Ιράν και Βέλγιο προχωρούν σε αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων

Το ιρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε την Πέμπτη την διακρατική συμφωνία που υπέγραψε η Τεχεράνη με το Βέλγιο, που προβλέπει την αμοιβαία ανταλλαγή κρατουμένων και καταδικασθέντων για ποινικά εγκλήματα. Προηγήθηκε αντίστοιχη επικύρωσή της εκ μέρους του κοινοβουλίου του Βελγίου.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος της αρμόδιας επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, Μπόμπ Μενέντες, είχε συστήσει στο Βέλγιο να μην συνάψει τη συγκεκριμένη συμφωνία με το Ιράν, επικρίνοντας το περιεχόμενό της ως προϊόν εκβιασμού εκ μέρους της ιρανικής κυβέρνησης, με σκοπό την απελευθέρωση ενός Βέλγου υπηκόου που εκτίει ποινή εγκλεισμού σε φυλακές του Ιράν.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικοί ισχυρισμοί βασίζονται στο δεδομένο ότι βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας Βελγίου-Ιράν, θα απελευθερωθεί από τις φυλακές του Βελγίου ο Ιρανός διπλωμάτης Ασαντολάχ Ασαντί, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε 20 χρόνια κάθειρξη. Ο Ασαντί, όντας διπλωμάτης που υπηρετούσε στην πρεσβεία της χώρας του στην Βιέννη, συνελήφθη το 2018 στην Γερμανία κατά τη διάρκεια επιχείρησης που συντόνισαν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου, με την κατηγορία ότι συντόνισε την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης που διοργάνωνε στο Παρίσι οργάνωση εξόριστων Ιρανών αντικαθεστωτικών.

Η σύλληψη Ασαντί αποτέλεσε την πρώτη σύλληψη Ιρανού αξιωματούχου στην Δύση από την επικράτηση της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν το 1979 και για το λόγο αυτό είχε καλυφθεί εκτενώς από τα δυτικοευρωπαϊκά ΜΜΕ. Η ιρανική κυβέρνηση είχε προβεί σε έντονες διαμαρτυρίες υπερασπιζόμενη την αθωότητα του συλληφθέντος και προέβαλε το επιχείρημα ότι το ένταλμα σύλληψης εναντίον του έπασχε από ακυρότητα επειδή ο Ασαντί προστατεύοταν από την διπλωματική ασυλία.

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης διαψεύδει τις πληροφορίες ότι, σε αντάλλαγμα της απελευθέρωσης του Ασαντί, πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος Βέλγος κρατούμενος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ