Υπάρχουν πολλές «ΣΠΕ Αγίας Φύλας»

Η αποκάλυψη του σκανδάλου της ΣΠΕ Αγίας Φύλας αποτελεί απλά «στάχτη» στα μάτια των Κυπρίων, αφού τα δάνεια ύψους 9,5 εκ. ευρώ που δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις είναι ελάχιστα μπροστά στα αντίστοιχα δάνεια που έχουν δώσει οι υπόλοιπες κυπριακές τράπεζες. Αδιερεύνητα σκάνδαλα σαν και αυτό της ΣΠΕ υπάρχουν σε όλη την Κύπρου και δίνονταν σε μεγαλοεπιχειρηματίες τα τελευταία 20 χρόνια.

Θέμα νοοτροπίας

Η νοοτροπία των κυπριακών τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρηματιών που «νέμονται» τον τόπο είναι αυτή που επέτρεψε να δοθούν τα «θαλασσοδάνεια» που έχουν καταστρέψει την κυπριακή οικονομία και συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάκαμψη των τραπεζών και της πραγματικής οικονομίας. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες κατάφερναν να εξασφαλίζουν δάνεια χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις, βασιζόμενοι στις προσωπικές γνωριμίες που έχουν στις τράπεζες, τον προσωπικό τους τραπεζίτη, ο οποίος γίνεται φίλος και εξασφαλίζει δάνεια, παραβλέποντας την δυνατότητα αποπληρωμής, αφού κερδίζει και ο ίδιος.

Το σκάνδαλο της ΣΠΕ Αγίας Φύλας θα μπορούσε να ελπίζει κανείς ότι αποτελεί το πρώτο βήμα στην διερεύνηση ανάλογων σκανδάλων που «βύθισαν» τις τράπεζες, αλλά τα 9,5 εκ. ευρώ είναι τίποτα, μπροστά στα 10 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάστηκε για να διασωθούν οι τράπεζες, τα οποία θα πληρώνει για τις επόμενες δεκαετίες ο Κύπριος φορολογούμενος.

Όταν τα «κόκκινα» δάνεια δεν μειώνονται, παρά τη νομοθεσία των εκποιήσεων, οι τράπεζες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για την κυπριακή οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία, ειδικά στους νέους και να πληθαίνουν τα κοινωνικά παντοπωλεία, ξεκάθαρο σημάδι φτώχειας στην κοινωνία.

Πως έγιναν μεγαλοεπιχειρηματίες;

Φυσικά, το εύλογο ερώτημα που τίθεται μετά από όλα αυτά που αποκαλύπτονται για την δράση των «μεγαλοεπιχειρηματιών», που ορισμένοι θέλουν να διατείνονται ότι είναι και… ευεργέτες, είναι κατά πόσο έγιναν μεγάλοι και τρανοί επειδή πρόσφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες ή προϊόντα και όχι επειδή είχαν… κουμπάρο στις τράπεζες, που τους επέτρεψε να δανείζονται χωρίς εξασφαλίσεις.

Από τον Μάρτιο του 2013, που κόπηκε απότομα η πρόσβαση στα εύκολα δάνεια, παρακολουθούμε τις μεγάλες επιχειρήσεις να ανακοινώνουν ζημίες, να κάνουν απολύσεις και να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τον υπέρογκο δανεισμό τους, τις περισσότερες φορές χωρίς αποτέλεσμα.

Ποιοι πήραν χαριστικά δάνεια;

Ποιοι είναι αυτοί που πήραν τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις από τις τράπεζες; Το 24h.com.cy είχε αποκαλύψει μία λίστα με διαγραφές δανείων πολιτικών προσώπων, λίστα η οποία χάθηκε στα… συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας και στις μακροχρόνιες έρευνες για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που έγιναν μεγάλοι λόγω των τραπεζών; Οι εργολάβοι, οι developers, οι δικηγόροι, είτε Κύπριοι είτε του εξωτερικού που είναι υπεύθυνοι μαζί με τις τράπεζες για την δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε ο τόπος μετά την τουρκική εισβολή;

Σιζόπουλος: «Δεν μας δίνονται στοιχεία»

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόεδρος της ΕΔΕΚ, μίλησε στην «24» για το συγκεκριμένο θέμα και τόνισε ότι «το κόμμα έχει εγείρει θέμα για δάνεια που δόθηκαν με προνομιακούς όρους και διαγράφτηκαν από τράπεζες σε κόμματα, οργανώσεις συνδεδεμένες με κόμματα, εταιρείες συνδεδεμένες με κόμματα και πολιτικά πρόσωπα».

Όταν τον ρωτήσαμε αν έχει λάβει οποιαδήποτε απάντηση από τους αρμοδίους, ήταν αφοπλιστικός: «Έχουμε ζητήσει από το 2012  να δοθούν στην δημοσιότητα τα στοιχεία που αφορούν δάνεια που διαγράφτηκαν από τράπεζες σε κόμματα, εταιρείες η οργανώσεις συνδεδεμένες με αυτά και πολιτικά πρόσωπα. Το αποτέλεσμα είναι μηδέν».

Το μπαλάκι των ευθυνών στον Γενικό Ελεγκτή

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει κάνει πάρα πολλά, αλλά ακόμη έχει ένα βουνό διαπλοκής και διαφθοράς που πρέπει να αντιμετωπίσει. Ο ίδιος είναι αρμόδιος για να διερευνήσει τα δάνεια-σκάνδαλα που δόθηκαν, αφού ουσιαστικά πρόκειται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και μάλιστα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού τόσα χρεώθηκε ο Κύπριος φορολογούμενος για να σώσει τις τράπεζες.

Αυτά τα 10 δισ. μάλιστα αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετά για να «σβήσουν» το πάρτι των κυπριακών τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρηματιών που κράτησε δεκαετίες.

Αυτά τα 10 δισ. είναι χρήματα που σήμερα λείπουν από την πραγματική οικονομία, από την παραγωγική νέα γενιά, η οποία δεν μπορεί να αρχίσει επιχειρήσεις, δεν μπορεί να μορφωθεί χωρίς την υποστήριξη των τραπεζών. Από τις οικογένειες που βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς προοπτική.

Από την εποχή του Κίκη Λαζαρίδη και του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη

Ο κ. Μιχαηλίδης οφείλει να φτάσει σε βάθος τις έρευνές του και να μπει στην ουσία των υποθέσεων των χαριστικών δανείων. Να ερευνήσει τα ρουσφέτια και τα κουμπαριλίκια που «πλήγωσαν» το τραπεζικό σύστημα. Είναι μία νοοτροπία που επικρατεί στην Κύπρο πάνω από 20 χρόνια, από την εποχή ακόμη του Κίκη Λαζαρίδη και του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη.

Το σκάνδαλο της ΣΠΕ Αγίας Φύλας δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό

Οι 10-20 μεγαλοεπιχειρηματίες που εδραιώθηκαν στο νησί μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το κατάφεραν εις βάρος του κυπριακού λαού, ο οποίος από το 2013 «πληρώνει τα σπασμένα».

Αυτοί οι επιχειρηματίες με τους τραπεζίτες φίλους τους, πήραν τον τόπο στο λαιμό τους και τώρα προσπαθούν να βγουν και από πάνω.

Επομένως, εύγε σε όσους αποκάλυψαν το σκάνδαλο της ΣΠΕ Αγίας Φύλας, αλλά είναι μία ευκαιρία για να καθαρίσει ο τόπος. Αλλιώς, θα πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τους πραγματικούς «καρχαρίες».

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!