Βουλή: Να συμμορφωθεί το κράτος, όσον αφορά τους αναπήρους

Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής συζήτησε σήμερα τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι εξαιτίας ηλικιακού περιορισμού στα σχέδια παροχής επιδόματος βαριάς κινητικής αναπηρίας.

Για το θέμα υπήρξε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο από άτομο με αναπηρίες και απόφαση στις 27/1/2016, με την οποία καλείται το κράτος να συμμορφωθεί.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι με τη απόφαση στην ουσία ακυρώνεται προηγούμενη απόφαση του Τμήματος Ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας για απόρριψη αίτησης για παροχή επιδόματος, καθώς ο αιτητής ήταν άνω των 65 ετών και το σχέδιο καλύπτει άτομα μόνο από 12 έως 65 ετών.

Ανέφερε ότι το Ανώτατο απέρριψε και την επιχειρηματολογία του Υπουργείου ότι η ακύρωση του ηλικιακού περιορισμού θα δημιουργούσε επιπλέον οικονομικό κόστος στο κράτος.

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή το Τμήμα υπέβαλε εναλλακτικούς τρόπους συμμόρφωσης και θα ετοιμαστεί και οικονομική μελέτη και έτσι η Βουλή αποφάσισε να δώσει χρόνο για να επανέλθει το κράτος, μετά τις θερινές διακοπές, με προτάσεις και εισηγήσεις για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην Επιτροπή συζητήθηκε και πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση των ατόμων με αναπηρίες στην Κύπρο.

Όπως είπε ο κ. Φακοντής, εντοπίζονται κενά, αδυναμίες και ελλείψεις και γίνονται πέραν των 70 παρατηρήσεων που πρέπει να τύχουν συμμόρφωσης.

Ανέφερε ακόμη ότι οι οργανώσεις των ΑμεΑ (άτομα με αναπηρίες) διαμαρτύρονται γιατί θεωρούν ότι δεν έλαβαν μέρος στις διαβουλεύσεις για διαμόρφωση της έκθεσης από πλευράς Κύπρου που υποβλήθηκε στα ΗΕ.

Ενδεικτικά η έκθεση με τις παρατηρήσεις των ΗΕ αναφέρει ότι μόνο το 30-40 των λεωφορείων στην Κύπρο είναι προσβάσιμα , η εκπαίδευση ενώ θα έπρεπε να ήταν ενιαία είναι ξεχωριστή για άτομα με αναπηρίες και υπάρχουν και κενά στα ζητήματα αποϊδρυματοποίησης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι έγινε σημαντική πρόοδος στη διαχείριση θεμάτων των αναπήρων και η Κυβέρνηση προβλέπει ότι θα επιλύσει ακόμη περισσότερα προβλήματα με το νέο σχέδιο δράσης που θα εκπονήσει η αρμόδια υπηρεσία.  Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανωτάτου για τον συγκεκριμένο αιτητή, αλλά δεν έχει προχωρήσει στην κατάργηση του ηλικιακού περιορισμού.

Ο κ. Μαυρίδης είπε  ότι η Κύπρος δεν απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά επίπεδα σε θέματα ενσωμάτωσης και ότι δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμη η κατάσταση των αναπήρων από χώρα σε χώρα καθώς σε κάποιες δαπανώνται περισσότερα χρήματα για επιδόματα, ή για υποδομές.

Ο Βουλευτής Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η Κύπρος είναι ουραγός σε θέματα ενσωμάτωσης αναπήρων και ότι στη σχετική έκθεση του ΟΗΕ γίνονται δεκάδες παρατηρήσεις και εισηγήσεις προς το κράτος.

Ανέφερε πως δεν πρέπει να τσιγκουνεύεται η Κυβέρνηση να δαπανήσει το ποσό του 1 εκατομμυρίου για κατάργηση του ηλικιακού διαχωρισμού και χορήγηση του επιδόματος και σε άτομα κάτω των 12 ετών και άνω των 65.

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, είναι αδιανόητο να υπάρχουν αυστηρότατα κριτήρια για επιδόματα κοινωνικών παροχών, αλλά την ίδια ώρα να απολαμβάνουν ψηλές συντάξεις οι διάφοροι ανώτατοι αξιωματούχοι.

Ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαΐδης δήλωσε πως οι παρατηρήσεις του ΟΗΕ για την συμμόρφωση της Κύπρου με την κύρωση της Σύμβασης για άτομα με αναπηρίες αποτελούν καταπέλτη για την κατάσταση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και ξεγύμνωμα , κατά την έκφρασή του, της κυπριακής κοινωνίας.

Ο κ. Νικολαΐδης υποστήριξε ότι η χώρα μας αρνείται στα άτομα με αναπηρίες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους όπως οι υπόλοιποι πολίτες και ακόμη τους αφαιρεί δικαιώματα όπως αυτό της ανεξάρτητης διαβίωσης και κάλεσε την πολιτεία να βρει τρόπους να συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις αυτές.  Ανέφερε ακόμη ότι η ΚΥΣΟΑ ετοίμασε λεπτομερές σημείωμα με εισηγήσεις που πρέπει να περιληφθούν στο νέο σχέδιο δράσης της Κυβέρνησης .

Πηγή: ΚΥΠΕ