ΥΠΟΙΚ: “Προσεκτική ρύθμιση για το ζήτημα των εκποιήσεων”


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Το ζήτημα της εκποίησης της πρώτης κατοικίας χρήζει λελογισμένης και προσεκτικής ρύθμισης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσει το Υπουργείο μαζί με την Κεντρική Τράπεζα και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με θέμα: «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας σήμερα, προβλήματα και προοπτικές» και σχολιάζοντας δημοσίευμα το οποίο αναφερόταν σε παράλογες απαιτήσεις Συνεργατικών Ιδρυμάτων αναφορικά με τα στοιχεία των δανειοληπτών, είπε πως είναι «εκπληκτικό το γεγονός πως αυτή η πρακτική δεν ίσχυε πάντοτε».

Ο Χάρης Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «οι τράπεζες ασφαλώς και πρέπει να αξιολογούν και να επιμετρούν την ανάγκη και το σκοπό μιας αίτησης δανείου, αλλά και τη δυνατότητα του δανειολήπτη να εξοφλήσει ένα δάνειο κι όχι μόνο να εξασφαλίσει τη δήθεν εξασφάλιση μέσω υποθήκης, η οποία μέχρι σήμερα με κανένα τρόπο στην πράξη δεν μπορεί να εκποιηθεί».

Βεβαίως, είπε «χρειάζεται μια ρύθμιση αυτού του ζητήματος προσεκτική, λελογισμένη, που να ενισχύει από τη μια τη δυνατότητα είσπραξης των τραπεζών, προσφέροντας όμως από την άλλη, προστασία και διευκόλυνση σε δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα προβλήματα».

Πρόσθεσε πως «προς αυτή την κατεύθυνση θα προχωρήσουμε σε συνεργασία και με την Κεντρική Τράπεζα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Υπέδειξε ακόμα ότι «η κάθε απαίτηση για δάνειο πρέπει να εξετάζεται, αυτό ισχύει πρώτιστα για τους λίγους που δανείζονται πολλά, ισχύει όμως και για τους πολλούς που δανείζονται λιγότερα».

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «σιγά σιγά η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα επιστρέφει και η άρση των περιοριστικών μέτρων προχωρά».

«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα από κομμάτι του προβλήματος πρέπει να μετατραπεί σε συστατικό στοιχείο της λύσης» υπέδειξε.

Θέλουμε, συμπλήρωσε, «ένα τραπεζικό σύστημα που θα διαχειρίζεται σωστά και υπεύθυνα τις καταθέσεις, θα προσφέρει δανεισμό με τρόπο προσεκτικό και λελογισμένο, με ανταγωνιστικά επιτόκια, μακριά από τις υπερβολές του παρελθόντος».

Τόνισε ότι «η αυστηρή και αποτελεσματική εποπτεία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση» και αναφέρθηκε στις νέες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις που έχουν ληφθεί τον τελευταίο χρόνο προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωσε επίσης ως «σημαντική και την είσοδο νέων και ξένων επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα», αναφέροντας ότι «είχαμε ήδη τα πρώτα τέτοια παραδείγματα».

Ο Χάρης Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «τρία χρόνια μετά τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις αγορές κι ένα χρόνο μετά τη δραματική κορύφωση των προβλημάτων βρισκόμαστε σήμερα σε μια πορεία διόρθωσης. Μια διόρθωση που είναι δύσκολη, παίρνει χρόνο, απαιτεί προσήλωση, συνέπεια και πειθαρχία, αλλά είναι αναγκαία και άρχισε να φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα».

«Η ύφεση που ξεκίνησε το 2012 παραμένει, η ανεργία εξακολουθεί να είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα, όμως μετά από τρία χρόνια υποβαθμίσεων, αρχίσαμε να πετυχαίνουμε τις πρώτες αναβαθμίσεις και η απόδοση των κυπριακών ομολόγων είναι στο χαμηλότερο σημείο εδώ και τρία χρόνια» πρόσθεσε.

«Αυτές είναι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τελικά την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και την απαλλαγή μας από την ανάγκη στήριξης και τον έλεγχο της Τρόικας» υπέδειξε, καταλήγοντας στην παρέμβασή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ