Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας για ένταξη της στην ΕΕ

Αυτό που επιβάλλεται είναι να καταστήσουμε σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν νοείται περαιτέρω εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας-ΕΕ, αν η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιλαμβάνουν και την υποχρέωση να συνεργαστεί για λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
 
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο θρησκευτικό μνημόσυνο του Δώρου Λοΐζου που έγινε σήμερα (26/8) στη Λευκωσία, ο κ. Ομήρου είπε ότι «η αποτυχία και το αδιέξοδο μιας 38χρονης πορείας, είναι μια αυταπόδεικτη και πασίδηλη πραγματικότητα.  Σήμερα ιδιαίτερα είναι φανερό ότι χρειάζεται το μεγάλο όραμα για μια αλλαγή των μέχρι τώρα χειρισμών που οδήγησαν το εθνικό μας θέμα στο σημερινό τέλμα και στην πλήρη παραμόρφωση του διεθνούς του χαρακτήρα».
 
«Καθήκον μας», είπε, «να ζητήσουμε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Να αποσυνδέσουμε τη διεθνή από την εσωτερική πτυχή του προβλήματος. Να διακηρύξουμε απλά, πως το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία. Αυτή η πορεία είναι πλέον μονόδρομος. Γιατί είναι η μόνη που μπορεί να φέρει ξανά το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις, στο διεθνές προσκήνιο, να λειτουργήσει πειστικά στη διεθνή κοινότητα και πιεστικά προς την πλευρά της Τουρκίας», σημείωσε.
 
Συνεχίζοντας, είπε ακόμα ότι στην παρούσα φάση του Κυπριακού έχει καταστεί φανερό, μετά από τέσσερα χρόνια συζητήσεων στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ότι αυτό που επαναβεβαιώνεται είναι η συνέχιση και η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας που οδήγησε σε τέλμα και αδιέξοδο τη διαδικασία.
 
«Οι προτάσεις που κατέθεσε η τουρκική πλευρά αποκαλύπτουν ότι οι τουρκικοί στόχοι παραμένουν αμετακίνητοι.  Διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργία δύο ισότιμων κρατικών οντοτήτων, χαλαρή συνομοσπονδία, διατήρηση συνθηκών στρατηγικού ελέγχου της Κύπρου από την Τουρκία μέσω των εγγυήσεων, επαναφορά του Σχεδίου Ανάν με άλλη ονομασία. Τελικά, κήρυξη της λύσης ως Πρωτογενούς Δικαίου, για να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το Κοινοτικό Κεκτημένο. Δηλαδή μόνιμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών», ανέφερε ο κ. Ομήρου.
 
Αναφέρθηκε ακόμα στις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων επισήμων και της υποχείριας τουρκοκυπριακής ηγεσίας και είπε ότι αυτές «επαναβεβαιώνουν την τουρκική προκλητικότητα και αρπακτικότητα, ενώ οι απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκαλύπτουν τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις».
 
Θα πρέπει να ενημερωθεί η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τις τουρκικές μεθοδεύσεις και θα πρέπει, υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, να καταδειχτεί η «αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, ώστε να γίνει σαφές ότι είναι αυτή που δεν επιτρέπει την επίτευξη προόδου».
 
Συνεχίζοντας ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει «άμεση αναδιαμόρφωση της τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού και ετοιμασία περιγράμματος λύσης και κατάθεσης του ενώπιον της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».
 
«Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι ο βασικός μοχλός, το ισχυρό όπλο, η δαμόκλειος σπάθη που διαθέτουμε για να πειθαναγκαστεί η Τουρκία σε εκλογίκευση της συμπεριφοράς της και συμμόρφωσης της προς τους κανόνες του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» σημείωσε.

Αναφερόμενος στον Δώρο Λοΐζου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «μέσα στις σημερινές συνθήκες, το φετινό σου μνημόσυνο αποτελεί υπόμνηση πατριωτικής ευθύνης και υπόδειξη για υπεράσπιση και καταξίωση της υπέροχης θυσίας σου».
 
«Τιμούμε για μια ακόμα χρονιά τον Δώρο της Αντίστασης και του Αγώνα, τον Δώρο της ποίησης και του οράματος.  Χρέος μας να μετατρέπουμε τα μηνύματα και τις υποθήκες που πηγάζουν από τη θυσία του σε αγωνιστικό βίωμα και σε ανανέωση της υπόσχεσης για συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί», είπε.
 
Αναφερόμενος στη δολοφονία του Δώρου Λοΐζου, είπε ότι το πρωί της 30ης Αυγούστου 1974, “τρεις οπλοφόροι έστησαν στην καρδιά της Λευκωσίας, κοντά στα γραφεία της ΕΔΕΚ, καρτέρι στο Βάσο Λυσσαρίδη.  Οι σφαίρες δεν βρήκαν το στόχο τους αλλά ένα εκλεκτό παλικάρι της Κύπρου. Ο αγωνιστής ποιητής Δώρος Λοΐζου έπεφτε νεκρός. Με τα μαλλιά ριγμένα πίσω, με το ματωμένο πρόσωπο ανάποδα, φυτευόταν στο χώμα για να γίνει κήρυκας σηματοδότης στον αγώνα που θα ακολουθούσε και που ακόμα συνεχίζεται. Ο Δώρος Λοΐζου υπήρξε ένας διανοούμενος μαζί και αγωνιστής, ένας εραστής της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής ιστορίας, ένας συνειδητός σοσιαλιστής. Πάνω απ’ όλα, ήταν ένας ολοκληρωμένος ποιητής. Μάλιστα ένας «επικίνδυνος ποιητής» για όλα τα κατεστημένα, για όλους τους φορείς της αδικίας που έπρεπε, όπως έλεγαν προφητικά οι στίχοι του, «να πυροβολεί χωρίς προειδοποίηση».  Ήταν ένας μεγάλος ανθρωπιστής «που μοίρασε σαν ψωμί την καρδιά του και δεν του ‘μεινε κανένα ψίχουλο», είπε.
 
Σήμερα, 38 χρόνια μετά τη δολοφονία του Δώρου Λοΐζου, τα τραγικά αποτελέσματα της προδοσίας εξακολουθούν να υπάρχουν και να απειλούν τη φυσική και την εθνική μας υπόσταση, σημείωσε.
 
«Δύσκολοι οι καιροί. Το Κυπριακό οδηγήθηκε σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Ένα απλό και καθαρό πρόβλημα επιδρομής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου προβάλλεται από την Τουρκία και κακόπιστους τρίτους ως δικοινοτική διαμάχη και έτσι η διεθνής κοινότητα, νίπτουσα τας χείρας, αναμένει δήθεν από τις κοινότητες να ανεύρουν κοινό έδαφος και λύση, προσφέροντας άλλοθι προς την Τουρκία που παρουσιάζεται ως καλοπροαίρετος τρίτος αντί ως ο ένοχος κατακτητής και ο κυνικός παραβάτης του διεθνούς δικαίου» κατέληξε ο Γιαννάκης Ομήρου.

Η επαναλαμβανόμενη αναφορά σε κυβερνώσα Βουλή δεν βοηθά

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η συνεχής επαναφορά της αναφοράς σε μια νομοθετική εξουσία που υπερβαίνει, ή καταχράται τις εξουσίες της, δεν βοηθά τη λειτουργία του πολιτεύματος.
 
Σχολιάζοντας αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος σε χθεσινοβραδινή ομιλία του είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ακύρωσης της εκτελεστικής εξουσίας μέσω της νομοθετικής και των πολιτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως το Σύνταγμα καθορίζει με πολλή ακρίβεια τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες τόσο της νομοθετικής, όσο και της εκτελεστικής, αλλά και της δικαστικής εξουσίας,
 
«Αν θεωρείται ότι υπάρχει υπέρβαση εξουσίας από την όποια εξουσία, υπάρχει η δυνατότητα αυτό να κρίνεται αρμοδίως, τελεσίδικα,  ανέγκλητα, και  ανέκκλητα από τη δικαστική εξουσία», είπε και πρόσθεσε ότι «συνεπώς, η συνεχής επαναφοράς του θέματος περί κυβερνώσας Βουλής, μιας νομοθετικής εξουσίας η οποία υπερβαίνει και καταχράται το ρόλο και τις εξουσίες της, δεν βοηθά στη θεσμική λειτουργία του πολιτεύματος».