“Ημετεροκρατία μεθοδεύει ο ΔΗΣΥ”

Η ψήφιση σε νόμο της σχετικής πρότασης του Δημοκρατικού Συναγερμού για παύση, τον ερχόμενο Μάρτιο, των Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών που θα διοριστούν από την παρούσα κυβέρνηση αποτελεί μια ακόμη απαράδεχτη μεθόδευση για επιβολή καθεστώτος ημετεροκρατίας από πλευράς ΔΗΣΥ, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Σήμερα, συνέχισε, το κόμμα της δεξιάς ενεργεί κατά τον ίδιο απαράδεχτο τρόπο επιχειρώντας όμως, να προσδώσει νομιμότητα στις μεθοδεύσεις του και προδίδοντας μια αλαζονική συμπεριφορά, που ήδη το διακρίνει, ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

“Βασικό επιχείρημα του ΔΗΣΥ για αυτή του τη μεθόδευση, είναι ότι οι Ημικρατικοί αποτελούν βραχίονες άσκησης κυβερνητικής πολιτικής και άρα τα διοριζόμενα μέλη πρέπει να υλοποιούν το πρόγραμμα, τη φιλοσοφία και τους ιδεολογικούς στόχους έκαστης κυβέρνησης”, πρόσθεσε.

Με άλλα λόγια, είπε, να είναι πρόσωπα κομματικά ταυτισμένα με την εκάστοτε κυβέρνηση και εξέφρασε την άποψη ότι «αυτή η όψιμη θέση του ΔΗΣΥ όζει ασυνέπειας, αντιφάσεων και σκοπιμοτήτων», προσθέτοντας ότι αμείλικτα ερωτήματα προκύπτουν για τον ΔΗΣΥ και τον κ. Αναστασιάδη σε σχέση με το καθεστώς ημετεροκρατίας που προκαταβολικά επιχειρούν να επιβάλουν.

Πρώτο ερώτημα, δήλωσε, αν ήσαν συνεπείς με αυτή τη θέση, τότε γιατί δεν την εφάρμοσαν στα δέκα χρόνια που κυβερνούσαν περιορίζοντας τη θητεία των Δ.Σ. στα χρονικά όρια της δικής τους διακυβέρνησης.

“Συνακόλουθα, γιατί σε αντίθεση μ` όλες τις άλλες κυβερνήσεις μόνο αυτοί θέλουν να επιβάλλουν τους ημετέρους τους από τη πρώτη στιγμή αναρρίχησης, ή πιθανής αναρρίχησης, στην εξουσία;”, διερωτήθηκε.

Δεύτερο ερώτημα που τίθεται, συνέχισε, είναι πώς αυτή η καινούρια προσέγγιση τους για κομματικά ταυτισμένα Δ.Σ. στους Ημικρατικούς συμβαδίζει με τον πόλεμο που τάχατες έχουν κηρύξει με την κομματοκρατία και την ανάγκη επιλογής προσώπων με βάση της αξία και την επάρκεια τους;

Τρίτο ερώτημα, είπε, είναι πόσο αποτελεσματική θα είναι μια θητεία εφτά μηνών των Δ.Σ. που θα διοριστούν, ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές;

“Δεν αναμένουμε φυσικά απαντήσεις επί της ουσίας από τον ΔΗΣΥ, γιατί απλώς δεν μπορούν με κανένα τρόπο να δικαιολογήσουν τις σκοπιμότητες, τις αντιφάσεις,  την ασυνέπεια και την υποκρισία τους”, δήλωσε.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε πως «οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο ΔΗΣΥ από τώρα προετοιμάζει το έδαφος για να επιβάλει καθεστώς ημετεροκρατίας και ταύτισης κόμματος – κράτους, όπως το βιώσαμε στη Συναγερμική δεκαετή διακυβέρνηση», προσθέτοντας ότι ο λαός μας δεν ξεγελιέται ως προς τις πραγματικές προθέσεις του ΔΗΣΥ.

“Γνωρίζει ότι οι έχοντες πολιτική, ιδεολογική και κομματική ταύτιση που θα διοριστούν πλειοψηφικά στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, στα πλαίσια μιας πιθανής διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ, θα έχουν πρωτίστως ένα σαφή όρο εντολής: Να ιδιωτικοποιήσουν και να ξεπουλήσουν τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και ιδιαίτερα τους κερδοφόρους”, πρόσθεσε.

«Εμείς ως ΑΚΕΛ είμαστε και παραμένουμε έτοιμοι να καταθέσουμε απόψεις στο πλαίσιο μιας συναινετικής προσπάθειας εκσυγχρονισμού των Ημικρατικών Οργανισμών, μακριά όμως, από τις όποιες κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες», είπε και κατέληξε ότι «αυτό που ψηφίστηκε χθες, προφανώς με κανένα τρόπο δεν υπηρετεί αυτό τον στόχο”.

Για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ

—————————–

Ως ΑΚΕΛ, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι μετά από αργοπορία δεκαετιών έχει γίνει ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός και προγραμματισμός για την εφαρμογή στην Κύπρο του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας και οι επικείμενες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε, θέτουν γερές βάσεις πάνω στις οποίες βάσιμα μπορούμε να προσδοκούμε ότι επιτέλους, το ΓΕΣΥ θα πάρει σάρκα και οστά.

“Τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανή για τον τόπο, τον τομέα της υγείας και κυρίως τους πολίτες. Ταυτόχρονα, υλοποιείται ακόμη μια σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, στοιχείο που ενισχύει την εικόνα και την αξιοπιστία της Κύπρου στις Βρυξέλλες”, πρόσθεσε.

«Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γι’ αυτή την εξέλιξη, αφού ως ΑΚΕΛ μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα αγωνιζόμαστε από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας για την εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας», είπε και συμπλήρωσε ότι “έχει γίνει ένα κατά την άποψη μας, ένα ρεαλιστικό σχέδιο και προγραμματισμός για την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου και φιλόδοξου πολιτικής που αφορά το ΓΕΣΥ”.

Η δική μας η αισιοδοξία, δήλωσε, είναι ότι επιτέλους θα ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά το ΓΕΣΥ, μετά από δεκαετίες, κι έχει να κάμει με τον ρεαλισμό που υπάρχει σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και προγραμματισμό για την υλοποίηση των επιμέρους πτυχών του ΓΕΣΥ.