Υπ. Εργασίας: “Οι εξελίξεις επιβάλλουν συνεχή επαναπροσανατολισμό των εργαζομένων”

{loadposition ba_textlink}

Σε εξελίξεις που καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολο τον αρχικό επαγγελματικό προσανατολισμό των ατόμων και δημιουργούν συνθήκες, οι οποίες επιβάλλουν συνεχείς επαναπροσανατολισμούς κατά τη διάρκεια της ζωής των εργαζομένων, αναφέρθηκε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό της στην ημερίδα «Προφίλ Ικανοτήτων Συμβούλων Καθοδήγησης και Σταδιοδρομίας».

Η Υπουργός είπε ότι η διεθνοποίηση της οικονομίας και η αλματώδης εξέλιξη των νέων τεχνολογιών επηρεάζουν καθοριστικά, τόσο την αγορά εργασίας όσο και την εξέλιξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση.

Σημείωσε επίσης ότι μέσα σε ένα εξαιρετικά ρευστό όσο και πολύπλοκο περιβάλλον εκπαίδευσης και απασχόλησης, το οποίο ξεπερνά πλέον τα εθνικά πλαίσια, οι πολίτες χρειάζονται ουσιαστική υποστήριξη προκειμένου να αποφασίσουν σωστά σε κρίσιμες φάσεις της ζωής τους. Διότι, εξήγησε, σε περίπτωση τυχόν άστοχων επιλογών, οι αρνητικές συνέπειες δεν θα πλήξουν μόνο αυτούς ατομικά, αλλά και την κοινωνία συνολικά.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως η πολιτεία πρέπει να βοηθά τους ενδιαφερόμενους να μετατρέψουν την αβεβαιότητα σε ευκαιρία, όχι δίνοντας έτοιμες λύσεις αλλά ενεργοποιώντας τους πολίτες προς τη σωστή διαδικασία λήψης αποφάσεων για μια επιτυχημένη καριέρα.

Σύμφωνα με την Υπουργό, οι πυλώνες δράσης για μια σωστή και εμπεριστατωμένη επαγγελματική απόφαση περιλαμβάνουν:

-Έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση για τις σπουδές και τα επαγγέλματα, η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται – με κατάλληλες προσαρμογές- κατά τη διάρκεια της φοίτησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

-Συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην οικονομία και την αγορά εργασίας με στόχο την συνεχή εκπαίδευση των συμβούλων συμβουλευτικής και καθοδήγησης.

-Σωστή επαγγελματική διαπαιδαγώγηση έτσι ώστε οι νέοι, κυρίως, να απαλλαγούν από τα κοινωνικο-επαγγελματικά στερεότυπα, να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, να αποκτήσουν αυτογνωσία ως προς τις ιδιαιτερότητες, τις κλίσεις, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά τους και να καταστούν ικανοί να παίρνουν οι ίδιοι υπεύθυνες αποφάσεις έχοντας πλήρη συνείδηση των συνεπειών τους.

-Συμβουλευτική υποστήριξη σε όλες τις κρίσιμες φάσεις λήψης αποφάσεων, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της αρχικής τους εκπαιδευτικής πορείας, αλλά και μετά την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Πηγή: KYΠΕ