“Ήμουν και θα παραμείνω ελεύθερο Πνεύμα”

 

 

Συνεχίστηκε για ακόμη μια φορά, η πρωτοποριακή  live  streaming εκπομπή, «24 Ώρες» με καλεσμένο τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών και υποψήφιο Πρόεδρο για τις Προεδρικές  εκλογές του 2013, Γιώργο Λιλλήκα,  ο οποίος άνοιξε τα χαρτιά του στους αναγνώστες αλλά και στους Νεκτάριο Μαρκέτο και  Σωτήρη Παπαδόπουλο.

 

Η συζήτηση, ήταν ενδιαφέρουσα και εφ’όλης της ύλης. Οι ερωτήσεις δε, του κοινού ήταν καταιγιστικές  και ο κ. Λιλλήκας απάντησε σε όλες.

 

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η οικονομία, ο Μηχανισμός στήριξης και η επαύριον της επιβολής των μέτρων από την Τρόικα, οι ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγωδία στο Μαρί, η πρόταση του περί ψηφίσματος ανακάλεσης πολιτικών από το εκλογικό σώμα, αλλά και  η πρόταση που ενδεχομένως να κατατεθεί αύριο στη Βουλή (13/7) .

 

Αναφορικά με την πρόταση  περί ψηφίσματος ανακάλεσης πολιτικών από το εκλογικό σώμα , δήλωσε ότι « η πρόταση μου αποσκοπεί στο να καταστήσει τους πολιτικούς πιο υπεύθυνους και τους πολίτες πιο ενεργούς».

 

«Με εκπλήσσει, που βλέπω να ανησυχούν οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι, ενώ θα έπρεπε να ανησυχήσουν οι πολιτικοί, διότι θεωρούν ότι από την ώρα που εκλέγονται έχουν  να λογοδοτήσουν στο κόσμο  μετά την θητεία τους».

 

Τώρα δίνετε η δυνατότητα στους πολίτες, προσθέτει,  να καθίσουν στο σκαμνί τους πολιτικούς «αυτό είναι και το νόημα της δημοκρατίας κυρίαρχο σώμα είναι οι πολίτες .»

 

Οι πολίτες, συμπλήρωσε, «εκχωρούν μέρος της κυριαρχίας τους για ένα χρονικό διάστημα για να υλοποιήσουν  ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άρα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους».

 

«Δεν μπορούν να θεωρούν τους πολίτες ώριμους όταν μας ψηφίζουν αλλά όταν θα ασκήσουν κριτική να τους κρίνουμε ως ανώριμους. Είτε είναι ανώριμοι εξ αρχής είτε όχι», είπε.

 

Ερωτηθείς αν θα δημιουργηθεί εσωτερική αναταραχή, με πιθανές συνεχόμενες εκλογές με εφαρμογή αυτής της πρότασης και κατά πόσο θα είναι υλοποιήσιμη, δήλωσε χαρακτηριστικά «Τη διατύπωσα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για να μην υπάρξει κατάχρηση  και πολιτική αστάθεια, μόνο σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις θα μπορούσε να μαζέψει κάποιος το 30%, θα μπορούσε για παράδειγμα στην περίπτωση του Μαρί.»

 

Τοποθετήθηκε και για το Μαρί, δηλώνοντας ότι, «Υπήρχαν ευθύνες πολιτικές του Χριστόφια για το Μαρί» και συμπλήρωσε «Δεν έπρεπε να εξαιρεθεί ο Πρόεδρος από την ανακριτική έρευνα, είναι αδιανόητο να μην εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ανώτατου δικαστηρίου», τόνισε πως δεν έπρεπε να εξαιρεθεί ο Πρόεδρος από την ανακριτική έρευνα.

 

Σκληρές ήταν στο μεγαλύτερο τους μέρος οι ερωτήσεις από το κοινό.

 

Σε ερωτήσεις αναγνωστών, εάν η υποψηφιότητα του αποσκοπεί  στο να πάρει ποσοστά, τα οποία θα εξαργυρώσει  αργότερα δημιουργώντας μια κομματική παράταξη ή απλά να ακουστεί και κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να είναι αξιόπιστος, απάντησε ότι το ερώτημα αυτό είναι πολύ κατανοητό,  δεν σκοπεύει  όμως απάντησε να εξαργυρώσει κανένα ποσοστό, επισημαίνοντας ότι 5 δημοσκοπήσεις από 5 διαφορετικές εταιρείες  τον θέλουν να περνά στον δεύτερο γύρο των εκλογών και δεν είναι λογικό να μην έχουν κάποια υπόσταση,  άρα η υποψηφιότητα του σύμφωνα με τη δήλωση του είναι «Υποψηφιότητα νίκης».

 

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αν δεν είχε ελπίδες να εκλεγεί δεν θα έβαζε τον εαυτό του σε τέτοια διαδικασία.

 

Αναφερόμενες στα υψηλά ποσοστά, που ενδέχεται να λάβει στις εκλογές, δήλωσε ότι οι νέοι που είναι απεξαρτημένοι από κομματισμούς είναι αυτοί που του προσφέρουν το μεγάλο ποσοστό.

 

Είχε πιέσεις και παροτρύνσεις, από φίλους από διάφορους κομματικούς χώρους για την δημιουργία κόμματος αλλά δεν το έπραξε.

 

Αναφορικά με την πιθανή συνεργασία του με τον ενδιάμεσο χώρο ή άλλα κόμματα, ανέφερε ότι ευελπιστεί σε συνεργασία με τα κόμματα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν συνεργασίες.

 

Για την οικονομία

 

Επί τάπητος, τέθηκε και το θέμα της οικονομίας, όπου ο κ. Λιλλήκας δήλωσε αποκλειστικά στο «24 Ώρες» ότι θα καταθέσει αύριο 13/7 πρόταση εξηγώντας με ποιους τρόπους θα καταφέρει η Κύπρος να βγει σε ενάμισι χρόνο περίπου από το οικονομικό αδιέξοδο, μέσω του φυσικού αερίου πρωτίστως, πρόταση όπως πρόσθεσε θα μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση αν το θελήσει γι αυτό και θα καταθέσει τώρα την πρόταση και όχι μετά την πιθανή  του εκλογή.

 

Όσον αφορά την Τρόικα, ανέφερε πως είναι αδιανόητο ενώ μπορούσαμε να διαφυλάξουμε την οικονομία μας από το 2008, να μην το πράξουμε και να αφήσουμε το θέμα στην Τρόικα, πράγμα που θεωρώ εγκληματικό» η Τρόικα πρόσθεσε, θα δράσει χωρίς συναισθηματισμό, με μέτρα τα οποία δεν θα επιφέρουν ανάπτυξη και ευημερία.

 

Η Κυβέρνηση, προσθέτει, έχει συζητήσει με την Τρόικα για τους αριθμούς αλλά δεν εισηγήθηκε τρόπους που θα μας βοηθήσουν στο να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο.

 

Για το Κυπριακό

 

Σε ακόμη μια ερώτηση για τις θέσεις του γύρω από το Κυπριακό, την τότε θέση του για το σχέδιο Ανάν αλλά και την άποψη τηλεθεατή ότι ο κ. Λιλλήκας «μεταλλάχτηκε» αναφερόμενος στις πολιτικές του απόψεις με την πάροδο του χρόνου, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι ήταν «υπέρ της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», δήλωσε χαρακτηριστικά «Το μόνο πράγμα στον πλανήτη που δεν αλλάζει είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, είναι λογικό; Δεν μεταλλάσσομαι απλά ο κόσμος εξελίσσεται» 

 

Πρόσθεσε ότι ήταν από την αρχή ενάντια στο σχέδιο Ανάν, και δικαιώθηκε σε αυτό με το πέρας του χρόνου.

 


24h με τον Γ. Λιλλήκα από 24hcomcy

Σε ερώτηση αν θα συνομιλήσει με τους Τουρκοκύπριους ή με την Τουρκία για το Εθνικό ζήτημα ανέφερε χαρακτηριστικά «με τους Τουρκοκύπριους θα συζητήσω ότι έχει να κάνει με τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και με τους Τούρκους για το Κυπριακό ζήτημα μιας και αυτοί είναι υπεύθυνοι.

 

Σχετικά με την ανεργία, ο υποψήφιος Πρόεδρος, εξέφρασε την ανησυχία ότι οι άνεργοι θα φτάσουν τις 45.000 χιλιάδες και πρόσθεσε ότι είναι τραγικό να μην έχουν ευκαιρίες οι νέοι θέλοντας να τονίσει τα ψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους.

 

Όσον αφορά την Προεκλογική του εκστρατεία συμπλήρωσε ότι θέλει και έχει δίπλα του άτομα με εντιμότητα και διαφάνεια την οποία θεωρεί μείζονος σημασίας.

 

Σχετικά με τους συνυποψήφιους του, είπε χαρακτηριστικά για τον Νίκο Αναστασιάδη ότι διαφωνεί κάθετα με τις απόψεις του όσον αφορά το Κυπριακό.

 

Σε ερώτηση για πιθανή υποψηφιότητα Χριστόφια είπε «Το ΑΚΕΛ, είναι σοβαρό για να κάνει τέτοιου είδους πειράματα.»