Οικολόγοι: Δεν πειστήκαμε για την κινέζικη επένδυση

 

Σε δηλώσεις της η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου, είπε ότι «ένας σοβαρός επενδυτής δεν αποσύρει τόσο εύκολα την πρόθεσή του για επένδυση, ιδιαίτερα όταν τη θεωρεί κερδοφόρα».

Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν αποτελεί «ένδειξη σοβαρού επενδυτή να  παλινδρομεί, να στέλλει αβάσιμες επιστολές και τώρα να θέτει όρους αν θα επαναφέρει το ενδιαφέρον του».

Ανέφερε εξάλλου ότι η δήλωση του κ. Γιανγκ Κι, ότι θα επαναφέρει το ενδιαφέρον του για την επένδυση ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης Ιερωνυμίδη, «μάλλον σε εκβιασμό παραπέμπει».

Το θέμα των επενδύσεων, συνέχισε η κ. Χρυσοστόμου, δεν αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα που του αρμόζει από την Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι αν πραγματικά ενδιέφερε μια επένδυση για το παλιό αεροδρόμιο τότε θα γίνονταν τα σωστά βήματα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών.

Η προσκόλληση σε ένα και μόνο επενδυτή, με τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά, και μάλιστα μετά και όσα δημοσιεύτηκαν μόνο καχυποψία δημιουργούν, είπε.

Ανέφερε ότι στις δύσκολες μέρες που διανύει η χώρα, η οποιαδήποτε επένδυση είναι καλοδεχούμενη, φτάνει να γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του κυπριακού λαού και όχι για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα οποιουδήποτε μεσάζοντα.

«Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις διάφορες πληροφορίες για επενδύσεις ως ‘άρτον και θεάματα’», κατέληξε η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος.

Εξάλλου, η κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε και στα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμά, λέγοντας ότι «για ακόμα μια φορά βλέπουμε τους υπολογισμούς της Κυβέρνησης να πέφτουν έξω».

Πρόσθεσε ότι «για ακόμα μια φορά αναρωτιόμαστε γιατί παρά τις άπειρες διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης βρισκόμαστε πιο κοντά στις προβλέψεις της Τρόικας για 5.5% του ΑΕΠ» και είπε ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για αντιμετώπιση των κρίσιμων δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.

Συμπλήρωσε ότι το Κίνημα Οικολόγων ζήτησε άπειρες φορές τη στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να πάρει μια ανάσα η οικονομία, αλλά «είναι σαν να φωνάζουμε στην έρημο».

Αντί αυτού, συνέχισε, βλέπουμε απραξία, σύγχυση και παλινωδίες και κανένα ουσιαστικό μέτρο εκ μέρους της Κυβέρνησης για άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών είχε εξαγγείλει από το Μάιο επιπλέον μέτρα εξοικονόμησης για να μειωθεί η τρύπα στο έλλειμμα των 150 – 200 εκατομμυρίων ευρώ, «αλλά ο Πρόεδρος άδειασε τον Υπουργό Οικονομικών δημόσια στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης με το περίφημο ‘τί 2,5% έλλειμμα, τί 3% έλλειμμα’».

Η κ. Χρυσοστόμου κατέληξε λέγοντας ότι οι Οικολόγοι αναμένουν τη λήψη άμεσων και δραστικών διαθρωτικών μέτρων για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.