Υπ. Συμβούλιο: Αδεια για ανάπτυξη γηπέδου γκολφ στο Κάβο Γκρέκο

{loadposition ba_textlink}

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Περιβάλλοντος επανέλαβε την Τετάρτη το αίτημά της να ζητηθεί επικαιροποιημένη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παραχωρήσει άδεια για ανάπτυξη γηπέδου γκολφ στην προστατευόμενη περιοχή Φύση 2000 στο Κάβο Γκρέκο.

Η Επιτροπή συζήτησε αυτεπάγγελτα εκ νέου το θέμα της δημιουργίας γηπέδου γκολφ στο Κάβο Γκρέκο, μετά από πρόταση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, εστιάζοντας στην απειλή για καταστροφή του περιβάλλοντος από την παραχώρηση κρατικής δασικής γης για κατασκευή γηπέδων γκολφ σε περιοχή “Natura 2000”.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου ανέφερε ότι η ανάπτυξη του γηπέδου γκολφ στην περιοχή Αγίας Νάπας, Πρωταρά και Παραλιμνίου, είναι θέμα που εγέρθηκε ξανά σε συνεδρία της Επιτροπής την 7η Μαρτίου.

Πρόσθεσε ότι τότε ζητήσαμε από το Υπουργείο Γεωργίας να μας παραθέσει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναπτύξεις που γίνονται στην περιοχή Natura 2000.

Ο κ. Αδάμου είπε ότι στις 18/6/2014 δόθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο άδεια για γκολφ με κίνητρα, που σημαίνει ότι γύρω από το γκολφ θα υπάρχει ανάπτυξη, για να είναι βιώσιμο το γκολ.

Η συζήτηση, ανέφερε, περιορίστηκε στον επηρεασμό του περιβάλλοντος, παρόλο ότι θα μπορούσε να προχωρήσει και σε άλλα θέματα, όπως είναι τα διάφορα συμφέροντα.

Ο κ. Αδάμου είπε ότι θα ήταν σκόπιμο να εγγραφεί θέμα συζήτησης στην Επιτροπή Ελέγχου.

Ζητήσαμε από τη ΓΔ ΥΓ Ολυμπία Στυλιανού να μας δώσει επικαιροποιημένη απάντηση από την Κομισιόν γιατί όπως ξέρετε στις περιοχές Νατούρα δίνεται άδεια από ΕΕ για αναπτύξεις που να συνάδουν με την περιοχή χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον. Η πρώτη ενημέρωση που έγινε στην επιτροπή ήταν 2007, τώρα ζητούμε επικαιροποιημένη απάντηση από Κομισιόν κατά πόσο επηρεάζεται το περιβάλλον, δήλωσε.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων δήλωσε ότι ζήτησε να συζητηθεί ξανά το θέμα επειδή στην προηγούμενη συζήτηση που διεξήχθη για το θέμα τον Μάρτη, η Βουλή ζήτησε από την Κυβέρνηση να διευκρινιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έχει ενστάσεις για αδειοδότηση γηπέδου γκολφ σε περιοχή Φύση 2000 και η Κυβέρνηση αντί να πάρει τη θέση της Κομισιόν προχώρησε παραχωρώντας κίνητρα στη συγκεκριμένη εταιρεία γεγονός που θέτει τους πολίτες έναντι της εκδοχής επιβολής προστίμων, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα κάποιας εταιρείας.

Ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι προκύπτει και θέμα ευνοϊκής μεταχείρισης της συγκεκριμένης εταιρείας, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που αδειοδοτείται από την Κυβέρνηση γήπεδο γκολφ με ενίσχυση κρατική γη.

Πηγή: ΚΥΠΕ