«Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη»

Το έργο «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη» είναι βασισμένο στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή, στην Ηλέκτρα και τον Ορέστη του Ευριπίδη και στις Χοηφόρους και τις Ευμενίδες του Αισχύλου.

Θα παρουσιαστεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

Πρόκειται για μια διασκευή του Ισραηλινού σκηνοθέτη Hanan Snir.

Ο ίδιος αναφέρει σε σημείωμά του ότι η παραγωγή είναι ένα καινούργιο θεατρικό έργο βασισμένο επάνω στον Μύθο της Ηλέκτρας και του Ορέστη όπως παρουσιάζεται από τους τρεις μεγάλους τραγικούς, τον Ευριπίδη, τον Σοφοκλή και τον Αισχύλο.

Το δικό μας θεατρικό έργο «Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη» είναι «ένα έργο μέσα σε έργο», σημειώνει, εξηγώντας ότι το «Έξω Έργο» είναι η δίκη του φόνου που διαπράττει η Κλυταιμνήστρα όπως την αφηγείται ο Αισχύλος, ενώ τo «Μέσα έργο» είναι η ‘πραγματική’ ιστορία όπως την αφηγείται ο Ευριπίδης.

Ο διασκευαστής-σκηνοθέτης επικεντρώνεται στο ηθικό δίλημμα της δολοφονίας μέσα στην οικογένεια, πώς αυτό αιτιολογείται από τους διάφορους χαρακτήρες και ποιές ήταν οι ηθικές συνέπειες.

Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία την Τρίτη 3 Ιουλίου και η επίσημη πρώτη την Τρίτη 10 Ιουλίου.

Παραστάσεις θα δοθούν σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.