Υπουργείο Υγείας: ” Επιλεκτική κριτική για το ΓεΣΥ”

{loadposition ba_textlink}

Η επιλεκτική κριτική που ασκείται κατά του Υπουργείου Υγείας από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ σε σχέση με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και των μεταρρυθμίσεων δεν στρέφεται μόνο κατά του Υπουργείου ή της Κυβέρνησης, αλλά στοχοποιεί και βάλλει κατά άσχημο τρόπο τον πολίτη και το όφελος του, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

«Είναι θλιβερή η ενορχηστρωμένη προσπάθεια λαϊκισμού της υγείας και αποπρασανατολισμού των πολιτών από το γεγονός πως το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, μέσα σε διάστημα έξι μηνών, έπραξαν πολύ περισσότερα από ότι έγιναν τις τελευταίες δύο δεκαετίες», αναφέρεται.

Το Υπουργείο αναφέρει ότι είναι απορίας άξιον γιατί το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ παρουσιάζονται να πνέουν τα μένεα κατά του Υπουργείου Υγείας προπηλακίζοντας την ενέργειά του να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης ως προς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δύναται να προσφέρει το μονοασφαλιστικό και το μικτό σύστημα υγείας.

«Η διενέργεια μίας τέτοιας μελέτης συμφωνήθηκε με την Τρόικα και οι όροι εντολής της αναφέρονται ρητά ως υποχρέωση στο Μνημόνιο. Η μελέτη αυτή είναι μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου και δεν μπορεί ούτε να αγνοηθεί ούτε και να παραβλεφθεί από κανέναν, εκτός βέβαια και εάν η παράμετρος αυτή στο Μνημόνιο δεν έχει μελετηθεί από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ, που με τόση σπουδή τείνουν σήμερα να πολιτικοποιούν το μεγαλύτερο αγαθό, την υγεία, στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η διενέργεια της εν λόγω μελέτης αποτελεί αναγκαιότητα από την Τρόικα και ότι το Υπουργείο Υγείας έχει την ευθύνη για ορθολογιστική μελέτη όλων ανεξαιρέτως των παραμέτρων ώστε να διαφανεί ποιανού συστήματος υγείας η εφαρμογή, θα είναι αποτελεσματικότερη και οικονομικά αποδοτικότερη για τον πολίτη.

Μια τέτοια συγκριτική μελέτη των χαρακτηριστικών μεταξύ των δύο συστημάτων ουδέποτε έχει εκπονηθεί, σημειώνεται, εξού και η αναγκαιότητα ετοιμασίας της πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι επιβεβλημένη και εδράζεται στις εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι πλείστες των οποίων ακολουθούν μικτό σύστημα. Πέραν αυτού, η μελέτη κρίνεται από το Υπουργείο Υγείας ως αναγκαία, ώστε στο ενδεχόμενο ενός μικτού συστήματος ΓεΣΥ, οι όποιες στρατηγικές αποφάσεις για το ΓεΣΥ να ληφθούν στη βάση τεκμηριωμένων στοιχείων από οργανισμούς διεθνούς κύρους, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι οποίοι αυτοί οργανισμοί είναι που προβαίνουν στην ετοιμασία της μελέτης.

Παράλληλα το Υπουργείο αναφέρει ότι στην πορεία για καταρτισμό των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων του τομέα της υγείας, έγινε ένας εκτενής δημόσιος διάλογος, όπου με τη συνεισφορά των εμπλεκομένων, τα προσχέδια των νομοσχεδίων διαμορφώνονται κατά τρόπο που να περιλαμβάνουν την κάθε ωφέλιμη ενέργεια υπέρ του συνόλου.

«Η άποψη της μειοψηφίας είναι σεβαστή και την κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Υγείας την απέδειξε στην πράξη. Καμία άποψη δεν επιβάλλεται, αλλά η κάθε ώριμη και ωφέλιμη άποψη υιοθετείται. Αυτό εστί δημοκρατικός δημόσιος διάλογος, αυτή είναι η δύναμη της πολυφωνίας, αυτός είναι και σεβασμός στην ποικιλομορφία των απόψεων. Πέραν αυτού, ο δημόσιος διάλογος θα συνεχίσει και μετά που τα προσχέδια των νομοσχεδίων δοθούν στη δημοσιότητα για να καταλήξουν προς ψήφιση στη Βουλή, όπου το κάθε κόμμα και η κάθε πολιτική δύναμη θα πρέπει συνειδητά να αναλάβει με υπευθυνότητα τις ευθύνες της έναντι του όποιου διαμορφούμενου αποτελέσματος και έναντι των πολιτών», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι τα προσχέδια των νομοσχεδίων, μόλις ολοκληρωθούν, θα δοθούν στη δημοσιότητα ως η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας και ότι για το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση αποτελεί καθήκον και ευθύνη η διασφάλιση προς όλους τους πολίτες, μηδενός εξαιρουμένου, μίας βέλτιστης παροχής υπηρεσιών φροντίδας, ως το αναφαίρετο δικαίωμά του.

«Οι αγκυλώσεις και η πολιτικοποίηση της υγείας είναι που οδήγησαν τον τόπο στο σημερινό αδιέξοδο. Το περιθώριο της απραξίας έχει τελειώσει. Η εποχή όπου πολίτες δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα υγείας θα κλείσει οριστικά με τις μεταρρυθμίσεις και θα ανήκει στο παρελθόν. Το ΓεΣΥ θα διασφαλίσει την πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της Κύπρου, για όλη την περίοδο της ζωής, σε ένα σύστημα υγείας που καλύπτει την πρόληψη, την περίθαλψη, τη διάγνωση, το φάρμακο, τη θεραπεία, την αποκατάσταση», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί διότι αυτό έχει ανάγκη και ο τόπος και ο πολίτης και «δεν υπάρχει πλέον το περιθώριο να μένουμε αμέτοχοι».

Καθήκον και υποχρέωση όλων, αναφέρεται, είναι η συμβολή προς αυτόν τον σκοπό και η οικοδόμηση του τομέα της υγείας, όχι η συνέχιση της αναβλητικότητας και των μικροπολιτικών.