Υπέρ ενός νέου μοντέλου τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης το ΑΚΕΛ

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Όπως αναφέρεται στην επιστολή «τώρα είναι η στιγμή που δημιουργείται η ανάγκη για μια νέα πνοή, για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο προοδευτικού εκσυγχρονισμού». Χρειάζεται, προστίθεται, «να γίνει το επόμενο εκσυγχρονιστικό βήμα προς τα εμπρός».

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «το εγχείρημα της προηγούμενης πενταετίας για μια νέα ώθηση στο θεσμό, για οξυγόνο, δεν καρποφόρησε και εδώ πρέπει να λεχθεί ότι δυστυχώς μεσολάβησαν καθυστερήσεις, σκοπιμότητες κι άλλοι υπολογισμοί με αποτέλεσμα να ενταφιαστεί αυτή η προσπάθεια».

Τώρα, συνεχίζει η επιστολή, «είναι γεγονός, ότι ακούμε πολλά και διάφορα» Ο καθένας, προστίθεται, «σύμφωνα με τη δική του μεζούρα, πλειοδοτεί στο κατά βούληση».  Είναι αλήθεια, αναφέρεται, «ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έτυχε υποτίμησης και περιφρόνησης ο θεσμός». Ίσως, σημειώνεται, «να φταίμε και εμείς ή ορισμένοι εξ ημών που δεν πρόσεξαν… που δεν έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να υπερασπιστούμε επάξια τον πιο λαϊκό θεσμό που μπορεί να λειτουργήσει σε συμμετοχικές δημοκρατίες».

«Η Τρόικα επιβάλλει σύμφωνα με αόριστες δηλώσεις αξιωματούχων κι’ άλλων παραγόντων εξοικονομήσεις», αναφέρεται. Μάλιστα όπως λένε, προστίθεται, «χωρίς να τους το ζητήσει κανένας, ακόμη και η Τρόικα, είναι ανάγκη να μειωθούν οι Δήμοι από 39 σε 10». Τώρα, διερωτάται, «γιατί σε 10 και όχι για παράδειγμα σε 8 ή σε 17, δεν μπορεί να γίνει κατανοητό».

«Λυπούμαστε άλλα δυστυχώς δεν είναι έτσι οι πραγματικότητες», αναφέρεται. Εκφράζεται η άποψη ότι «αν αρχίσουμε να αποψιλώνουμε, να συρρικνώνουμε το κοινωνικό κράτος, τότε είναι που θα τελειώσουμε οριστικά»! 

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου κρατά όρθια την κοινωνία μας! Τις υποδομές και την ανάπτυξη, τα δεκάδες προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που λειτουργούν στους Δήμους, την υγεία, το περιβάλλον ,τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και πολλά άλλα».

«Αν η πολιτεία αλλά και άλλοι παράγοντες ενδιαφέρονται σοβαρά για την κοινωνία μας, για τις πόλεις μας, τότε επιβάλλεται να ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος ενίσχυσης, στήριξης και διεύρυνσης του θεσμού! Ας δώσουμε ένα νέο μοντέλο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης», προτρέπει.

Ας φροντίσουμε, γράφει, «να κάνουμε πράξη τις Αρχές της Επικουρικότητας, της Εγγύτητας και της Οικονομικής Αυτοτέλειας». Η Αυτονομία, προσθέτει, «η Πόλη-Κράτος, η Αποκέντρωση της Πολιτείας, θα πρέπει να είναι το όραμα μας»!

Συμπληρώνει ότι «το κύριο και ουσιαστικό που χρειάζεται να αποφασίσουμε είναι το μοντέλο, τη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Δηλαδή, διευκρινίζει, «τι θα γίνει με τις κοινότητες, τους δήμους; Θα έχουμε συγχωνεύσεις δήμων και κοινοτήτων, συμπλέγματα κοινοτήτων, συνεργασία όμορων δήμων, τι ακριβώς; Κι’ ακόμα, τι νόημα δίνουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη, τι σημαίνει δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, που όλο λέμε και δυστυχώς δεν προχωρά»;

«Τα  πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δεν μπορούν να απαντηθούν με ισοπεδωτικές αντιλήψεις», αναφέρει.

Αναφορά κάνει μεταξύ άλλων και στο θεσμικό πλαίσιο που εκκρεμεί στη Βουλή για μια νέα μεταρρύθμιση, το οποίο – όπως σημειώνει – «δίνει απαντήσεις και οφείλουμε μέσα από ένα νέο διάλογο με προσθήκες ή αφαιρέσεις να το εγκρίνουμε». 

«Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό δεν έγινε ποτέ μ’ ένα και μόνο νομοσχέδιο», εξηγεί. Είναι, προσθέτει, «μια εξελικτική πορεία win- win που θα οδηγά ώριμα στο νέο, το σύγχρονο και το αποτελεσματικό».

Η Επιστολή αποστάληκε από το ΑΚΕΛ μετά από σχετική ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον κ. Γαλανό, σε μια προσπάθεια «να συμβάλουμε στον κοινό προβληματισμό».