Ιακώβου: «Ο Μαληκκίδης μου ζήτησε 5.000 λίρες για να τις δώσω στον Σαρίκα»

{loadposition ba_textlink} 

Στην κατάθεσή του, προβάλλει τους δικούς του ισχυρισμούς και περιγράφει στους ανακριτές της υπόθεσης του ΣΑΠΑ το όλο σκηνικό σε ό,τι αφορά το Συμβόλαιο που είχε η εταιρεία του στην Α΄ φάση του αποχετευτικού και για το πώς του ζητούσαν μίζες οι εμπλεκόμενοι.

Η «24» αποκαλύπτει αυτούσια την κατάθεση-καταπέλτη του Προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας «Ιάκωβου Brothers». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του τελευταίου, ο Ευτύχιος Μαληκκίδης κανόνισε συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου και του Σαρίκα και του είπε να φέρει 5000 λίρες για να πάρει ο τελευταίος το ποσό των 5000 λιρών.

Η κατάθεση

Παραθέτουμε το επίμαχο σημείο της κατάθεσης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Ιακώβου»: «Μετά που συμφωνήθηκε ο τελικός λογαριασμός για το συμβόλαιο 1, κατά το 2007 ο Ευτύχιος Μαληκκίδης ο οποίος εργαζόταν στο Συμβούλιο Αποχετεύσεως Πάφου ήρθε στο γραφείο μου στη Λάρνακα και μου είπε ότι θα έπρεπε να πληρωθούν κάποια λεφτά προς τον ίδιο με σκοπό η εταιρεία μου να πάρει τα καθυστερημένα λεφτά, διαφορετικά θα περίμενε η εταιρεία μου ακόμα 5 χρόνια για να τα εισπράξει. Με αρκετό δισταγμό δέχτηκα αυτό τον εκβιασμό του και συμφωνήσαμε να του δώσω ένα ποσό περί τις 60,000 λίρες Κύπρου. Το ποσό αυτό το έδωσα στο Ευτύχιο Μαληκκίδη μετά από δυο επισκέψεις που έκανε ο ίδιος στο γραφείο μου στη Λάρνακα σε μετρητά. Τα λεφτά αυτά ήταν από λογαριασμό της εταιρείας μας, άλλα δεν θυμάμαι τώρα, ακριβώς ποιος ήταν αφού πέρασε αρκετός καιρός. Το σημαντικό είναι ότι έδωσα το πιο πάνω ποσό. Κάτι άλλο το οποίο θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι το 2006 μου τηλεφώνησε ο Ευτύχιος Μαληκκίδης και μου είπε να πάω στην Πάφο να φάμε με τον ίδιο και τον Φειδία Σαρίκα που ήταν ο τότε Δήμαρχος Πάφου και να πάρω μαζί 5,000 λίρες σε μετρητά, τις οποίες όπως μου ανέφερε ο Ευτύχιος Μαληκκίδης από το τηλέφωνο θα τις έδινε στον Φειδία Σαρίκα…».

Είναι ξεκάθαρο πως οι ανακριτικές αρχές δεν μπορούν να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα για τον λόγο ότι ο Φειδίας Σαρίκας έχει βουλευτική ασυλία και με αυτή δεν μπορούν να ελεγχθούν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί. Ενώ ο ίδιος ακόμα θα μπορούσε έστω και χωρίς την άρση της ασυλίας του εάν ήθελε να δώσει θεληματική κατάθεση στους ανακριτές.

Παραλιακό μέτωπο και Α’ φάση

Οι πληροφορίες μας είναι συγκεκριμένες. Πηγή της «24» μας ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν μαρτυρίες και στοιχεία που αφήνουν εκτεθειμένο τον Σαρίκα. «Υπάρχουν αρκετά σε βάρος του» μας είπε και πρόσθεσε πως τα θέματα αυτά αφορούν συγκεκριμένα τα συμβόλαια που έγιναν και εγκρίθηκαν στην Α’ φάση.
Όπως διαπιστώνεται και από το μαρτυρικό υλικό, το όλο κόλπο είχε στηθεί από την αρχή του ΣΑΠΑ και με πρωταγωνιστές την ξακουστή «κλίκα» Μαληκκίδη.

«Εκάμναν ό,τι ήθελαν»

Αξίζει να αναφέρουμε πως προκύπτει ακόμα ένα ύποπτο συμβόλαιο που μάλιστα διερευνάται από την Ελεγκτική Υπηρεσία και από την Αστυνομία και αυτό αφορά το συμβόλαιο του Παραλιακού Μετώπου. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο γνωρίζουμε πως το κόστος του είχε ξεπεράσει κατά πολύ το αρχικό ποσό. Συγκεκριμένη πηγή της «24» αναφέρει: «Έκαναν ό,τι ήθελαν στην Α΄ φάση. Από έξτρα εργασίες, οδηγίες και ό,τι άλλο μπορεί να υπάρχει με σκοπό κάποιοι ‘καλοθελητές’ να πάρουν τις μίζες τους». Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται και καταγγέλλει συγκεκριμένος εμπλεκόμενος ο εργολάβος του έργου (Μιλτιάδης Νεοφύτου) πήρε πάρα πολλά λεφτά χωρίς καν να τα δικαιούται και αυτήν τη στιγμή του ζητείται να τα επιστρέψει.

Δεν άνοιξε ακόμα η Α΄ φάση

Οι πληροφορίες μας λένε πως αυτή τη στιγμή μελετώνται με μεγάλη προσοχή τα έγραφα και οι Φάκελοι της Α’ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος της Πάφου, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να βγουν και τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής. Ο μεγάλος όγκος δεδομένων, αλλά και έγγραφων έχει δημιουργήσει τεράστιο θέμα στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία προσέλαβε με τη σειρά της έκτακτο προσωπικό ώστε να μπορούν να εξεταστούν τα νέα στοιχεία και δεδομένα.

«Έδωσαν» τον Σαρίκα

Μετά από την οικειοθελή συμπληρωματική κα- τάθεση του Ευτύχιου Μαληκκίδη και του Σάββα Βέργα για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, οι ίδιοι επέλεξαν να πουν το πώς είχε στηθεί το όλο κόλπο με τις μίζες. Από την πλευρά του ο Ευτύχιος Μαληκκίδης ανέφερε στους ανακριτές της υπόθεσης πώς ξεκίνησε η όλη φάση, εμπλέκοντας και τον πρώην Δήμαρχο της πόλης Φειδία Σαρίκα και από την πλευρά του ο Σάββας Βέργας ανέφερε πως το παιχνίδι των μιζών το βρήκε έτοιμο από τον προηγούμενο Δήμαρχο. Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως ο Ελλαδίτης Πανεπιστημιακός και αντιπρόσωπος της Γερμανικής Εταιρείας ανέφερε στην κατάθεσή του πως ο στην Α’ φάση ο ίδιος έδωσε χρήματα στον Σαρίκα, αφού πρώτα τον επισκέφτηκε στην Ελλάδα.

Αναζητούν μαρτυρίες οι ανακριτές

Στην αναζήτηση περισσότερων μαρτύρων για την υπόθεση της Α’ φάσης βρίσκονται οι ανακριτικές αρχές, καθώς σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μια ακόμα μαρτυρία θα οδηγήσει τα πράγματα σε νέες εξελίξεις.

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με στην κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 11/1/2015