμιση των κομμάτων ίσως να γκριζάρει το σκηνικό».

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΕΔΥ, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως δεν έχει εικόνα για τον ακριβή αριθμό των ενστάσεων, τονίζοντας πως «η εικόνα που βγήκε προς τα έξωγια προβλήματα δεν είναι σωστή».

Ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε την εκτίμηση πως ο μέσος όρος των βαθμολογιών των υπαλλήλων θα κινηθεί γύρω στο 8,5 από τα δέκα.

Από την πλευρά της Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), η Μαρία Κλεάνθους ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο τροποποίησης των κανονισμών, αλλά όχι αλλαγής του νόμου που αφορά τα κριτήρια και τη μοριοδότηση των υποψηφίων. Είπε, επίσης, ότι οι σχετικοί κανονισμοί υπολογίζεται να κατατεθούν στην Βουλή για ρύθμιση μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ τόνισε ότι δεν θα αφορούν σε αλλαγές στα κριτήρια και τη μοριοδότηση των υποψηφίων.

Η ΠΑΣΥΔΥ, διά του Ανδρέα Λουκά, ζήτησε την προώθηση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια, επισημαίνοντας πως η κλιμακωτή αξιολόγηση είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Είπε, επίσης, πως συμμερίζεται τον προβληματισμό της ΕΔΥ, ωστόσο, σημείωσε πως εάν δεν αλλάξει φέτος η βαρύτητα στις αξιολογήσεις τα επόμενα χρόνια θα είναι βασισμένη στις 45 μονάδες.

«Εμείς ως ΠΑΣΥΔΥ στην παρούσα φάση ζητούμε να αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης μέσω της πρότασης νόμου. Εάν δεν τροποποιηθεί θα το θεωρήσουμε υπαναχώρηση» κατέληξε.

Εκπρόσωπος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ ανέφερε πως η νέα διαδικασία αξιολόγησης παρουσιάζει στρεβλώσεις, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της που το συγκεκριμένο στρεβλό σύστημα θα κρίνει την σταδιοδρομία εργαζομένων.

Τη διαφωνία τους εξέφρασαν επίσης ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ, κάνοντας λόγο για στρεβλώσεις που θα επηρεάσουν τις προαγωγές των γιατρών και των νοσηλευτών. Πέραν της αναθεώρησης του κριτηρίου της αξιολόγησης, στην Ολομέλεια θα κατατεθεί και τροπολογία, σύμφωνα με την οποία το πτυχίο για το τεχνικό προσωπικό στην τεχνική δομή των κρατικών υπηρεσιών θα προσμετρά 10 μονάδες αντί 20 που είναι σήμερα.

πηγή: Philenews