Η Βουλή να κινηθεί γρήγορα και δεν είναι όλα απαιτήσεις της Τρόϊκας!…

 Το 24Η σου χαρίζει 20€ για τις πρώτες σου αγορές στο Odelo, το 1ο παγκύπριο online supermarket.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Σούγλη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Δανειοληπτών Κώστας Μελάς κάλεσε τους δανειολήπτες να μην πληρώνουν τα έξοδα νέας εκτίμησης της πρώτης κατοικίας τους, γιατί το κόστος αυτό πρέπει να το αναλαμβάνει η τράπεζα! Ξεκαθάρισε επίσης πως η καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος των επιτοκίων και των δανείων ΔΕΝ οφείλεται στην Τρόϊκα!

Όλη η συνέντευξη:

– Κύριε Μελά, ποια είναι η βασική συμβουλή σας προς τους δανειολήπτες; Υπάρχει κάτι νέο που δεν γνωρίζουμε;

Προτροπή και ανεπιφύλακτη  συμβουλή μας  είναι οι δανειολήπτες να συνεργάζονται με τις τράπεζες  τους, δίδοντας τις απαραίτητες λεπτομέρειες σχετικά με τα οικονομικά τους, ούτως ώστε να δίδονται οι καλύτερες δυνατές προτάσεις για αναδιαρθρώσεις οι οποίες με βάση την  σχετική  οδηγία της κεντρικής τράπεζας,  πρέπει να είναι γραπτές. Σημειώνουμε ότι παρέχεται χρόνος στον δανειολήπτη για μελέτη της πρότασης και καθορισμό της θέσης του στην προτεινόμενη αναδιάρθρωση. 

– Τράπεζες άρχισαν να ειδοποιούν οφειλέτες για εκτίμηση των περιουσιών τους. Τι να ξέρει ο κόσμος;

Σχετικά με τις εκτιμήσεις το θέμα έχει ξεκαθαρίσει πλέον με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο της κεντρικής, ημερομηνίας 17/03/2014 που συνοπτικά προβλέπει τα εξής:

(α) οι εκτιμήσεις που γίνονται προς τον σκοπό  συμμόρφωσης των Αδειούχων Πιστωτικών Ιδρυμάτων – περιλαμβάνονται όλες οι τράπεζες και τα συνεργατικά – (ΑΠΙ) στην εποπτική αρχή δεν αφορούν τους δανειολήπτες και ούτε επιβαρύνονται με οποιοδήποτε κόστος. 

(β) Σχετικά με τις εκτιμήσεις που σχετίζονται με αναδιαρθρώσεις, τότε τα ΑΠΙ οφείλουν να προβαίνουν σε αξιολόγηση των εξασφαλίσεων (υποθηκών κτλ) έχοντας υπόψη ότι αποτελούν εναλλακτική πηγή αποπληρωμής. Με βάση αυτό μπορούν να  ζητούν από τους δανειολήπτες το ενδεχόμενο συμπερίληψης περιουσιακών στοιχείων, που είναι ελεύθερα ως πρόσθετες εξασφαλίσεις ή για να μετατραπούν μη εξασφαλισμένα δάνεια σε εξασφαλισμένα.

(γ) Οι εκτιμήσεις μπορούν να γίνονται  από εσωτερικές υπηρεσίες εκτιμήσεων των ΑΠΙ, που μπορούν να χρησιμοποιούν επίσης  δείκτες τιμών που ετοιμάζει η κεντρική τράπεζα.

(δ) Τονίζεται ότι  τα ΑΠΙ οφείλουν να  εφαρμόζουν δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική που πρέπει να στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κόστους των τελών- δικαιωμάτων / άλλων εξόδων και ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ των δανειοληπτών.

Ο κώδικας καθορίζει πότε και κάτω από ποιες  προϋποθέσεις μπορεί να ζητείται επανεκτίμηση των περιουσίων, η κυριότερη των οποίων είναι η διαφοροποίηση στην αξία.

– Οι περισσότεροι οφειλέτες είναι άνεργοι. Τι μπορούν να κάνουν με τις τράπεζες;

Μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης και με βάση τις αρχές της σχετικής οδηγίας θα εξετάζεται  το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμής, παραχώρησης περιόδου χάριτος, διαγραφής μέρους ή και ολόκληρου του δανείου. Σίγουρα όμως μόλις η οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη επανακτηθεί, τότε θα πρέπει να συνεχίζει να πληρώνει.

-Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες κάνουν διακανονισμό αλλά οι τόκοι και άλλες χρεώσεις τρέχουν. Υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε;

Θα πρέπει να εξετάζεται το υπόλοιπο που προτείνεται να αναδιαρθρωθεί  και οι δανειολήπτες να ζητούν αφαίρεση όλων των υπερχρεώσεων περιλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας. Τόκος υπερημερίας είναι είδος τιμωρίας – ποινής που επιβάλλεται μόνο όταν κάποιος είναι σε θέση να πληρώνει τις δόσεις του και δεν το κάνει. Άρα στην περίοδο κρίσης με δεδομένη μεταξύ άλλων την μείωση των εισοδημάτων των δανειοληπτών δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε επιβολή τέτοιου είδους τόκου.

– Ένα χρόνο μετά η Κυβέρνηση δεν έκανε κάτι με τα δάνεια και τα επιτόκια. Σας λαμβάνουν υπόψη, έχετε κάποιες διαβεβαιώσεις ή άδικα φωνάζουμε όλοι; Είναι απαίτηση της Τρόϊκας και η τοπική Κυβέρνηση δεν έχει λόγο; Θα χάσουμε τα σπίτια μας;

Απ’ ότι είναι πλέον φανερό, με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, η Βουλή προωθεί την ψήφιση νομοσχεδίων που θα προστατεύουν τους δανειολήπτες, τόσο σχετικά με την κυρίως κατοικία τους, την κυρίως επιχείρηση τους αλλά και σχετικά με την αφαίρεση της δυνατότητας των ΑΠΙ να επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις με οποιαδήποτε μορφή πλην του συμφωνηθέντος επιτοκίου. Πιστεύουμε ότι με την ψήφιση των πιο πάνω νόμων, οι δανειολήπτες, θα ανασάνουν τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. 

Η τρόικα ΔΕΝ επέβαλε τίποτα ΟΥΤΕ απαιτεί τίποτα από τους δανειολήπτες, αντίθετα υποδείκνυε και υποδεικνύει ότι οι τράπεζες ΠΡΕΠΕΙ να επεξεργαστούν σχεδιασμούς και πρακτικές για βιώσιμες , δίκαιες και λογικές αναδιαρθρώσεις των δανείων!

-Οι έξι χιλιάδες περιπτώσεις κατοικιών που ακούσαμε ότι βρίσκονται στο κτηματολόγιο;                    

Οι περιπτώσεις που βρίσκονται στο κτηματολόγιο αφορούν προηγούμενες υποθέσεις που καθυστερούσαν για πολλά χρόνια λόγω της διαδικασίας και έτσι δεν σχετίζονται και ούτε αφορούν τους δανειολήπτες που έχουν επηρεαστεί λόγω της κρίσης, οι οποίοι  μπορούν να βρουν το δίκαιο τους με βάση τις νομοθεσίες που θα ψηφιστούν.